自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hnh_mami 發表於 18-4-30 18:23
我有細仔時,都係成10weeks先知。同埋個個都一擊即中咩,唔通想生bb就唔可以轉工?

其實早報又如何? 工作 ...
exactly............

侯爵府

ckck53 發表於 18-4-30 18:23
回覆 angelacch 的帖子

利申: 只是澄清一下

事主十月尾入職,一月尾轉新上司,點計都唔會係舊公司有咗嘛

幾時有左都好,法例都應該保障孕婦,個C上司有無阿媽生?佢知唔知Crabtree做女人生意多?佢知唔知好多產品好用過又平過Crabtree好多,我唔會再買

水晶宮

回覆 二小姐 的帖子

ckck53 發表於 18-4-30 18:23
回覆 angelacch 的帖子

利申: 只是澄清一下

事主十月尾入職,一月尾轉新上司,點計都唔會係舊公司有咗嘛

幾時有左都有,法例都應該保障孕婦,個C上司有無阿媽生?佢知唔知Crabtree做女人生意多?佢知唔知好多產品好用過又平過Crabtree好多,我唔會再買

=====================================

絕對支持你的決定

Recap

2016年10月25日入職新公司
2017年1月中被新公司獲悉懷孕10多周
其後要求鄧太自願離職,或被辭退並留下極差工作紀錄

========================
十月尾入職
一月尾轉新上司

懷孕10多周 (可能已懷孕13, 14, 15, 16, 17, 18周, 即係舊公司已懷孕)

就算上班前已知又如何, 在舊公司已懷孕又如何

新公司一定是無理由啦..........

用戶要求終止服務

牛年勳章

hnh_mami 發表於 18-4-30 18:23
我有細仔時,都係成10weeks先知。同埋個個都一擊即中咩,唔通想生bb就唔可以轉工?

其實早報又如何? 工作 ...

有咗都可以轉工,如果入職前懷孕,根據勞工法例,僱主要比員工放產假,只係無薪嘅產假。

我自己就有醫生證明就通知公司。

事件中職員,公司講明因為懷孕要佢自動離職,應該係歧視。如果因為員工本身未達水平,炒魷就講原因係未達標。

未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

回覆樓主:

有左解僱人
我覺得個上司都好白痴,咁低級嘅錯誤都可以決定到,明知炒咗都大獲㗎啦,點解仲要炒呢?
所以真係好想知道個上司點解咁豬

子爵府

大笨鐘 發表於 18-4-30 18:43
有咗都可以轉工,如果入職前懷孕,根據勞工法例,僱主要比員工放產假,只係無薪嘅產假。

我自己就有醫生 ...

同埋唔知自己有無記錯

唔係計過唔過試用期而俾唔俾有薪產假,而係返左一定週數,先有資格取得有薪,未夠既一律係無薪產假的。始終每間公司試用期長短不一,好難做標準。

水晶宮

無玩開 facebook

唔知道是否有人開始在 facebook 刪除網友的相關留言

有 post 見有455則回應, 但按入去只見有少量留言, 懷疑其餘大部份被刪除
https://www.facebook.com/CrabtreeEvelynHK/photos/a.202167379851010.51508.165584163509332/1772583476142718/?type=3
仍然見到的留言是7小時前, 即大約 4月30日11:00am前, 或因未有太多人看新聞

水晶宮

回覆 hnh_mami 的帖子

勞工處網頁

問 1. 僱 員 要 符 合 甚 麼 條 件 才 可 享 有 有 薪 產 假

答 1. 如 僱 員 符 合 下 列 條 件 , 便 可 享 有 1 0 星 期 的 有 薪 產 假 :

