嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB 滿月,99 話要按傳統用椂柚葉幫 BB 沖涼,可以嗎?

大宅

原帖由 acheng 於 09-3-21 09:14 發表
BB 滿月,99 話要按傳統用椂柚葉幫 BB 沖涼,可以嗎?

我呀b滿月試左,無野.............

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我剛出生外甥也有蠶豆症, 請問日常生活要注意什麼,請多多指教.

大宅

原帖由 SUSANNA 於 09-3-24 20:49 發表
我剛出生外甥也有蠶豆症, 請問日常生活要注意什麼,請多多指教.

首先,最緊要果樣,準備換季,將全屋臭丸掉晒,放過臭丸d衫全部洗一次,絕不可以聞臭丸....

第二, 所有跌打酒,驅風油,白花油,小心放好,又唔聞得....

我個細仔都係有,大女無,都係周圍搵資料,BK 講G6PD個 TOPIC,全部睇晒,禁先有DD頭緒......

父母放鬆D,唔好太緊張,樣樣小心DD和辛苦DD....就OK啦

複式洋房

wlai888,謝謝!

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

Thank you your reply

原帖由 wlai888 於 09-3-24 21:22 發表

首先,最緊要果樣,準備換季,將全屋臭丸掉晒,放過臭丸d衫全部洗一次,絕不可以聞臭丸....

第二, 所有跌打酒,驅風油,白花油,小心放好,又唔聞得....

我個細仔都係有,大女無,都係周圍搵資料,BK 講G6PD個 TOPIC,全部睇 ...

大宅

唔駛客氣,其實嚴格d講,唔係一種病,病要食藥嘛.......

係一種遺傳症,Dad & Mum 如果無表面特徵,跟本就唔會知自己隱性,好似地中海貧血一樣.....

如果有左去抽野驗,個bb會有危險,邊個父母唔想自己個小朋友又健康,又聰明,又孝順呀.......

但世界邊有野係完美,放鬆dd, 對大人同小朋友都好d,唔好覺得係自己害左佢, 如果唔係,大個左,變成"溫室中的玫瑰",佢點算好.....

不過,有一樣野,我會好小心,外出唔會隨便比陌生人抱,因為你唔知對方有無搽過藥油, 如果佢搽左少少時間,大人唔會近距離去聞下佢,但佢一抱埋身,bb就會聞倒,你又無可能"請問你有無搽過藥油呀???"......

首頁

尾頁

跳至