論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題。被release的原因是要照顧的小朋友已長大,工人年紀約40。希望她照顧一個2歲的小朋友,能幫手照顧多一名更好。

珍珠宮

原帖由 bobobooo 於 09-3-26 20:36 發表
如題。被release的原因是要照顧的小朋友已長大,工人年紀約40。希望她照顧一個2歲的小朋友,能幫手照顧多一名更好。

首要係同佢前僱主傾傾.....
一般唔會講得太差, 因做咗咁多年, 會有感情....
主要問佢嘅做嘢習慣同起居習慣, 因一個人長期處於同一工作環境, 可能較難適應新環境, 如佢前僱主屋企同你屋企差別較大, 就更須小心.....
同一問題interview時問埋個工人, 如兩家生活/做嘢方式差不多, 工人就算適應力差少少都ok.....
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

禁止訪問

大宅

我以前個菲傭38歲, 在同一顧主做了10年,
又係同一理由完約, 我仲以為會好有經驗,
點知都係無記性(連接放學都唔記得), 又唔識煑飯,
明明自己唔啱, 仲要成日黑面,
但清潔就非常好, 又主動做家務,
但可能年紀大, 無乜體力,
9:00pm就放晒蚊, 但我同阿女都未訓,
佢就抱住阿b(2個月)訓著左,
夜晚都係我自己揍, 講真真係累我一定累過佢,
不過佢會做個好眼訓既樣比我睇,
等我快d叫佢去訓先, 唔係等2日就話頭痛......

不過佢有一樣好, 就係對我阿b好,
又會同佢睇下abc, 又會唱歌比佢聽,
但唔知係唔係人人都中意同bb玩....

如你預左黑面唔話得,
其他野放晒手比佢搞得掂ok,
咁其實10年真係有經驗唔使教架!
但就要全家都跟佢個套喎!
例如作息時間, 食飯時間都跟佢架勒!

喜樂的心,便是良藥;
優傷的靈,使骨乾枯. (箴 17:22)

別墅

市面似乎好多做完10年既工人,唔只agent,連我就走既姐姐,都介紹左個係同一個family做左10年既姐姐俾我。

但聽你地咁講,我似乎唔太o岩請10年以上工人,我唔知自己受唔受到黑臉,我而家果個係你點話佢,佢都係傻笑,嘻嘻,嘻嘻,sorry,mum!同埋我女仲細,我都對衛生程度有所要求,真係一日拖2次地架。

唉!好工人難求,但睇到人地原來可以同一個工人用到10年,都好替人高興。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 bobobooo 於 09-3-26 20:36 發表

我個工人係朋友的姐姐 (舊工人呢架)
因佢地仔女已讀中學及大學, 所以唔須要再用工人.
個工人係個friend家姐到工作有12年經驗.

2年前轉到我家時 (50歲)工作都ok, 個人衛生ok,
態度ok, 照顧 阿仔日常飲食ok(由出世到而家2歲,
冇咩病) 無黑面. 好少講電話.

不過有時佢唔依的方法去做家務 + 煮餸.
因為佢係前僱主習慣左, 已經入晒腦, 好難改.
我都由得佢, 都係做到, 如果我眼見到, 我就同佢講
以後要改咁做, 等佢慢慢習慣改, 唔可以一下只叫
佢即刻改.

工人好難改習慣.

1) 煲咩湯都落 ~ 密"早"
(每次煲湯都提佢唔好放)

2) 煮餸慢慢來, 煮一樣還一樣
(唔可以一齊用2個爐頭煮)
所以我預佢 30-45分鐘先有飯食.

3) 晚飯時, 如發現佢唔食, 問佢點解唔食,
佢話 (may前僱主)食左唔對身體唔好,
我同工人講, 呢d食物對身體有益,
可能 (may) 有其他病, 所以唔食得.

