興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

A300 雙 LEN KIT 好似好抵玩, 攝友FRIEND都推介呢部為入門用, 其實, 多唔多人用 SONY 呢??

最怕用左SONY, 2頭唔到岸. 影得好時, 唔通又轉其他BRAND??? 有冇人比到意見.

禁止訪問

別墅

係, 心入面都係首選 CANON機.

我係新手. 唔知邊到買機比較老實呢? 最好有分期.

大宅

如果你諗住分期,不如 價錢添d,揀d90仲好啦,我之前用左450d一個月,之後唔見左部機,後尾依家買左d90,相比之下d90超正呀...
kit 鏡已經好好用.........而且仲可以拍埋高清片

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 sweetmemory 於 09-3-18 16:47 發表
如果你諗住分期,不如 價錢添d,揀d90仲好啦,我之前用左450d一個月,之後唔見左部機,後尾依家買左d90,相比之下d90超正呀...
kit 鏡已經好好用.........而且仲可以拍埋高清片 ...

同意, D90 係比450D 高一級 (CANON 同NIKON 好少係同一價而同級 )
不過真係要睇Budget, 始終 D90 貴 450D 三千

別墅

我揀450D係因為有FRIEND可以長期借出2支鏡頭, 同埋, 3千聽落唔係好多. 但始終係入門ONLY. 玩下先.

但都會去門市攞下部D90, 我都係講感覺, 睇下到時邊部岩手型.

多謝意見

原帖由 sweetmemory 於 09-3-18 04:47 PM 發表
如果你諗住分期,如 價錢添d,揀d90仲好啦,我之前用左450d一個月,之後唔見左部機,後尾依家買左d90,相比之下d90超正呀...
kit 鏡已經好好用.........而且仲可以拍埋高清片 ...

別墅

最終都買了450D.

由最初考慮G10, 其間又想過NIKON, 但最終攞上手都係揀左450D. 因為D90真係太重喇. (對我來說)

今日試影了, 用KIT LEN很易影到景深.

洋房

原帖由 miffylai 於 09-3-18 15:10 發表
A300 雙 LEN KIT 好似好抵玩, 攝友FRIEND都推介呢部為入門用, 其實, 多唔多人用 SONY 呢??

最怕用左SONY, 2頭唔到岸. 影得好時, 唔通又轉其他BRAND??? 有冇人比到意見. ...

你說得對:最怕用左SONY, 2頭唔到岸.

我就是,買了a100有了5支鏡頭for sony,現在部機快門制死了,維修竟要HK$800,對Sony怕怕,想轉會, 望著5支鏡,又不想平價出讓,真是......

複式洋房

原帖由 kenny200803 於 09-4-15 22:08 發表
你說得對:最怕用左SONY, 2頭唔到岸.

我就是,買了a100有了5支鏡頭for sony,現在部機快門制死了,維修竟要HK$800,對Sony怕怕,想轉會, 望著5支鏡,又不想平價出讓,真是...... ...

細佬都有 A100.

查實 sony 既鏡唔差,不過 fans 少.
同埋好野都都唔平,都要 5000 蚊起跳,鏡頭群組唔夠大.
對新使用者黎講有 D 顧慮.

不過用用下會知佢都有可愛既一面架.

首頁

尾頁

跳至