自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

洋房

我平日好忙, 搵的錢唔多,又要比屋企又要照顧家庭, 就連大假都好少出去旅行,
我有一班朋友, 其中幾個好喜歡旅行,有時都會約埋一齊去, 但永遠無叫我, 雖然心裡面有點唔開心,

但有班朋友得閒出黎聚舊已經好安慰.

但前排臥會, 其中一個朋友派手信, 大家收到好開心, 但派完後,佢就問我, 點解咁耐都唔見您買野比我地0既?

我就話我好少去旅行,同埋唔係咁易行得開,佢就話" 2日1夜都去呀麻,您總不能只收個個人的手信,而您就整日2手空空"

當時我真係唔知點回應佢, 好在另一個朋友幫我打圓埸, 否則我都唔知算.

我自己回家後都想係咪自己太衰, 收左個個朋友咁多手信,但自己連少少回禮都唔付出....

我係咪都要去一次旅行,買返一些東西給朋友呢?

子爵府

paulama 發表於 18-4-16 12:33
我平日好忙, 搵的錢唔多,又要比屋企又要照顧家庭, 就連大假都好少出去旅行,
我有一班朋友, 其中幾個好喜歡 ...

呢d朋友唔要算

wcpcelia    發表於 18-4-17 11:24

象牙宮

回覆樓主:

我唔會囉!我去旅行係享受,唔係送禮喎

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

立即彈返份手信比佢
之後講
你下次買手信唔洗預我啦,你攪到我唔好意思

大宅

2018復活節勳章

唔一定,但大家覺得係一定,所以我寧願唔比人知我去左旅行

qoo888    發表於 18-4-16 13:15

珍珠宮

回覆樓主

我覺得大家都無錯
只係你地能力上有點差距
所以先有呢種衝突

換個角度,佢地睇你時可能背後話緊你cheap
每次只收禮不回禮
貪少少手信先見面

所以不如同佢地保持距離
其實佢地都講到出口,背後實講過無數次
當識少班朋友

珍珠宮

回覆樓主:

做朋友要有來有往。買唔到手信唔緊要,譬如大家有小朋友,行過見到 d 得意糖買幾包一人一包,咁都 ok。但收人 10 次自己乜都無表示,我唔會嬲唔會出聲,但會覺得呢個朋友唔係幾識做 (真身有朋友係咁)

ms_maybb    發表於 18-4-16 13:19

子爵府

回覆樓主:

依而家呢個年代,人人都可以隨便咁去旅行,香港又乜都有得買,我覺得買手信好多餘。

水晶宮

回覆樓主

如果我系你我自己會在聖誕節送少少禮物比我朋友的,我不會只收不送

伯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主

我個人比較計較,自己唔喜歡受人禮
一開始會叫朋友唔好送
如果强行要送,我會送返小禮物比佢地,例如親手整d食物大家share 下
大家開心

侯爵府

回覆樓主:

通常無買,行李無位放

伯爵府

yurijm 發表於 18-4-16 12:41
我覺得大家都無錯
只係你地能力上有點差距
所以先有呢種衝突

X2只不過呢個朋友做醜人講出嚟

男爵府

回題: 唔係必要, 但如果人人都有派, 你去玩都最好係咁二回返少少, 無去旅行就無得講啦,。

你個朋友都幾直接, 唔諗下聽果個唔好受囉, 比我會即刻比返手信佢, 仲同大家講"大家以後去旅行唔駛預手信比我喇, 我都唔知幾時先可以回返禮比大家, 玩得開心啲"

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我淨係知有啲人好鍾意攞著數,見人facebook post旅行相,就開口叫人哋買手信。

我就睇情況,有啲感情好嘅。就算佢唔知我去旅行,我都會主動買畀佢
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

回覆樓主:

你朋友咁講,即時彈返份手信比佢啦,
我頭幾次有買手信,比人嫌呢,
之後唔會再派,講到出口要手信都唔會理佢。
依家去旅行,見到岩既野會照買,
返到香港,見到人既又岩既米送囉。。。

子爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

JoannaD 發表於 18-4-16 12:36
立即彈返份手信比佢
之後講
你下次買手信唔洗預我啦,你攪到我唔好意思

我都會即時退番份禮比對方,亦會講聲下次唔洗買比我。 幾時變到去旅行一定要買手信㗎?? 唔係真心真意送就無謂啦。

伯爵府

回覆樓主:

唔係你問題,係果個人問題,講真佢派手信,又講出囗話人只收不回。我覺得旅行不是要為左派街坊,只係享受,唔去旅行都唔係問題。所以我會遠離。

wcpcelia    發表於 18-4-17 11:25

珍珠宮

paulama 發表於 18-4-16 12:33
我有一班朋友, 其中幾個好喜歡 ...
朋友分好多種既~ 有真心, 也有酒肉~ 你自己分柝下~

男爵府

不會買
我見d 團友, 買很多, 大包細包咁, 見到都辛苦, 我去旅行不是為了大包細包空運回來晒命呀, 我去旅行是度假和悠閒地見識別的地方, 不是為了他人

子爵府

回覆樓主

唔一定要去旅行買手信,我好多時行街見到啱我朋友嘅嘢都會買嚟送俾佢哋,有來有往,朋友關係先會長久

首頁
12345...7

尾頁

跳至