自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日一個人喺海港城食tea,鄰座係agent同一對大陸夫婦,無咩名牌但企理中產樣。
因為我八啦,啲檯又好埋嘅,所以聽同睇到:
- 夫婦都係攞外國護照,但住上海,要用簽證出入大陸。
- 有小朋友一個,話會生兩個嘅係人生贏家。以為佢地話人地有仔有女好好命,原來大陸讀國際學校小學要30萬人仔一年(幼稚園會再貴啲),生兩個仔仲要買定一人一間屋娶老婆。
- 同香港一樣,要捐錢先有機會有學位,唔係一定有,仲要講關係。
真心國內生活壓力真係分分鐘大過香港,唔怪得佢地有錢無錢都湧嚟香港。

珍珠宮

有學歷、有咁上下收入、有咁上下社會地位, 又點會比仔女"順其自然、天生天養",
英國哈里王子夠巴敝啦, 有錢有地位, 以為要入咩學校都唔難(起碼中小學階段),
點知當年因為成績差, eton唔收, 要阿麻出面先入到。
對自己/生活有要求, 好難會無壓力

wcpcelia    發表於 18-4-23 15:22
wcpcelia    發表於 18-4-23 15:22

寶石宮

2023年兔年勳章

Wonder_Monkey 發表於 18-4-22 21:21
今日一個人喺海港城食tea,鄰座係agent同一對大陸夫婦,無咩名牌但企理中產樣。
因為我八啦,啲檯又好埋嘅 ...

珍珠宮

goat 發表於 18-4-22 21:27
有學歷、有咁上下收入、有咁上下社會地位, 又點會比仔女"順其自然、天生天養",
英國哈里王子夠巴敝啦, 有 ...

所言甚是

伯爵府

回覆樓主:

係大陸某d地方
如想讀某一間幼稚園
要住係果個小區先得
所以搞到為左入學寧願買貴樓都要

男爵府

goat 發表於 18-4-22 21:27
英國哈里王子夠巴敝啦, 有 ...

原來有當年Eton唔收Prince Harry嘅一幕

大宅

回覆樓主

所以咪落香港讀,對佢地黎講,香港係好抵!
仲要英文一定好!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Wonder_Monkey 發表於 18-4-22 21:21
因為我八啦,啲檯又好埋嘅 ...
以我所知,有錢大陸人士係唔中意住起度,而係中意個香港護照,可以出入方便.

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

TEA 1 TEA, 8 1 8

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

72leelily 發表於 18-4-23 14:54

有時量力而為啦

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

即係

首頁

尾頁

跳至