3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章

近期,大囡話唔想返學,唔想做功課,但係佢只係K2咋,每當叫佢做,又大哭,話唔鐘意這個世界,好唔開心,唔鐘意同人一齊,只想一個人,我都唔知點教,聽完我都想哭。我囡果間已是happy school, 功課唔多,中文字見只是寫“巴士”,我知其他已經寫“家”,我平時放工回家都八點,教佢做功課心都煩埋,有冇人可分享下你們點教

伯爵府

我覺得佢係"樓"人注意。你愈緊張, 小朋友就愈放縱 及愈反抗。
小朋友都K2 , 應該有4-5歲. 應該要知道什麼是責任. 幼稚園吾交功課都吾係太大問題, 學校老師應該吾會比太大壓力比家長。
你可以試吓比番個責任比小朋友,吾做功課, 就無功課交比老師. 同埋功課今日吾做, 到最後都要補做. 放假要補做, 少左時間去公園玩,比小朋友什麼是每個人的責任。再者吾交功課只有她,其他同學都交,小朋友都會開始感受到吾做功課是不正確。你放工會輕鬆點, 我相信過一段時間會有改變。
如果係Happy School , 學校老師應該會明白,你都可以事前同老師講小朋友有這情況, 你打算咁做,希望老師配合你的教法.

珍珠宮

回覆樓主

我都覺得可以同老師講下情況,配合方法教導

大宅

BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章

好,謝意見

首頁

尾頁

跳至