( 1 ) 在 所 訂 定 的 產 假 開 始 前 已 按 連 續 性 合 約 受 僱 滿 4 0 星 期

( 2 ) 給 予 僱 主 懷 孕 及 準 備 放 取 產 假 的 通 知 , 例 如 向 僱 主 出 示 證 實 懷 孕 的 醫 生 證 明 書 ; 及

( 3 ) 如 僱 主 有 提 出 要 求 , 已 向 僱 主 遞 交 醫 生 證 明 書 說 明 其 預 產 期 。 如 僱 員 在 所 訂 定 的 產 假 開 始 前 , 按 連 續 性 合 約 為 僱 主 服 務 的 時 間 少 於 4 0 星 期 , 則 只 要 給 予 僱 主 懷 孕 通 知 及 準 備 放 取 產 假 的 通 知 , 便 可 享 有 1 0 星 期 無 薪 產 假 。
=================================

呢隻 case 應 該 是 事 主 產 假 開 始 前 未 受 僱 滿 4 0 星 期, 但 新 公 司 唔 抵 得 無 人 用, 照 炒

大宅

ckck53 發表於 18-4-30 16:52
管理層可以話不知情嗎? Crabtree & Evelyn無理解僱懷孕職員
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=vi ...

有幾奇怪

第一間比告得入懷孕歧視嘅公司是⋯⋯
惠x奶粉

呢單先公關災難

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

如果係真……我唔會買佢品牌,重諗住試下佢d餅……
如果事主唔係工作表現有問題,間公司咁做好有問題……C先生直情無嗰樣整嗰樣……

水晶宮

回覆 ppyin 的帖子

噢.............受教了

http://std.stheadline.com/archive/fullstory.asp?andor=or&year1=2001&month1=2&day1=3&year2=2001&month2=5&day2=3&category=a&id=20010227a03&keyword1=&keyword2=
首 宗 僱 主 被 裁 定 歧 視 孕 婦 罪

( 星 島 日 報 報 道 ) 美 國 惠 氏 藥 廠 ( 香 港 ) 有 限 公 司 昨 天 被 法 庭 裁 定 歧 視 一 名 懷 孕 女 職 員 ﹐ 並 須 賠 償 她 因 被 逼 辭 職 而 造 成 的 金 錢 損 失 。 這 是 僱 主 違 反 性 別 歧 視 條 例 中 「 懷 孕 歧 視 」 的 首 宗 案 例 ﹐ 對 懷 孕 僱 員 的 保 障 ﹐ 有 深 遠 影 響 。

案 中 的 女 原 訴 人 鄭 映 群 ﹐ 於 九 五 年 中 受 僱 於 美 國 惠 氏 藥 廠 ( 香 港 ) 有 限 公 司 。 她 於 入 職 兩 年 後 口 頭 知 會 公 司 人 事 部 說 自 己 已 懷 孕 ﹐ 立 即 遭 上 司 無 理 對 待 、 挑 剔 ﹐ 誣 諂 她 工 作 表 現 差 ﹐ 絕 不 稱 職 ﹐ 要 她 自 動 離 職 ﹐ 否 則 降 級 為 市 場 助 理 。

她 不 肯 就 範 ﹐ 上 級 便 採 取 種 種 手 段 ﹐ 包 括 凍 薪 、 不 准 她 出 席 高 層 會 議 ﹐ 甚 至 向 其 他 同 事 散 播 謠 言 ﹐ 指 控 她 為 「 搞 事 者 」 ﹐ 令 同 事 對 她 退 避 三 舍 。

結 果 她 於 懷 孕 初 期 體 重 減 去 十 磅 ﹐ 感 到 侮 辱 、 不 安 及 失 眠 ﹐ 最 後 被 逼 辭 職 。 她 因 此 要 求 索 償 一 百 五 十 七 萬 多 元 。

昨 主 審 法 官 辛 達 誠 ﹐ 認 為 惠 氏 藥 廠 在 審 訊 中 ﹐ 根 本 未 能 合 理 解 釋 ﹐ 為 何 要 這 樣 對 待 女 原 訴 ﹐ 而 考 慮 整 個 情 況 下 ﹐ 法 官 認 為 唯 一 合 理 推 斷 ﹐ 便 是 上 司 因 女 原 訴 懷 孕 ﹐ 以 致 對 她 產 生 偏 見 ﹐ 從 而 特 別 針 對 她 ﹐ 故 裁 定 美 國 惠 氏 藥 廠 ( 香 港 ) 有 限 公 司 是 違 反 性 別 歧 視 條 例 中 的 孕 婦 歧 視 。

