懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

就黎生第2胎,反而更大壓力,好驚再入去. 因為有經驗知道個生產過程...又怕剪會陰又怕再連針...唔知今次要經歷幾耐?

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

子爵府

可以生第2胎會好快生左呢. 比心機, 加油呀!

伯爵府

我都有咁的擔心, 好怕上一胎遇到情形會重覆出現呀. 但係既然選擇咗要生多個, 都要硬著頭皮去博一次架喇.

大宅

我第2胎臨生o個陣都有咁ga恐懼,e家小b個半月,呢胎無剪唔使聯針,大痛(3度)到生都係1個鐘,舒服過大b好多,所以放鬆心情,臨生行多d
祝你生產順利.小b健健康康

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 Eana 於 09-3-26 15:42 發表
我第2胎臨生o個陣都有咁ga恐懼,e家小b個半月,呢胎無剪唔使聯針,大痛(3度)到生都係1個鐘,舒服過大b好多,所以放鬆心情,臨生行多d
祝你生產順利.小b健健康康 ...

你咁好..可以唔洗剪呀??
我都好想唔洗剪呀~
上一胎o的線唔溶,痛o左我1個月,
最後要去私家到拆線呀!!

侯爵府

我第二胎比第一胎快左一半時間就出世囉!

第一胎開左1-2度已經叫生叫死, 第二胎可以忍到4度先叫姑娘送我入產房.

大宅

唉...唔講由自可,講係就諗,諗起就驚!
希望今次自己叻啲,唔駛好似上一胎咁差啲生唔到要開刀就得啦,痛咗咁耐先開刀唔抵嗎!

男爵府

[quote]原帖由 ChristieMing 於 09-3-26 15:48 發表

我都係第一胎聯唔使拆線 痛的我死下死下 第二個
月先慢慢溶 第二胎就用要拆線 痛幾日就拆線後
都唔痛囉~不過拆線係沒打麻罪 痛的我標冷汗~
隔離床的大陸媽媽 唉救命添

子爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第三回

第一胎, 開了一度便要入產房,因好痛, 生BB時不用剪會陰, 但生的時候弄傷了會陰要連針, 在產房共5小時

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 kay 於 09-3-26 16:33 發表
我都係第一胎聯唔使拆線 痛的我死下死下 第二個
月先慢慢溶 第二胎就用要拆線 痛幾日就拆線後
都唔痛 ...

你o係邊間醫院生呀?
我點樣要求醫生唔用溶線呀?

伯爵府

我都好驚呀, 但我唔想好似上次咁要自己走入去, 因為要催生, 果陣時真係好大壓力, 樣樣都好驚, 雖然後期做左無痛, 但都係好驚...雖然依家都隔左一段時間, 但係生b果種情景真係永世難忘....下個月第二個b就出世, 雖然知道生仔會係點, 但係好驚, 驚自己忍唔到痛無氣力生, 又驚到時痛好耐先生到, 又驚到時胎盤要搞好耐先出到, 又驚聯針好痛...唉....樣樣都驚....依家惟有寄情於工作, 到預產期前幾日先放假, 費事自己係屋企亂諗野....

大宅

唔好諗得咁複雜,通常第二胎都係容易好多,如果陣痛已到,就記得食多d飯~有飯氣就有氣力
個陣時我生呀b,我亞mum 專登帶飯俾我,而且一路痛一路食,叫自己唔好大叫,留力來生bb

大宅

可能我第2胎出世得3.01KG,唔係咁大,我一入產房就同助產士廣,可唔可以唔使剪,好好彩唔使剪+無爆到,只係損左少少,所以唔使聯針

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

原帖由 lailaihan 於 09-3-25 21:30 發表
就黎生第2胎,反而更大壓力,好驚再入去. 因為有經驗知道個生產過程...又怕剪會陰又怕再連針...唔知今次要經歷幾耐?

我都驚緊
就快到我啦

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

上一胎開左一度入產房, 4個鐘頭後就生左bb, 所以我諗今胎應該會再快d, 生仔的痛已經預左, 但希望今次聯針的助產士的手藝好似上次果位咁好就好了.
,

大宅

陪月勳章

你地個個生第二個都咁驚,我第一個BB都仲未出黎..我都己經好驚啦!!點算好呀

大宅

見到你地的分享。。。今次我第一胎~我都驚驚地~

大宅

我第一胎係上年6月既事~~依家諗起仲好似岩岩發生咁...上胎響4點穿水,7點生..都算好順利...
細B預產期10月...依幾日就已經不斷亂諗野....好驚...

男爵府

第二胎究竟洗唔洗剪會陰呢....
真係好緊張,我既預產期係4月12日,日子一日一日迫近,心情都幾矛盾,想細B快D出黎但又怕入產房mouth:

首頁

尾頁

跳至