自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我仔五岁五个月,佢有兴趣想学弹琴,但我地afford 唔到买部琴。

冇琴系咪唔好学?

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

琴行有琴室租

伯爵府

回覆 Mrs.Kangaroo 的帖子

不一定要琴才学的! 我個女都是5岁多点就学琴, 初时在琴行学, 琴行練, 学了兩年, 我才買了部好好的二手琴俾佢, 而家佢就快考演奏级啦.

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

等閒 hou吓二手嗰邊,成日有平琴放

總有離別的時候

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

野原美冴 發表於 18-4-2 13:42
琴行有琴室租

即系练习就去琴室?
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

trendy007 發表於 18-4-2 13:45

不一定要琴才学的! 我個女都是5岁多点就学琴, 初时在琴行学, 琴行練, 学了兩年, ...

你女果时一星期学几多小时,练几多小时?
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我小學時候,係琴行學。跟住在一個星期租琴行房練三日。 以前唔係因為地方或者錢,係怕我哋半途而廢
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

初时去琴行学,一星期一堂,每堂30分鈡. 再一星期去琴行租琴練一次30分鈡, 有时佢鈡意会一星期去琴行租琴練兩次. 琴行租琴練,唔贵的.

公爵府

crystal媽咪 發表於 18-4-2 14:26
我小學時候,係琴行學。跟住在一個星期租琴行房練三日。 以前唔係因為地方或者錢,係怕我哋半途而廢
...

Thx

公爵府

crystal媽咪 發表於 18-4-2 14:26
...

我都怕佢得把口。

公爵府

trendy007 發表於 18-4-2 14:26

初时去琴行学,一星期一堂,每堂30分鈡. 再一星期去琴行租琴練一次30分鈡, 有时佢 ...

thx for the info.

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

Mrs.Kangaroo 發表於 18-4-2 13:36
我仔五岁五个月,佢有兴趣想学弹琴,但我地afford 唔到买部琴。

冇琴系咪唔好学?
去 gumtree 睇下有冇平二手或 free, 學琴冇琴練真係連學費都浪費埋.
5歲半初學最好每日練20分鐘, 呢個年齡開始學琴 (有認真練習) 可以進步得好快.

子爵府

無琴無得練習真係吾得
去gumtree買部二手電子琴先
Upright piano 運費(AU$200-300)同tune 琴費(AUD200)都好貴
一年之後先考慮買琴

伯爵府

如果你屋有地方,你亦可以去通利租琴回家学的, 一個月俾幾百元, 当你想買下你部琴时, 可以扣减你之前俾咗的费用.

公爵府

wiiabcd 發表於 18-4-2 14:32
去 gumtree 睇下有冇平二手或 free, 學琴冇琴練真係連學費都浪費埋.
5歲半初學最好每日練20分鐘, 呢個年齡 ...

我大仔参加school band, 玩trombone, 开头够话日日鍊廿分中,点之。。。。估到啦。

我怕细仔又系咁,买左先黎话唔学,我真系企左系度。

公爵府

ml123 發表於 18-4-2 14:40

無琴無得練習真係吾得

我都有考虑过买电子琴学住先,但又怕唔函接。
我见有好多free

公爵府

trendy007 發表於 18-4-2 14:41

如果你屋有地方,你亦可以去通利租琴回家学的, 一個月俾幾百元, 当你想買下你部 ...

Thx。我大仔支trombone 都系租住先,佢去到咁上下先考虑买。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Mrs.Kangaroo 發表於 18-4-2 15:52
我都有考虑过买电子琴学住先,但又怕唔函接。
我见有好多free

初初用住先都好!

珍珠宮

Mrs.Kangaroo 發表於 18-4-2 14:30
我都怕佢得把口。

怕佢到時要學睇琴譜無得學彈會放棄。唔好買琴住

首頁

尾頁

跳至