1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

wcm991101 發表於 18-5-1 17:47
有d小朋友心態係你越唔比佢佢就越做,我屋企電視係長開,由細到大2個小朋友都唔好電視,令願玩玩具,大女2 ...

好同意!我都係咁!我仔而家兩歲半由細到大食野都好衰,偏食咩都唔食,但一有YouTube睇就乜都食。我認我衰成日驚死餓襯佢,佢一肯食就咩都得,所以佢食飯有睇YouTube既習慣!但到而家一食到最後個一啖就自動波俾番個ipad我。呢排細佬都開始加固坐埋一齊食,我話:「唔好睇啦!都唔好睇既,同細佬一齊食重好啦!」之後佢真係唔洗睇尼食飯。
我發覺真係愈唔俾既野就愈想做。好多時主動俾佢睇電視/YouTube 佢都寧願玩。

但樓主小朋友半夜開電呢單野我會吹水:「半夜電視開唔到咖」「全世界既小朋友都訓哂覺得你未訓咋」... 或者可以用講故事氹佢訓

男爵府

uwimuy 發表於 18-5-16 00:38

好同意!我都係咁!我仔而家兩歲半由細到大食野都好衰,偏食 ...

我朋友係堅決唔比小朋友睇電視(屋企係冇電視),小朋友去度人地屋企,咁控制唔到小朋友唔睇電視,一去人地屋企就睇電視 ,結果就係屋企夜晚扭睇電視,佢媽媽話夜晚睇電視會有鬼來搵佢,個小朋友就stop左扭睇電視上床訓,後來佢係媽媽谷分享,點解其他小朋友家庭會比小朋友睇電視,影響到佢仔就要睇埋一份,教壞佢小朋友,send左一堆話睇電視對小朋友既影響,如專注力不足,會盲等等,我自己就覺得小朋友越比壓力,佢地就越想做,只要唔係過份沈迷,唔影響做功課同生活,我都會比佢放鬆下

首頁

尾頁

跳至