大宅

我請了個做了同一僱主8年的工人, 佢37歲, 好OK! 知佢攞了長期服務金, 當時我請佢都無擔心佢會唔會係公主, 自把自為唔至在份工等, 因我都唔識去諗咁多, 只知自己當時急要人. 在agent 見到D 斷約只做1年的工人多的是! 所以一見我呢個工人 (當時都唔係我架, agent 話有個僱主本來約好同佢簽約, 仲show 張約我望, 屋企兩大+要湊兩個小, 但到了時間個僱主打電話來話唔來簽. 果agent 見我急要人先問我有無興趣, 我當時心想佢完約又在港做了咁耐, 岩晒我呢d 要返工的媽咪, 起碼唔駛train 咋, 於是就簽了佢.

點知做落, 佢樣樣都自動波, 買菜, 煮飯, 煲湯, 洗衫, 家務清潔, 湊小朋友(5歲)都唔錯. 現時在我家做了大半年都無黑面, 無駁咀, 又唔去攪攪陣, 我亦從來無鬧過佢. 星期日放假就去教會, 群的都是返教會的人, 暫時都未見佢人際關係複雜, 算係好彩!

其實, 好睇個工人個人品格, 有d 真係唔至在份工, 同你駁咀黑面. 不過, 總有例外的, 物以類聚, peer group 影響力好大, 而聽我工人 講佢d 家姐同教會d friend 都做得唔錯, 好多都同一僱主幾年以上, 絕唔會係耍耍滾果種喎.

別墅

哈哈!我而家個工人都係咁架wo。

1) 真係煲湯落好多蜜"早",如是者,我唸每次都話佢,話足佢大半年,唔買蜜"早",佢先停止。
2) 一定係要煮完一樣到一樣

但佢就咩都食既,因為佢唔食果d,佢唔煮嘛。睇黎落蜜"早"同煮完一樣先一樣,係每個工人既通病。

原帖由 newchun 於 09-3-27 10:41 發表

我個工人係朋友的姐姐 (舊工人呢架)
因佢地仔女已讀中學及大學, 所以唔須要再用工人.
個工人係個friend家姐到工作有12年經驗.

2年前轉到我家時 (50歲)工作都ok, 個人衛生ok,
態度ok, 照顧 阿仔日常飲食ok(由出世 ...

子爵府

我講我個case比你地聽

第一個bun 係前僱主8年,32ages, 因僱主finance problem, 起初來到我家,做野好慢,還用番用在前僱主的手法,但話多幾次都無野,不過太喜歡講我先生的不是, 又話我先生不識揍bb, 最後做左年半被我先生炒左,

第二個bun 係香港12年,但36ages,做野ok, 同我仔仔玩,工人見工時已同佢講話要帶仔仔到婆婆家玩(婆婆家亦有吚一個bun,佢不用做什麼), 工人亦話ok, 但做左半年, 又同我老公講話我重沒有提過要到婆婆家,所以不開心,不做,

其後請左d 老 c 忽都驚啦, 好啦, 諗住請d未來過香港做, 又係c 路一條, d agent 真係信唔過,

到第五個工人經朋友介紹, 係朋友個朋友個工人,係佢屋企做左12年, 小朋友大左唔要,工人係前僱主走左, 自己找到工,做左幾個月又話要唔做, 工人同前僱主講話僱主要等佢返到屋企才煮飯,要成十點幾先可以食飯,所以唔做, 好啦,自己諗住係同一個僱主做左12年,都可以請得過,唔理工人係第二個僱主,真係咁樣對工人,或工人自己講大話都無理,照請這個工人,

