自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB就黎歲半,而我是在職媽媽,平時工人湊BB,如果公公係香港就會日日帶佢去飲茶去公園玩。公公番黎會同我講,BB成日係公園蝦蝦霸霸,搶其他小朋友既玩具,人地阻住佢又推人打人或尖叫。

平時又會打我隻貓同打工人。
請問應該點教,我晚晚陪佢訓時已經成日同佢講唔可以打人,打人就會無人陪你玩。我唔想佢變成技安啊,請教各位JM應該點做?

伯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

每一次佢打人時可能無人真正阻止佢,鬧佢?如果只係拉開但無即時教導久而久之都唔知自己做錯事?

侯爵府

nanabee0728 發表於 18-4-25 22:21
BB就黎歲半,而我是在職媽媽,平時工人湊BB,如果公公係香港就會日日帶佢去飲茶去公園玩。公公番黎會同我講 ...

你老公的意見呢?

男爵府

回覆樓主

有無咁誇張!請及早糾正及教育!

珍珠宮

BB就黎歲半,而我是在職媽媽,平時工人湊BB,如果公公係香港就會日日帶佢去飲茶去公園玩。公公番黎會同我講 ...

摸到佢習性,根本一舉手投足,已知快發作,要立刻出手阻止。

wcpcelia    發表於 18-4-27 17:12

男爵府

回覆樓主:

自己湊番好d ,依個情況要自細就要多加教導
俾工人湊始終唔及自己照顧

男爵府

回覆樓主:

del

大宅

eightnine89 發表於 18-4-25 22:23
每一次佢打人時可能無人真正阻止佢,鬧佢?如果只係拉開但無即時教導久而久之都唔知自己做錯事?
...

其實如果係我帶佢去公園,佢打人我會即時話佢或者罰佢唔比佢玩,但平時我番工就係公公帶佢去,公公話佢都有話佢,但我唸唔會木嚴厲。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

打貓打工人時要stop佢,罰佢+ say sorry!

大宅

bks2014 發表於 18-4-25 22:24
你老公的意見呢?

BB係怕我老公,如果佢係度佢會聽話d,但爸爸都好忙,平時得星期六日陪到佢玩

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

一有尼d行為就要stop,事後講無用,我會罰企naughty corner,或者扣減佢鍾意既野,例如罰無得飲奶、睇書、去公園

bed time story 軟功講故事,作個類似故事慢慢潛移默化佢

公公都要幫手,去公園前提醒小朋友應該點做,如果搶人野蝦人就即刻走無得玩,要狠心

wcpcelia    發表於 18-4-27 17:12

伯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

nanabee0728 發表於 18-4-25 22:29
其實如果係我帶佢去公園,佢打人我會即時話佢或者罰佢唔比佢玩,但平時我番工就係公公帶佢去,公公話佢都 ...

定每一次落公園前都不停提醒佢,公園係人人都可以玩,有人玩緊就要等或者玩其他先,預告下先,歲半應該開始明白

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

唔好預工人會管教細路,亦都千祈唔好放個權俾佢鬧/罰細路

大宅

opl2 發表於 18-4-25 22:28
自己湊番好d ,依個情況要自細就要多加教導
俾工人湊始終唔及自己照顧

唉,無法,要番工。我放假一有時間已經盡量陪佢,日日放工番黎都教佢,陪佢睇書。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

去公園前要佢promise 要乖,一唔乖乖打人推人等即拖佢返屋企無情講,一段時間都無得去玩;不過,要阿公配合先得!

男爵府

回覆樓主:

我有無睇錯,歲半ja wor
不過我欣賞樓主睇到問題所在,同埋肯積極去面對。
好驚d家長成日話:小朋友未懂事係咁架啦

琥珀宮

去公園前要佢promise 要乖,一唔乖乖打人推人等即拖佢返屋企無情講,一段時間都無得去玩;不過,要阿公配合先得!

別墅

此小孩本性喜歡暴力,好難搞

男爵府

回覆樓主:

我有無睇錯,歲半ja wor
不過我欣賞樓主睇到問題所在,同埋肯積極去面對。
好驚d家長成日話:小朋友未懂事係咁架啦

大宅

cy101 發表於 18-4-25 22:29
打貓打工人時要stop佢,罰佢+ say sorry!

我地見到會即刻stop佢,同鬧佢,如果我係度亦會即刻困佢入房罰佢,問佢知唔知錯就會係咁講知知知,但過幾日又會再黎過

首頁

尾頁

跳至