論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

上星期日先買了一排三十隻鷄蛋, 星期二炒咗一次义燒炒蛋, 今日星期一只剩五隻係雪櫃, 佢話用咗5隻蛋炒义燒, 星期六放假, 星期日我地全家係屋企, 即是話佢5個工作天食咗20隻, 有無咁誇張!!!!

公爵府

係咪放假拎左出去"益佳坊"呀? 話俾佢知雞蛋膽固醇高, 一日唔可以食多過一隻

大宅

原帖由 mysol 於 09-3-23 20:56 發表
上星期日先買了一排三十隻鷄蛋, 星期二炒咗一次义燒炒蛋, 今日星期一只剩五隻係雪櫃, 佢話用咗5隻蛋炒义燒, 星期六放假, 星期日我地全家係屋企, 即是話佢5個工作天食咗20隻, 有無咁誇張!!!! ...

佢地有時都真係痴 ma 根架, 一日三餐, 每餐一隻蛋, 睇到我火都黎, 果排 d 蛋幾 q 貴 ar, 火鬼滾, 食晒之後我唔鬼買, 等佢冇得食一排, 之後買返, 諗住佢會收下手啦, 點知. . .. 咁諗係錯既, 一買返, 佢又再黎過...頂.....

複式洋房

我果個都係咁,不過無地咁誇張,因為我唔知買D mun比佢煮,所以有得佢,但我驚食到佢有事就大獲....

別墅

唉!唔唸得咁多佢地唸咩啦,你唯有係扮好心問候下佢。話俾佢知食得蛋多,會膽固醇高架,身體健康好緊要呀,你鍾意食咩呀?食下其他野啦,每樣野食得多都唔好。為左你好,我決定你一星期剩係准食3隻蛋loh

水晶宮

D工人見你買多就食得更多,試過買左2排泰國蛋我一隻都未食過就'炸'一聲無晒,星期四買2排印尼麵星期一check又無埋,真係火都黎,自此之後就無再買印尼麵,蛋就買定6隻存貨就算,d野就襟擺食好多

大宅

$28-$30 (30Pcs in market )

No problem!Ask her to marketing to buy Thai/Germany eggs. 30pcs (one board) around $28-$30.
If the new maid, they will be eat more but later, she would be not eating too much.
Not worried!

And Mkt price : duck egg $2/pc ,good taste with the egg together.
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

大宅

印尼$9/一排(5包)----只給她早餐或 當家中冇cooking lunch, dinner.
如在家吃是冇問題,但怕她take away去blocking house 或 share 給別人!
原帖由 琛媽 於 09-3-24 12:39 發表
D工人見你買多就食得更多,試過買左2排泰國蛋我一隻都未食過就'炸'一聲無晒,星期四買2排印尼麵星期一check又無埋,真係火都黎,自此之後就無再買印尼麵,蛋就買定6隻存貨就算,d野就襟擺食好多 ...
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

複式洋房

琛媽, 你果個仲誇張, 2排蛋都幫你清晒.

之前巳經同佢講過一日唔可以食多過2隻.

我決定以後最多買10隻算, 之前過年時又係, 佢放年初一至三, 我係屋企想自己煎年糕, 又係雪櫃一隻蛋都無, 離晒譜!!

別墅

仲有連豬骨湯的出前一丁都不放過,印印都會吃,唉!你都唔信,咁就無哂,所以以後唔買,佢有什麼麵都會吃光

大宅

醒目開學勳章

我個'養女'都係食蛋食到顛顛地 !
我早幾個月就係發現雪柜d蛋成日唔見, 我通常 SUNDAY 買定一、兩排12隻蛋放响雪柜, 咁有時晚飯會炒蛋, 一個星期最多只會煮一次(大約6-8隻蛋), 有時成個月都唔會煮, 但到WEEKEND就發覺剩番1-2隻, 咁我諗呢個月都好似煮過一餐蛋, 但係每個WEEK都有買蛋, 咁即係佢食晒啦 。
有一次SUNDAY我就突登買12隻蛋, 當時雪佢有2隻响到, 睇下MONDAY又剩番多少啦, 結果剩4隻, 即係佢1日內食咗10隻 !
當晚我嬲到唔識出聲, 成晚都瞓得唔好, 到第二朝就審佢, 但佢數嚟數去都數唔番D蛋數俾我, 一時話只係食2隻, 一陣又話食3隻另打爛3隻.....
最後我同佢講唔好成日食蛋, 唔健康, 當然佢可能唔明白乜嘢係'健康', 但 at least 佢知道我已經開佢睇住屋企d存貨先, 食都唔好食得咁過份。

複式洋房

基本上佢地食就識,做野就話唔識!個個僱主比佢地激到唔顏綠色,佢地仲懶得戚!天啊!

原帖由 PansyMummy 於 09-3-24 13:44 發表
我個'養女'都係食蛋食到顛顛地 !
我早幾個月就係發現雪柜d蛋成日唔見, 我通常 SUNDAY 買定一、兩排12隻蛋放响雪柜, 咁有時晚飯會炒蛋, 一個星期最多只會煮一次(大約6-8隻蛋), 有時成個月都唔會煮, 但到WE ...

伯爵府

似乎似係拎出街同人share喎.

水晶宮

我果個就食我幾百蚊樽MANUKA HUNEY...你口"瓜瓜"想飲D有味既也都可以理解...但姐姐的速度...我養你唔起...
mouth:
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

原帖由 chenyla 於 09-3-24 13:57 發表
基本上佢地食就識,做野就話唔識!個個僱主比佢地激到唔顏綠色,佢地仲懶得戚!天啊!

首頁

尾頁

跳至