點知條pk來左2 個星期已忍不到,比左一個月通知佢, 今個星期日係last day,

我講這番話,係真做得耐d工人,話唔聽,永遠係前僱主的工作環境裡做野, 去到新僱主,永遠不聽話,

尤其工人到左3x歲,真係不聽話,好固執,你自己想清楚先啦,

別墅

o岩o岩打左去,其實呢個做左同一個僱主10年既工人,就係我就走既姐姐介紹,係佢教會既好友 + 同鄉,我工人就大力推介,但當然佢既說話可以不理。

我打唔到個工人既手提,打左去佢屋企,佢話可以打去屋企既。係佢阿sir聽,佢阿sir有少少奇怪,點解會有人搵佢。但都同佢好似關係好好,笑左佢一句,話有人搵你wo,你叫"marilyn"咩?佢地應該係叫佢mary咁上下。over the phone,佢講野都好清楚,大家知道同姐姐係電話係幾難溝通,講唔夠2句,佢地已經會亂哂籠,把聲又高左8度再8度。

佢剛41歲,6月頭就做滿10年,因為細路都大哂,10歲&12歲,所以唔再需要佢。佢話我工人無同佢講我屋企係點,講完佢知,佢當然係話佢ok照顧一個2歲既小朋友,知道點同佢地玩、唱歌、湊佢地。又話願意同ready有改變,知道我地既requirement同living style一定會同而家有分別,總之咩都願意好易話為咁啦。另外佢有個仔,已經讀緊大學,話出年畢業,咁我問佢,你會唔會個仔一畢業就返去唔再返黎,佢梗係話唔會,但就話出年3月一定要俾佢返屋企睇個仔畢業,話一定會返黎做完張約先決定係咪返菲律賓。

41歲,我真係擔心佢體力既問題,同埋佢呢一兩年應該都幾hea。佢同我個工人都係返同一個教會,我有另一親戚既工人,都係佢地既朋友,又係返果個教會,咁我相信如果物以類聚既話,佢為人應該唔太差gwa。其實一對仔女10歲同12歲都仲係好需要工人,但我打俾佢僱主問,都唔會問得出d咩,得到既都會係好comment,做左10年,又准佢俾人打去自己屋企,佢既阿sir都唔會倒佢米架喇。如果佢完約都未滿40,I will feel much more comfortable。

原帖由 peipeibb 於 09-3-27 10:48 發表
我請了個做了同一僱主8年的工人, 佢37歲, 好OK! 知佢攞了長期服務金, 當時我請佢都無擔心佢會唔會係公主, 自把自為唔至在份工等(因我都唔識去諗咁多), 只知自己當時急要人, 在agent 見到D 斷約只做1年的工人多的是, ...

複式洋房

有過上次的經驗, 我唔會再請local工人

上次那個bun做過2個家庭, 一個6年, 一個2年, 問過前僱主, 都話係小朋友大啦, 可以自己或交比婆婆揍, 唔再需要工人, 慳番d錢喎, 咁我地梗係信啦, 點知就出事

佢d態度好好架, 無黑面, 煮野食仲好好味, 不過就懶左d, 間屋未至於好dirty, 不過我就唔係咁鍾意, 做左4個月突然走黎問我借錢 (之前都知佢除左第一次錢外, 咁多個月都無還錢比agent), 於是我把心一橫叫agent即刻帶佢走, 之後3日我就發現個雪櫃入面好多貴野少左一半, 打比agent投訴, 佢話問左佢前僱主, 佢2個前僱主都好suprise, 話佢係到做時手腳好乾淨喎, 我地後尾諗番個賤人梗係驚我地會發現佢偷野, 於是想問我地借錢(以為我地實借)跟住走路

佢地係香港太耐啦, 好多都已經變左質, 我就寧願等耐d, 花d時問train oversea 好過

男爵府

好老實........d外傭只有越做越差.......加上10年係香港........已經係"精"黎架........唔會聽你支笛.

我第一個賓姊........同我做咗6年........我都頂佢唔順.......係完約前一個月送佢上路.

