自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個女自一歲起就有濕疹問題,至今五年,每次天氣一轉,佢d手手腳腳就全部 R 到損晒,睇到都肉赤.我同佢睇左幾年醫生,次次都係查藥膏就好d,一唔查就又起,好慘!我已經用bath oil同佢沖涼,又買capetil同佢查都唔掂.今年我個fd教我,開始轉天氣就俾佢查甘油,(即glycerine用來做護膚品的),去藥房就買到,約$15一小樽,用法同baby oil一樣,沖完涼濕身查,然後先抺乾身.真係好有效,又經濟,我囡囡今年一次都冇發作過.
希望幫到有呢個問題嘅媽媽啦!
p.s.不過我冇停止用bath oil,但係我查左甘油就唔駛再查cream啦.

伯爵府

好媽媽勳章

Mini,

照我經驗, 濕疹查甘油而你囡囡又冇反發, 真係好好彩了。異位性濕疹是不容易完全康復的, 只可以控制, 反而我相信小朋友長大後免疫系統有改善而濕疹自然會康復。當然中間的時間唔可以坐以待斃, 都要嘗試唔同安全的方式幫小朋友的。

iwff

原帖由 mini 於 09-3-18 09:58 發表
我個女自一歲起就有濕疹問題,至今五年,每次天氣一轉,佢d手手腳腳就全部 R 到損晒,睇到都肉赤.我同佢睇左幾年醫生,次次都係查藥膏就好d,一唔查就又起,好慘!我已經用bath oil同佢沖涼,又買capetil同佢查都唔掂.今年我 ...

複式洋房

回覆 # 的文章

iwff,
我囡囡係天氣轉乾就會起,醫生話天氣乾燥,係佢主要發作原因,所以甘油對佢好有效,希望可以幫到其他媽咪啦,因為濕疹真係好惱人!

男爵府

如果夏天你會唔會照查, 怕唔怕好笠.

原帖由 mini 於 09-3-18 09:58 發表
我個女自一歲起就有濕疹問題,至今五年,每次天氣一轉,佢d手手腳腳就全部 R 到損晒,睇到都肉赤.我同佢睇左幾年醫生,次次都係查藥膏就好d,一唔查就又起,好慘!我已經用bath oil同佢沖涼,又買capetil同佢查都唔掂.今年我 ...

複式洋房

回覆 # 的文章

其實都唔係好笠,我個女都係自己沖完涼自己查,不過而家咁潮濕,我叫佢隔日查,咁佢都ok!

首頁

尾頁

跳至