美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

話說幾個月前開始, 兩邊面成日都好紅一撻撻, 試過戒口, 轉護膚品都係時好時壞, 由於好耐以前用過fancl, 記憶中係唔錯但價錢較貴所以當用左一段時間轉左其他牌子。 話說我一直做開醫美, 個治療師直情懷疑我有玫瑰痤瘡叫我去睇醫生, 佢幫我做treatment時都要就住怕刺激到我d皮膚。
3月尾我決定再試用返fancl, 去專門店買左肌底液同乳液(想試下效果先), 用左唔夠一個星期, 皮膚狀況已經好左好多, 咁啱又要做treatment, 個治療師都好surprise我皮膚好左好多, 佢問我轉左咩牌子, 話好期待我下次再做treatment睇下我皮膚變成點。
因為咁樣, 我又重投返fancl ge懷抱, 去一次買埋其他skincare做返VIP會員, 有冇JM都係用開fancl? 一齊分享下

男爵府

Wendy1017 發表於 18-4-19 16:20
話說幾個月前開始, 兩邊面成日都好紅一撻撻, 試過戒口, 轉護膚品都係時好時壞, 由於好耐以前用過fancl, 記 ...

我想問你 係唔係用保濕條line?呢排轉天氣 我用韓國護膚品皮膚敏感都想試fancl

子爵府

szenanababe 發表於 18-4-19 20:42
我想問你 係唔係用保濕條line?呢排轉天氣 我用韓國護膚品皮膚敏感都想試fancl
...

BA幫我check 完皮膚後建議我用膠原條line, 佢話膠原line有修復作用。
我之前試過用innisfree 初初好左少少,但用落又冇咩效

複式洋房

回覆樓主

有左我都轉返用Fancl,的確吾錯,少左粒粒,同埋都乾淨又保濕到。最緊要吾會太多味道...比較天然既感覺。日本買平一半。

男爵府

Wendy1017 發表於 18-4-19 22:21
BA幫我check 完皮膚後建議我用膠原條line, 佢話膠原line有修復作用。
我之前試過用innisfree 初初好左少 ...

Innisfree 我未用過,我之前用su:m37擦完塊面好似有層油

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

回覆樓主:

Fancl我鍾意卸妝油,mask, 美白line (現在hk出左美白set, 都幾抵,但當然比日版貴一截仲少了支防曬)。
反而basic 3 steps我覺得HABA好用好多,更補濕,,潔面粉我覺得Kose和HABA比fancl好用。

子爵府

wuruyi421 發表於 18-4-19 23:44
有左我都轉返用Fancl,的確吾錯,少左粒粒,同埋都乾淨又保濕到。最緊要吾會太多味道...比較天然既感覺。日 ...
香港真係貴好多, 但無法我d皮膚暫時要用佢先ok

子爵府

szenanababe 發表於 18-4-20 01:40
Innisfree 我未用過,我之前用su:m37擦完塊面好似有層油
我上網check過成份innisfree算係比較溫和, 但用左只係好左少少冇再惡化, 轉左fancl後皮膚係慢慢好緊

子爵府

Elenalan 發表於 18-4-20 08:29
Fancl我鍾意卸妝油,mask, 美白line (現在hk出左美白set, 都幾抵,但當然比日版貴一截仲少了支防曬)。
反而 ...
我唔鍾意用潔面粉覺得比較麻煩, 我見fancl出左支係洗面膏, 用完手頭上的洗面會買黎試。 請問haba都係適合敏感肌嗎? 係咪同fancl一樣係無添加?

子爵府

介紹下我而家試緊ge skincare :

黑頭面膜:BA幫我check皮膚見到底層好多油脂塞左毛孔, 建議我連續敷3個月 初初用其實反應幾大, 每次洗完皮膚都比較紅, 第3晚用完直情係超紅一撻撻, 嚇死我第二日即刻走去搵個BA, 佢幫我再照見到D油脂係少左冇咁多, 佢話可能係皮膚退緊D污糟嘢出黎, 叫我再繼續用先, 都買左惟有信佢。
再用多幾日係見到皮膚好多粒粒退左出表面, 我直情退左粒大暗瘡出黎(我平時好少生暗瘡), 但只出左1日, 因為我當晚再敷黑頭MASK後粒瘡已甩左, 仲見到粒瘡附近有好幾粒白頭退埋出黎, 而家連續用左兩個星期皮膚係乾淨左好多, 我之前下巴都成日有粒粒, 而家平滑左好多。 我估之前可能係我底層污糟毛孔塞住, 所以不停發炎敏感。

仲有BA話呢隻MASK連眼都敷得, 我眼附近有少少油脂粒敷完好似少左, 但我唔敢敷太近眼, 要再試耐D先知係咪可以去到油脂粒。

水晶宮

Wendy1017 發表於 18-4-20 09:48
我唔鍾意用潔面粉覺得比較麻煩, 我見fancl出左支係洗面膏, 用完手頭上的洗面會買黎試。 請問haba都係適合敏 ...