珍珠宮

10年!! 一定唔會請~~ 你估HK d 公司請人咩, 唔係愈做得耐就代表愈有經驗架~~ 佢地呢d外傭, 真係舊不如新架~

子爵府

2024年龍年勳章

Six months ago I hired a finished contract fillipino maid(5 contracts 10years total) who worked for 1st employer (Sister) for 6 years, then worked for 2nd employer (brother) for 4 years. I've talked to the second employer on the phone and he said she is OK. But the fact that:
-She can't cook neither Chinese or Western food.
-She always black face.
-She didn't know how to look after my 9 & 8 years children. Not a kind person toward children.
- She took my daughter cross a busy road without using traffic light, and my daughter was hit by a taxi.
So I fired her as serious mis-conduct in 4 months!
It is really purely luck to hire a good maid no matter how long they've been a domestic helper. It's more difficult than win a lottery!!

珍珠宮

畀面勳章

如果俾我一定唔會請,因為我之前既工人我用左6年之後,已經係個老sea food,不過佢自己搵夠番左印尼,之後經朋友介紹請左個係hk同一個僱主做左8年既工人,成日有自己既主見,唔聽我支笛 跟住做左5個月就自己話唔做,因為要番thailand做生意喎:;pppp: 佢根本係用我既$黎hk打個round,佢地越做我耐,搵到$就唔care份工既lu,就算我屋企得2大1小,無老人家,個囡上小學,佢地都唔希罕架,反而我而家請個係hk2年既,要辛苦搵$返屋企既姐姐,係stupid d,但起碼唔敢黑面同怕我炒佢law

複式洋房

老油條......我唔會請, i like the maid 1st time come to hk, so u can teach her the way follow your instruction to fit your family.....

大宅

[quote]原帖由 AndyM 於 09-3-27 12:13 發表
.......... She took my daughter cross a busy road without using traffic light, and my daughter was hit by a taxi.
So I fired her as serious mis-conduct in 4 months!
It is really purely luck to hire a good maid no matter how long they've been a domestic helper. It's more difficult than win a lottery!![/
quote]

我都明白亦相信好多工人做得耐會變質, 而家中的賓姐算係一個做了咁耐但慶幸仍 keep到係好的工人, 我算係其中一個幸運僱主.

我工人應該唔會作狀扮野, 因小朋友平時會對佢最多, 放工佢會講下賓姐的日常瑣事我聽, 所謂童言無忌. 佢會講下工人姐姐點拖佢過馬路, 有一次返學工人以為仔仔同學仔無大人拖過馬路, 見到即刻行出去馬路中拖返佢入來. 仔仔同我講話, 工人拖佢同學仔時, 原來同學仔媽咪在佢地後面, 只係睇住但就無拖同學仔, 只係由佢過馬路喎. 果時聽完, 心諗個媽咪咁都得! 但另一方面, 我真係感恩有個好姐姐, 照顧仔仔之餘, 都有顧下四周環境發生咩事.

複式洋房

No lar! I've a bad experience too.
Bad face, do what she like, always tired.

複式洋房

我工人個friend亦在同一僱主做了14年, 但全家要移民英國, 分開時d細佬喊到很不拾得, 大家感情好到個工人間中仍會替前僱主寄d物品返英國, 加上層樓未賣出, 她亦會返舊屋替前僱主收信.
她跟住很快找到另一僱主, 要照顧2大1小(5歲女女)+1未出世的, 個僱主亦很好, 知她很久未湊過初出生的BB, 只要她主力照顧個大女, 又辭了份工work at home, 自已主要睇個NB的, 點知個工人做了大半年頂不順自己辭工, 她同我工人講個僱主成日話她汚糟, 又成日鬧她, 去街市又要次次取receipt很麻煩, 又多嘢做, 情願自己不撈, 但她亦很快找到另一份工了.
所以我覺得請工人不能話她做得耐就一定好, 不是話她個人學壞咗, 而是手勢真是不是人人啱的, 前僱主可以對14年都冇事, 但新僱主就嫌她dirty, 所以如要照顧細個的, 就一定要找個後生d, 聽教聽話的才冇咁勞氣.

水晶宮

old seafood, 你有你講佢有佢做,鐘意就應吓你,唔鐘意釆你都儍,我而家果件做咗兩個月己經係咁。

首頁

尾頁

跳至