自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

家人有關節痛,行路腳底痛,食七海健胳好嗎? 有無JM試過

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

七海glucosamine 成份比Blackmores底,同埋係tablet同capsule之分,膠囊會較易吸收而且少d穩定劑。老公因運動加年紀關節勞損,食Blackmores 750mg,初期一日2粒,食左3日已見効,而家keep 住每日一粒已ok

翡翠宮

回覆樓主:

腳底痛考慮睇醫生係骨刺定關節問題啊

珍珠宮

回覆樓主

腳底痛係要碌波仔或者按摩機仔碌腳底,1星期已見成效

珍珠宮

MM2H 發表於 18-5-12 14:23
腳底痛考慮睇醫生係骨刺定關節問題啊

老人家唔肯睇醫生,睇樣唔係骨刺就係筋膜炎,所以問下七海健胳有無效

珍珠宮

小紅梅 發表於 18-5-12 14:26
腳底痛係要碌波仔或者按摩機仔碌腳底,1星期已見成效

按摩機喺邊度買? 幾多錢?

翡翠宮

twotigers 發表於 18-5-12 14:41
老人家唔肯睇醫生,睇樣唔係骨刺就係筋膜炎,所以問下七海健胳有無效

如果唔介意膠囊,試Blackmores啦,主要成份glucosamine + chondroitin 嚟講,佢有1500mg 或 750mg,1日1500mg已足夠,七海冇咁高,一日要食好幾粒,有時老人家怕煩唔記得食會覺得冇効就晒左

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

應該係足底筋膜炎
不要責重野行太多, 俾腳休息
俾個Golf / tennis 球佢踩吓
著波鞋加氣墊

子爵府

回覆樓主

腳底就唔知
但我媽膝關節痛食左有改善

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

MM2H 發表於 18-5-12 14:44
如果唔介意膠囊,試Blackmores啦,主要成份glucosamine + chondroitin 嚟講,佢有1500mg 或 750mg,1日150 ...

珍珠宮

twotigers 發表於 18-5-12 14:42

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=19256775

珍珠宮

twotigers 發表於 18-5-12 14:42

Osim耐用啲,我部多年都冇壞。
圖片係hktv大陸野,夠平

水晶宮

twotigers 發表於 18-5-12 14:05
家人有關節痛,行路腳底痛,食七海健胳好嗎? 有無JM試過

軟骨素對我膝關節勞損及半月板撕裂痛有幫助。
睇左兩位骨科醫生,之前做物理治療加食消炎藥膝痛持續,建議做微創手術;之後睇現在這位醫生,消炎藥+軟骨素,現在差不多完全唔痛。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

珍珠宮

CINDYC 發表於 18-5-13 01:02
睇左兩位骨科醫生,之前做物理治療加食消炎藥膝痛持續,建議 ...

食咗幾耐先唔痛? 唔痛仲要唔要繼續食軟骨素?

水晶宮

twotigers 發表於 18-5-13 01:30
食咗幾耐先唔痛? 唔痛仲要唔要繼續食軟骨素?

初初屈膝都唔得,食左3星期開始明顯感覺好轉,到近日約二個月已經差不多完全唔痛,下星期再去覆診。醫生有講過,停消炎藥後,軟骨素keep住食3-6個月。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

男爵府

醒目開學勳章

CINDYC 發表於 18-5-13 01:02
睇左兩位骨科醫生,之前做物理治療加食消炎藥膝痛持續,建議 ...

請問食那款?謝謝

水晶宮

23肥媽媽 發表於 19-4-18 20:26
請問食那款?謝謝

軟骨素

男爵府

醒目開學勳章

CINDYC 發表於 19-4-18 23:01
軟骨素

請問是那一個牌子?

水晶宮

23肥媽媽 發表於 19-4-18 23:51
請問是那一個牌子?

7海健絡

男爵府

七海健胳有用呀,我在英國買比長老食,比香港便宜,一星期左右膝蓋冇痛行得返。

首頁

尾頁

跳至