跳至

首頁

尾頁

別墅

原本打算個女喺2020年直接入讀K1,但心儀幼稚園全部都設有n班,咁冇讀n班嘅小朋友係咪比較難入k1?係咪大部份n班嘅學生原校升讀k1?

如讀n班今年就要報名,苦惱中。

謝謝大家。

別墅

回覆 doubler8 的帖子

本身有N的幼稚園當然係原校優先,有些幼稚園亦會問小朋友有冇讀過N,但並不代表無讀K就唔收,主要視乎K1面試表現,加上出生率持續下降及零雙非政竺策,其實好多非主流幼園都大把位(特別係下午班),讀N亦要視乎開支會否有壓力等問題,因k學卷制所費不多(私校除外),例如我仔無讀N梁李秀娛一樣收下午

別墅

冰島極光 發表於 18-5-22 07:02
回覆 doubler8 的帖子

本身有N的幼稚園當然係原校優先,有些幼稚園亦會問小朋友有冇讀過N,但並不代表無讀K ...

謝謝回覆!

我係在職媽咪,半日制嘅學校應該唔會考慮。心儀嗰d全部都係全日制同有延展,競爭係咪更加大?

大宅

回覆樓主:

唔會架!都係睇面試表現的!

別墅

oliviachan22 發表於 18-5-22 10:43
唔會架!都係睇面試表現的!

我都安心啲,唔該唒。

別墅

doubler8 發表於 18-5-22 09:01
謝謝回覆!

我係在職媽咪,半日制嘅學校應該唔會考慮。心儀嗰d全部都係全日制同有延展,競爭係咪更加大?

如果全日制K班就競爭大,N班優先直升,全日制需求好大

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

如果冇讀n班,有n班既幼稚園多數冇位收
但冇n班既學校又喜歡收讀過n班既小朋友喎

所以除非你小朋友好top唔係想搵多人選擇既學校都幾難.....

不過世事冇絕對,我有朋友嗰仔冇N班冇PG,但都考都南區既名幼,佢仲要係7星仔,所以媽媽點教真係好重要

別墅

julieko 發表於 18-5-23 12:54
如果冇讀n班,有n班既幼稚園多數冇位收
但冇n班既學校又喜歡收讀過n班既小朋友喎

但我睇過d 有n班嘅幼稚園,n班收十幾個,k1收30個,咁其實有十幾個收街外人,我又唔太悲觀。

我個b係1月b,有上playgroup,我都希望佢入到心儀幼稚園。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

doubler8 發表於 18-5-23 13:08
但我睇過d 有n班嘅幼稚園,n班收十幾個,k1收30個,咁其實有十幾個收街外人,我又唔太悲觀。

我個b係1月b ...

但n班如果收左=直升k1
機會比冇讀n班既多

另外有好多讀左n班既會in出面既幼稚園
如果只會讀本區,唔讀n都冇咩所謂

別墅

回覆樓主:

我知道,我意思仲有十幾個位俾外人爭下,雖然係少d。我心儀嗰d唔係咩名校,貪佢地有全日同延展。

咁我留喺本區讀,應該okay。

首頁

尾頁

跳至