至 於 僱 主 須 賠 償 的 數 額 ﹐ 將 訂 於 五 月 二 十 一 日 另 行 處 理 。

女 原 訴 於 九 五 年 七 月 入 職 ﹐ 薪 酬 二 萬 八 千 元 ﹐ 至 九 七 年 初 曾 兩 度 加 薪 至 三 萬 四 千 二 百 元 。 女 原 訴 於 九 七 年 九 月 透 露 自 己 懷 孕 ﹐ 表 示 預 產 期 為 九 八 年 五 月 十 二 日 。 一 個 月 後 上 級 便 召 見 她 ﹐ 投 訴 她 工 作 表 現 低 於 標 準 水 平 ﹐ 要 她 主 動 辭 職 ﹐ 否 則 將 她 降 級 至 市 場 助 理 。

女 原 訴 向 平 機 會 投 訴 後 ﹐ 反 遭 上 司 造 謠 、 誣 諂 她 為 「 搞 事 者 」 ﹐ 女 原 訴 卒 於 九 九 年 六 月 廿 八 日 遞 交 離 職 信 件 。

平 機 會 發 言 人 說 ﹕ 這 個 案 件 說 明 了 一 點 ﹐ 就 是 雖 然 僱 主 未 必 對 其 懷 孕 僱 員 存 有 偏 見 ﹐ 但 該 僱 主 卻 需 要 為 其 所 有 僱 員 的 違 法 行 為 ﹐ 負 上 轉 承 責 任 。

昨 日 的 判 決 裁 定 鄭 女 士 的 前 僱 主 須 對 她 受 到 違 法 的 歧 視 和 使 人 受 害 的 歧 視 負 上 責 任 。

案 件 編 號 ﹕ 平 機 會 十 ─ ─ 九 九 。 

伯爵府

babynetnet 發表於 18-4-30 18:58
如果係真……我唔會買佢品牌,重諗住試下佢d餅……
如果事主唔係工作表現有問題,間公司咁做好有問題……C ...

佢d餅,朱古力粉麻麻地

子爵府

ckck53 發表於 18-4-30 18:56

勞工處網頁

咁就擺明抵死啦~都已經放無薪產假都要炒人,衰到咁 好在我唔用佢啲野。

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

-joanne 發表於 18-4-30 19:00
佢d餅,朱古力粉麻麻地

咁慳番……

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ckck53 發表於 18-4-30 18:56

勞工處網頁

即係產假冇薪都要睇唔過眼迫人走
總有離別的時候

大宅

回覆樓主:

分分鐘俾間公司搞到產後抑鬱,香港有錢真係好似大曬咁。

水晶宮

回覆 GO5019 的帖子

有錢是因為多顧客

所以我絕對支持 #22 (http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=21452771&pid=322406608&fromuid=1181619) 的 jm

男爵府

回覆樓主

唔通搞完嘢冇帶套見工都要講?
呢間公司真係賤得過份,條友冇呀媽生架?工聯會仲正!「支持但投棄票」

用戶要求終止服務

牛年勳章

hnh_mami 發表於 18-4-30 18:52
同埋唔知自己有無記錯

唔係計過唔過試用期而俾唔俾有薪產假,而係返左一定週數,先有資格取得有薪,未夠 ...

唔計個別公司政策,勞工法例計出生日前 40 周已入職,可以享受有薪產假,月薪 5 份 4。唔考慮試用期。
未經許可,請勿轉載

水晶宮

YAC0601 發表於 18-4-30 19:13
唔通搞完嘢冇帶套見工都要講?
呢間公司真係賤得過份,條友冇呀媽生架?工聯會仲正!「支持但投棄票」
...

首頁

尾頁

跳至