在職全職

跳至

首頁

尾頁

公爵府

因為湊bb既問題, 我決定辭職唔做喇, 不過唔會即時走, 等多幾個月先~

其實我份工工時少, 人工比較高, 我唔係好想唔做, 不過係湊bb呢個問題同老公嘈過好多次, 我比較著重家庭, 雖然手上既現金唔係好多, 不過都足夠租屋, 家庭開支用幾年, 想到時先再搵下工~

呢個決定我諗左成晚, 其實我岩岩先升職, 而且份工我又好鐘意, 加上多我份人工, 屋企收入就大增, 而且冇收入只係用儲蓄太危險, 不過我又好唔捨得囝囝 ......唉....

好想知我咁既決定有冇錯?

等待驗證會員

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 幸福黃太太 於 09-3-22 10:31 發表
因為湊bb既問題, 我決定辭職唔做喇, 不過唔會即時走, 等多幾個月先~

其實我份工工時少, 人工比較高, 我唔係好想唔做, 不過係湊bb呢個問題同老公嘈過好多次, 我比較著重家庭, 雖然手上既現金唔係好多, 不過都足夠租 ...

我都放棄左自己份工, 全職湊bb.
睇住bb成長其實都幾開心架.
不過, 湊b就真係好辛苦, 你要有心理準備.

公爵府

其實我都好唔捨得份工, 不過囝囝得一個, 工就好多份, 都係好似屋企重要D~

大宅

畀面勳章

幸福黃太太
每星期六, 日都係我自己湊返囡囡, 我都已經覺得好吃力, 雖然我被公司炒咗, 而家量緊地, 不過我都依然俾baby tender 湊囡囡, 一來我個女太黐身, 二來我有媽媽手, 湊女令我的手苦上加苦

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 # 的文章

其實唔可以話'對'與'錯',係值唔值得,小朋友比父母嘅歡樂與驚喜係好難得嘅,好好享受啦!

大宅

我之前都係在職媽媽, 比婆婆湊, 而婆婆都湊得好好, 但見囝囝一日一日咁長大, 又唔想再錯過左佢既成長, 我都諗左好耐, 最後都決定辭職, 而我都剛剛做了一年全職媽媽, 當中當然有唔開心同開心喇, 尤其是小朋友未返學, 真係辛苦過返工, 不過都係值得既.

因為我能夠每日見到囝囝既成長.

我就覺得自己決定冇話錯定對, 只係值唔值得.

其實我份工工時少, 人工比較高, 我唔係好想唔做, 不過係湊bb呢個問題同老公嘈過好多次, 我比較著重家庭, 雖然手上既現金唔係好多, 不過都足夠租 ...
我有二個小寶貝, 歡迎入黎探下我對豬仔豬女~~ : http://hk.myblog.yahoo.com/alicechan914/

男爵府

我都放棄0左20K人工,做0左一年全職媽媽,好開心.

翡翠宮

我都啱啱做左全職媽媽兩個月, 日日同仔仔一齊好開心!支持你!

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

雖然我之前份工人工無你地既咁高,但係自從有左bb,陀緊既時侯就已經決定生左就唔再返工,雖然奶奶話會幫我湊,但係自己始終唔放心,而家個仔都成9個半月,睇住佢一日一日咁成長,由轉身到依家識扶住張床行,自己真係好有滿足感,而且囝囝好跟我,好聽我話

洋房

正如mimichai所講, 只有值唔值得, 我都放棄左我每月100k的人工, 全識take care 2個bb, 尤其大仔而家返學, 我見在學校, 如果由媽咪帶返學的小朋友真係開心過果d由maid 或搭校車果d架...

大宅

原帖由 幸福黃太太 於 09-3-22 18:22 發表
其實我都好唔捨得份工, 不過囝囝得一個, 工就好多份, 都係好似屋企重要D~

我都係全職湊仔,我由個仔―出世湊到而家20個半月大,雖然辛苦,但好有成功感,見住仔仔毎分毎秒好開心好滿足~加上我覺得湊自己個b係父母應該既責任~

複式洋房

我都剛剛開始做全職主婦3個月,要我比較,我會覺得:
- 做家庭主婦意義重大;
- 事業就要看你對工作有多大熱情及抱負。
至於人工多與少,就要看你們期望的生活方式及家庭開支,不須理會社會價值觀。
若有幸可選擇試做家庭主婦,why not? 工可隨時再做,孩子成長了就囘不了頭。

男爵府

我好羨慕你們,我好想做全職主婦,但係真係計唔掂,其實我搵20k ,c6 揾20k. 但要供樓,保險(3份),家用99-6k,個囡8月讀k1,又係錢,有同c6講過,但好多時都無好結果,星期一至四都不自覺會面黑黑,我心其實好痛苦,但唔可以同c6 講,本來諗住搵到d錢可以再plan, 又意外有左,c6失業,而家得我一份,本來有左,我應該開心,但生活真係好難過,我傻到想唔要個bb, bb已經6個月啦!但心情仲係好差,又唔想同c6講(因為覺得講都係無意思),好辛苦!!
你們c6係唔係揾好多! 開支點平行?

