烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問去台北有咩好食, 好玩, 又一定要買嘅嘢呢?

請各位給些建議o 謝謝

珊瑚宮

買東西 :
黑橋牌香腸--高梁酒味,
小朋友--新東陽--豬肉鬆 (好趣口)

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

鐘唔鐘意食胡椒蝦丫??? 去年11月同老公去台北,試過一間... 好好味架!除咗胡椒蝦之外,其他小炒都okay 架~~~

本來計劃今年5月會去多次台北,一定會再去食架... 但係宜家銀根短缺,5月台北 plan 要 hold 住,無得去食過喇~~~

大宅

一定要去市林食辛發亭雪片冰, 佢唔係普通既一舊冰刨成, 佢個舊冰係牛奶做ga, 所以成碟牛奶冰, 再加上新鮮士多啤梨, 正呀....

複式洋房

食胡椒蝦 - 正喎! 係邊處嚟??

高樑味黑橋牌 - 好友趣呢? 小朋友可以吃嗎? 甘大人吃了又會醉嗎??

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

胡椒蝦....請 check PM

別墅

淡水 --- 魚穌
你自由行?去當地 supermarket ,買齊 , 丸....

珊瑚宮

高梁酒香腸好好味, 個些酒已經輝發晒, 只是好香的香味, 而且因台灣香腸是"軟身的" 老人家 & 小朋友都食到.
新東陽肉鬆--正正是 其中 一種 " 4y--11y 小童成長肉鬆," 我都食過真是好趣口.好好味 (不過開罐后, 最好放在雪櫃, 可以keep 趣口"
另外阿墨旦糕 --cheese , 蜂蜜都好好味,好鬆軟, 但只能keep 1星期.(另千層就實了小小,所以麻麻地)

原帖由 hilarywdv 於 09-3-20 18:48 發表
食胡椒蝦 - 正喎! 係邊處嚟??

高樑味黑橋牌 - 好友趣呢? 小朋友可以吃嗎? 甘大人吃了又會醉嗎??

大宅

手信:江記華隆杏仁豬肉紙, 小林煎餅,佳德鳳梨酥
必食:清粥小菜 - 小李子
麻辣火鍋 - 太和殿
台灣料理 - 梅子

大宅

胡椒餅 , 雞扒 , 鳳梨酥

珍珠宮

醒目開學勳章

Hi artoo,
請問'江記華隆杏仁豬肉紙, 小林煎餅,佳德鳳梨酥
係邊到可以買到?
另麻辣火鍋 - 太和殿
台灣料理 - 梅子
有冇地址?
Many thanks.

原帖由 artoo 於 09-3-21 00:55 發表
手信:江記華隆杏仁豬肉紙, 小林煎餅,佳德鳳梨酥
必食:清粥小菜 - 小李子
麻辣火鍋 - 太和殿
台灣料理 - 梅子

珍珠宮

醒目開學勳章

Hi baby-chu,
唔該PM胡椒蝦資料比我. Many thanks.

原帖由 baby_chu 於 09-3-20 09:19 發表
鐘唔鐘意食胡椒蝦丫??? 去年11月同老公去台北,試過一間... 好好味架!除咗胡椒蝦之外,其他小炒都okay 架~~~

本來計劃今年5月會去多次台北,一定會再去食架... 但係宜家銀根短缺,5月台北 plan 要 hold 住,無得去食過喇~~~ ...

珍珠宮

其實... 有一間喺天母 (士東市場) 食壽司都好正好正... 雖然係街市入面,但都好乾淨,無街市嘅腥臭味,仲要無得坐係要企住食,不過就真係貴咗啲,我同老公去食餐 lunch,埋單 NT$3,600,即係... around HK$900,但... 真係物超所值。成餐 lunch 無 menu,交由壽司 bar 入面嘅師傅 / 老闆作主,我哋唔食啲乜;同埋特別鐘意食啲乜,話明佢知,佢就會不停咁整出唻,到我哋食夠喇飽喇,就叫佢停.... 啲嘢真係好新鮮架!

珍珠宮

原帖由 GG9190 於 09-3-23 15:35 發表

你趕唔趕要??? 我宜家無 information 喺度,要今晚返屋企先有!同埋... 今晚可能會夜啲!我要去睇新 BB 呀!表姪仔剛剛噚日剛剛面世呀!

珍珠宮

原帖由 GG9190 於 09-3-23 15:35 發表

請 check PM

珍珠宮

醒目開學勳章

Received with thanks.

原帖由 baby_chu 於 09-3-23 23:49 發表

請 check PM

大宅

江記華隆杏仁豬肉紙
http://0225528327.travel-web.com.tw/
小林煎餅
http://www.xlcookie.com.tw/
佳德鳳梨酥
http://www.chiate88.com/about.asp
麻辣火鍋 - 太和殿
http://www.taihodien.com.tw/htm/home.htm
台灣料理 - 梅子
http://www.umeko.com.tw/
清粥小菜 - 小李子
同司機講去復興南路清粥小菜就可以,嗰度一連有幾間,其中一間係叫小李子
同一條街有間永和豆漿,d夾旦餅同油條夾餅非常好食.

複式洋房

Hi, baby_chu,

這間日本壽司鋪我係tour guide見過, 我都好想試, 但要企定定食, 好辛苦喎!

珍珠宮

原帖由 hilarywdv 於 09-3-25 19:30 發表
Hi, baby_chu,

這間日本壽司鋪我係tour guide見過, 我都好想試, 但要企定定食, 好辛苦喎!

我初時都以為係... 但原來唔係想像中咁辛苦。

如果你去的話,你一定要帶足夠現金,因為... 唔收咭架!可能係我哋兩公婆食得多,所以先要NT$3,600 咁貴... 但... 記住,哩間壽司店好似係星期一休息架!

by the way... 我會update 番我台北次旅2008啲 blog,我會加番啲食肆 information 落去架喇,你... 如果遲吓有時間、有興趣可以去睇番吓啦~~~

複式洋房

請問以上各位有冇人去過 "五分埔-成衣街", 聽說有數百家的成衣業聚在一起,有很多價亷的服飾??? 值得去嗎??

首頁

尾頁

跳至