自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

面對讀書丶認字、寫字、溫習、我從不否認我的喜惡,曾經相同的情景,我小時候經常發生,到這刻終於明白我娘那種抓狂的情緒...當心中有著數拾情況忍著忍著,像念經般冷靜冷靜默念10萬次...除左放棄自己還可做什麼??

自己本身應該都是有讀寫障礙, 我娘由細打駡到大, 讀唔入腦,唔明就係唔明, 串字白痴,數學直接是重症智障,唯有中文係算好D

現在個女 9月上小學了,A-Z還未認清, 中文...(情況應該如要認印度文或象形文字般...) 真的不能想像以後的日子,教到極限了,個女還是見字即忘!真的想一走了之,乜都唔理

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

逃避解決不了問題,先同小朋友做評估睇下問題出係邊,如果真係讀寫障礙,就針對問題去解決,但首要先處理好自己心態問題,要接納包容,把要求降低,加油!教小朋友條唔是好慢長的。

水晶宮

回覆樓主:

你去上堂,讓專家教你如何幫助有讀寫困難的小朋友

複式洋房

擔心解決不了問題,逃避都解決不了,不如揾身邊嘅人幫手,呢個時候亦都希望身邊有人關心你

男爵府

catvicky 發表於 18-4-15 22:45
面對讀書丶認字、寫字、溫習、我從不否認我的喜惡,曾經相同的情景,我小時候經常發生,到這刻終於明白我娘 ...

樓主
我無意冒犯你,但我想講
你自己都覺得自己有讀障,其實你應該好明白你小朋友嘅感受嫁?
點解我會咁講,因為我朋友自己有讀障,佢辭職返去湊仔,但佢好理解個仔。
雖然理解,但都會教到勞氣嘅時候。

公爵府

身同感受!我果隻冇讀障!但游雲!(小一)!我下個月就(得)佢去補習社!可以叫2個鐘唔做功課!考試可以夠膽死玩唔溫書!

男爵府

^^Hannah^^ 發表於 18-4-15 23:32
樓主
我無意冒犯你,但我想講
你自己都覺得自己有讀障,其實你應該好明白你小朋友嘅感受嫁?

就是因為我理解, 我知道亦明白, 所以萬般忍著,唔想好似我細個時比我娘咁打打鬧鬧, 現在是有幼兒的學習障礙老師跟進, 但日覆日重覆又重覆,讀唔識, 是我有點氣餒,脾氣亦唔可以發洩比個女見到

男爵府

catvicky 發表於 18-4-16 00:02
就是因為我理解, 我知道亦明白, 所以萬般忍著,唔想好似我細個時比我娘咁打打鬧鬧, 現在是有幼兒的學習障 ...

樓主,可以控制到自己情緒
所以返過黎諗,無人比係更合適照顧囡囡,如果你一走了之,其他人未必可以體諒囡囡。
加油啦!

寶石宮

2023年兔年勳章

面對讀書丶認字、寫字、溫習、我從不否認我的喜惡,曾經相同的情景,我小時候經常發生,到這刻終於明白我娘 ...

欲速則不達 慢慢來 努力 加油

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

9月返小學,而家仲未認到A-Z

難怪你咁

珍珠宮

其實,如果你本身都有讀寫,你係咪應該比其他人更明白你女的難處嗎?更體諒呢?亦應該明白某些教學/温習方式唔適合你囡囡。

時代不同,資訊亦發達左,网上有多方法去教你如何教呢類小朋友學習。。努力,有讀障不代表人生完了,你自己也好好的長大了。

放鬆d, 加油

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

如果係讀障 幼稚園時老師有無比d咩支援?

男爵府

LokYauYau 發表於 18-4-16 00:28
其實,如果你本身都有讀寫,你係咪應該比其他人更明白你女的難處嗎?更體諒呢?亦應該明白某些教學/温習方 ...

可以話,我什麼方法都試過了,字卡,點讀筆,遊戲學習....都試過...我家如一個小型圖書館...只要應為有用的都買回教下...連去某英語出版社買圖書也差不多買齊了...就是知道個女的情況, 唔識就是唔識,但是這樣子上小一, 同文肓冇分別...我只有心急但冇能為力

大宅

.0

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

好明白你。我個女9月返小學,佢都有讀寫障礙,佢對文字數字英文完全一啲概念都無,我教佢教到好辛苦!大家一齊加油!

大宅

回覆樓主:

其實樓主係唔係用錯方法教,唔係小朋友有問題,教小朋要耐心,一個方法唔得,就用另一個方法,天下無難事,若佢真係學來學去唔識,建議搵間happy school算,無謂為了小小學業問題,影響親子關係。

男爵府

有咩甘大不了要講到一走了之,讀書係人生過程,慢慢黎囉,有咩甘大件事?到佢可以既時候自然記到,我仔升小一連自己英文名都串錯,文盲,但一適應後突然有自己技巧記得。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主,樂觀d諗,你自己話你以前一樣係咁,你而家何嘗唔係健健康康有老公有自己小朋友? 學業呢樣野,自己真係教唔來,最多咪搵人幫教,咁唔駛你同個女傷和氣,何必搞到自己咁苦惱?

珊瑚宮

努力,去搵唔同支援吧!
想返起,曾經一對2讀障兒(twins),我身旁總預備個桶比自己嘔血用,眨下眼,原來今年已經Dse,記得好好調節自己心理,讀唔到,佢地都唔想,唔好因為讀書,攪到家嘈屋閉,讀唔叻,就好好努力教導佢地其他,例如品德,現在,雖然我對豬優不才,但絕對係一對乖嘅小朋友,讀B3,也不是一定學壞的

侯爵府

回覆樓主

有無帶小朋友做評估?
如果係讀障,配合評估狀況,嘗試尋求合適教導方法。
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

首頁

尾頁

跳至