男爵府

要用儲蓄應付日常開支好似唔係咁好喎, 好冇安全感!
我做咗FULL TIME MUM 9個月, 我開始覺得又有D值得, 剛剛開始佢好曵, 激到我想返返工, 近排開始覺得亞仔聽話咗, 大家感情好咗

小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

男爵府

dindin123,
你老公失業佢都唔想, 同埋只是暫時性者, 唔好比太大壓力佢, 同埋你有20k income都唔係太差, 好多人全家收入加埋都未必有你咁多! 你囡囡如果讀gov k1又有資助, 我覺得唔係問題, 反而學其他興趣班開支好大, 但呢樣可以自己控制, 不一定要學, 你而家"駝"bb唔好worry太多, 保持心情開朗, 第日見到bb出世係開心事!
原帖由 dindin123 於 09-3-24 13:35 發表
我好羨慕你們,我好想做全職主婦,但係真係計唔掂,其實我搵20k ,c6 揾20k. 但要供樓,保險(3份),家用99-6k,個囡8月讀k1,又係錢,有同c6講過,但好多時都無好結果,星期一至四都不自覺會面黑黑,我心其實好痛苦,但唔可以同c6 ...
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

侯爵府

如果對仔仔來說,這決定一定冇錯的,我做咗全職媽媽就快六個月,我覺得好值得,呀女和我都開心咗好多,現在每日同佢返學,可以知道佢每日發生過的時,這些真是用錢買唔到的。不過你要有心理準備,全職媽媽是冇假放的,有時我時去行吓街都唔得架﹗

洋房

我覺得最重要係睇下你老公支唔支持啦~
我新年前就辭左份工湊仔啦~
我老公就支持既~ 因為除左湊仔我仲會煮飯佢食~
....為左慳錢佢又可以帶下飯咁啦~
哈哈! 雖然~ 收入係少左一半(都幾緊要架!)
不過盡量慳D 駛啦~
我老公同埋我個B 都開心既(希望啦)
我就好悶~
日日起身做家務睇B 同B 玩, 去公園~ 教佢野~
BB 學識好多野我都覺得開心...
不過真係悶~ 同埋冇多餘錢去旅行啊~ 買野啊~ 個D 囉~

侯爵府

我都係同老公講咗好耐佢先唔反對咋,上年9月呀女開學每天返學都喊,我又陪唔到佢真係好心痛架,跟住同老公講,我唔返工自己湊最多我唔駛佢比多啲家用,跟以往一樣只係唔要工人嗰份錢比埋我就夠了,咁佢先唔反對咋,我個女返學喊到我正式離職後(10月20日),由我自己帶返學個多星期先停,老師和校長都贊我是個好媽媽呀﹗
原帖由 dindin123 於 09-3-24 13:35 發表
我好羨慕你們,我好想做全職主婦,但係真係計唔掂,其實我搵20k ,c6 揾20k. 但要供樓,保險(3份),家用99-6k,個囡8月讀k1,又係錢,有同c6講過,但好多時都無好結果,星期一至四都不自覺會面黑黑,我心其實好痛苦,但唔可以同c6 ...

洋房

我同你岩岩相反啊~ 有左就有面色睇~ 老公就叫我唔好做~
老公岩岩升職, 但都冇20K...
我地岩岩搬屋D SAVING 差唔多冇哂...仲有好多冇EXPECT 到既開支~
不過咁喎~ 大住肚湊仔係一件好辛苦既事~
我個B 未夠18 個月啊~ 都成日要我抱~
同埋佢係男仔~粗手粗腳~
大肚婆~ 唔好成日黑面啦~
老公依家冇野做係屋企~ 起碼有人做屋企野~ 間屋整整齊齊~ 都唔錯啊~
錢呢一樣野~ 我幾時都覺得多有多用少有少用姐~

男爵府

好媽媽勳章

咁妳辭咗職未 ? 未辭的話就再想清楚都唔遲.

首頁

尾頁

跳至