嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問這是出疹還是被蚊針?

回覆 BernieMing 的帖子

Hello BernieMing, 面上嘅紅點, 痕唔痕, 囡囡有冇'R" 面呀? 會唔會食左某d食物或者接觸到某d物件之後, 會多左點點架?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-4-6 15:26

Hello BernieMing, 面上嘅紅點, 痕唔痕, 囡囡有冇'R" 面呀? 會唔會食左某d食物或 ...

唔痕呀!

伯爵府

應該不是蚊咬, 都不是。係比床上的塵蟎/虫仔咬, 要勤換床單.

BernieMing 發表於 18-4-6 18:41
唔痕呀!
呢幾日d紅點有冇退左d 呀? 媽媽有冇留意到BB接觸到乜嘢會有紅點呀? 正如以上JM所講, 保持環境清潔, 每星期幫BB 洗床單/枕頭套,係陽光下曬乾減少塵蟎。注意皮膚保濕, 有需要時幫BB搽無香料或香味嘅保濕乳, 可以搽厚厚一層,慢慢打圈、按摩到BB肌膚完全吸收。試下有冇幫助啦。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-4-9 15:07
呢幾日d紅點有冇退左d 呀? 媽媽有冇留意到BB接觸到乜嘢會有紅點呀? 正如以上JM所講, 保持環境清潔, 每星期 ...

有心喇!退咗少少,不過都仲係紅紅,而家抹緊俄羅立英,希望有效!
BernieMing 發表於 18-4-9 20:08
有心喇!退咗少少,不過都仲係紅紅,而家抹緊俄羅立英,希望有效!

唔駛客氣 面上嘅紅點退咗都代表有改善 ,BB 皮膚角質層比成人薄,媽媽有同佢做保濕黎保護佢幼嫩皮膚好好呀。

首頁

尾頁

跳至