自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

應該會轉用電磁爐,想問下各位用家:
1)現在用煤氣煲湯大約要2個半鐘,電磁爐是否要長D時間?

2)煲湯落水是否少D?

3)玻璃面板是否比較易敲裂?

THX!!

珍珠宮

回覆樓主

電磁爐都可以好大火,所以煲湯嗰度唔關事。關個煲事多啲。電磁爐我係睇牌子多過睇咩面板。

大宅

回覆樓主:

2)煲湯落水是否少D?

3)玻璃面板是否比較易敲裂?

1.我煲青紅羅白豬展煲個半鐘至兩個鐘已經好夠味
2.我水浸過材料面就算
3.我用最便果隻冇呢個情況,不過個面就好易油,每次煮完飯就抹餐矇

另外題醒
1,電磁爐煮食獲唔可以拎起,只可以貼住爐面移動隻獲
2,雙頭電磁爐時可以兩邊一齊開大火,不出一個月即壞(呢個教訓我玩左3次,3次都唔同牌子)

別墅

1)不需要長D時間
2)正常量就可以
3)巳用10幾年未試過爆

我只用P牌, 雙頭同時開大火, 未試過出事, 不過用時(就算單頭)唔好開到最大, 佢有1-9個level, 最盡只會開7. 很易清潔, 清水抺面就可以.

男爵府

回覆 Yanyan0904 的帖子

唔明。。。你意思是如果雙頭爐兩邊同時開到最大火,會好易壞,是嗎?
我煮飯習慣,通常是一邊用炆火煲緊湯,
另一邊會用大火炒菜/蒸野,
咁應該無問題啦。。。

男爵府

回覆 cecnl 的帖子

明白
那你平時是否會用什麼蓋住個面板去保護?

是否閒置時可在上面放食物?例如洗好的菜等

可否推介炒菜/煎野鑊?(最好輕D,好怕重~~)

煲湯用番真空煲內鍋應無問題?

THX!

男爵府

回覆 Moti 的帖子

那你用邊個牌子,型號?請推介。。。。

珍珠宮

LeBlue 發表於 18-3-26 16:56
回覆 Moti 的帖子

那你用邊個牌子,型號?請推介。。。。

Panasonic,好少型號,你去睇睇。

子爵府

LeBlue 發表於 18-3-26 16:53
回覆 cecnl 的帖子

明白

樓主、蓋住玻璃面果度我想分享小小經驗:

我試過用cc super 賣嘅 silicon 靚靚厚身通花隔熱墊放響兩個玻璃爐面。 但好意外係如果用呢類隔火墊而電磁爐嘅開關制唔覺意被揩著左,咁個爐頭係會運作咖,我試過兩次,兩次silicon 墊都慢慢被烘到燶左(好彩發現得早,無火燭)

所以如果妳要放墊響爐頭,我會建議妳去10蚊店買木制嘅隔熱板。咁就絕對安全啦!

LeBlue    發表於 18-3-28 17:35

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

itdididi 發表於 18-3-26 19:02
樓主、蓋住玻璃面果度我想分享小小經驗:

我試過用cc super 賣嘅 silicon 靚靚厚身通花隔熱墊放響兩個玻 ...

個silicon 唔係 suppose 可以承受高温

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

1. 時間差不多
2. 同之前無特別分別
3. touch wood, 無事。 不過我叫工人洗抽油煙機時,拆螺絲小心,爐面舖報紙。

我用p記 3000kw, 成日一邊煲湯,一邊炒野,不過 so far 無開超過 6 度。

LeBlue    發表於 18-3-28 17:36

子爵府

ChloeMa 發表於 18-3-26 19:41

我就係咁諗,同埋又覺得個silicon 墊好靚,所以至買黎用。

但佢真係被乾煎到燶晒(變白),我當初唔信邪,燶左第一塊之後再去買多一塊,但兩次都係咁,所以見有機會同大家講一聲。

我家有貓貓,懷疑係貓貓行過爐頭時觸摸到個開關所以至出事的。

依家反樸歸真,用返最平實嘅木隔熱墊,就無再出事了!

侯爵府

回覆樓主

我用左十年 個玻璃面都未爛 易清潔 火大 煲湯完全拍得住明火 唯一唔好就係無得煮薑醋 因為用唔到陶瓷煲 要額外買個電陶瓷煲黎煮

LeBlue    發表於 18-3-28 17:35

寶石宮

2023年兔年勳章

ChloeMa 發表於 18-3-26 19:41

silicone有部份只可承受250℃以下温度

子爵府

Poyau 發表於 18-3-26 20:21
silicone有部份只可承受250℃以下温度

其實個重點唔完全係響silicon 可承受幾多度呢方面。

我更想提醒大家嘅係: 如果將silicon 放上電磁爐面,又咁好彩揩著左個開關,咁電磁爐係唔識分辨silicon 唔係鋼,會照開爐。因為原來有呢個危險性,所以我至想提一提大家的

寶石宮

2023年兔年勳章

itdididi 發表於 18-3-28 19:10
其實個重點唔完全係響silicon 可承受幾多度呢方面。

我更想提醒大家嘅係: 如果將silicon 放上電磁爐面, ...

原來如此 謝謝提醒

公爵府

LeBlue 發表於 18-3-26 15:22

1 2 無分別
3 樂聲 我日日飛野落黎都未有事 幾年了

LeBlue    發表於 18-3-29 15:46

男爵府

LeBlue 發表於 18-3-26 15:22

1. 我煲湯60分鐘左右都出味
2. 應該無關係
3. 雙頭電磁爐好粗魯咁用左十四年都未壞未爛

LeBlue    發表於 18-3-29 15:45

伯爵府

熱血勳章

cecnl 發表於 18-3-26 15:49
1)不需要長D時間
2)正常量就可以
3)巳用10幾年未試過爆

我都係用p牌雙頭爐,有時會兩邊踩盡,都無事,用咁10年面只有dd花,無燶面。
至於煲幾耐,幾多水,就視乎你用咩廚具,我煲同鑊都係用 Lagostina,傳熱快,煲湯揮發水份少,用高速煲蓋更慳時間

LeBlue    發表於 18-3-29 15:46

首頁

尾頁

跳至