我係敏感偏乾肌, 之前一兩年都成日面紅, 上年年中面頰和眼周仲發濕疹, 好嚴重。
後來轉番用HABA一排, 用左3幾個月, 現在皮膚穩定左好多, 成半年d濕疹都冇再發, 轉季亦冇敏感, 我當自己斷尾架喇。
我多年來一直只用HABA White Lady, 其他產品好耐之前用過基本steps(都十幾年前, 係我用Fancl之後就轉用HABA, 因為當年覺得Fancl好貴)。
如果唔係上年下半年皮膚敏感/濕疹, 我都未必會特登轉番用HABA, 發覺年紀大左, HABA更適合我d皮膚, 因為好補濕。Fancl就o岩易長痘皮膚多d(我覺得)。

Fancl聲稱「無添加」應該係無用某d有害添加劑, 成份表亦冇列出防腐劑(不過我對於冇加防腐劑呢樣有保留)。
而HABA就冇用5大致敏成份: Paraben防腐劑、石化界面洞性劑、人造香料、礦物油、焦油色素等有害劑, 適合敏感肌用。HABA o既香港價錢亦比Fancl平好多, 產品大支好多。

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

回覆樓主

我都係玫瑰座瘡,一直用住fancl皮膚就會穩定,如去日本時會大量掃貨,其實我本身都有85折,但日本真係平好多,又多嘢送。我現時所有skincare都用佢

別墅

佢D野係OK架,我香港用就對我來講太粒
但有時去韓國, 乾到有D粒粒生出來
用佢地既cream and 爽膚水之後就即時當晚好左好多

子爵府

Elenalan 發表於 18-4-20 10:30
我係敏感偏乾肌, 之前一兩年都成日面紅, 上年年中面頰和眼周仲發濕疹, 好嚴重。
後來轉番用HABA一排, 用左 ...
我都係偏乾肌, 你講到HABA好吸引搞到我都想試下 HABA好似比較少專櫃? 我從來冇接觸過HABA, 不過聽你介紹完, 我用完手頭上的fancl肌底液同乳液都可能會試下

子爵府

Zollahoho22 發表於 18-4-20 10:47
佢D野係OK架,我香港用就對我來講太粒
但有時去韓國, 乾到有D粒粒生出來
用佢地既cream and 爽膚水之後就即 ...
我就係用左幾日已經好左好多, 去做treatment我個治療師都不停問我用左咩, 點用法, 因為佢話自己都係敏感肌。 之前治療師都唔係好敢幫我做AUF因為做完皮膚超紅, 搞到我覺得買左D療程好side, 果日佢同我做完AUF塊面都唔算好紅, 佢一路做一路同我講我D皮膚好左好多。

子爵府

baby_jkk 發表於 18-4-20 10:47
我都係玫瑰座瘡,一直用住fancl皮膚就會穩定,如去日本時會大量掃貨,其實我本身都有85折,但日本真係平好 ...
我都諗緊係咪要長期KEEP住用, 好怕一轉其他D皮膚又變差, 頭先有jm介紹HABA, 我都想試下

別墅

Wendy1017 發表於 18-4-20 10:52
我就係用左幾日已經好左好多, 去做treatment我個治療師都不停問我用左咩, 點用法, 因為佢話自己都係敏感肌 ...
咁又係,同埋有皮膚敏感真係唔好亂做facial,希望你快D好番哂喇!
我朋友之前玫瑰瘡, 佢都搞左好耐

水晶宮

Wendy1017 發表於 18-4-20 10:48
我都係偏乾肌, 你講到HABA好吸引搞到我都想試下 HABA好似比較少專櫃? 我從來冇接觸過HABA, 不過聽 ...

HABA成日都有free samples送, 現在fb都有得登記新出精華o既試用裝, 你可以試左先, 唔使咁急買。
我唔會o係HK用正價買HABA, 如果要買都會等佢出sets(成日都出), sogo thankful weeks的set多數更平, 有新產品就試左free samples先。
另外, HABA每年冬天都會推出福袋, 每set都有十幾樣產品, 包括皇牌產品, 我會趁呢d時機入貨, 非常抵用。

Fancl我多數都係日本買或搵代購, 平一截。

子爵府

Zollahoho22 發表於 18-4-20 10:58
咁又係,同埋有皮膚敏感真係唔好亂做facial,希望你快D好番哂喇!
我朋友之前玫瑰瘡, 佢都搞左好耐 ...
其實我已經做左OVER 10年醫美, 係最近幾個月皮膚搞極都唔好, 可能底層真係積聚得太多污糟冇處理過, 又可能一直用GE skincare都唔啱啦... 我之前都有懷疑自己係玫瑰痤瘡, 好在而家轉左fancl已經好左好多

首頁

尾頁

跳至