母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bb就快滿月,初生係醫院時係好肯啜,之後返到屋企陪月老公幫手之下,愈用愈多樽,搞到呀b呢幾日直頭唔肯埋身,食10分鐘左右就甩口爆喊,換晒片掃晒風呵晒佢,再埋身又爆喊,佢有尋乳反應即係唔飽,但又唔埋身。
最後我投降,俾樽佢(人奶),佢就食得好乖好快食完。
我好想佢埋身,可以調節奶量,又俾到佢需要既營養同抗體,自己又無咁易塞奶。不過呢幾日佢爆喊搞到我好沮喪,我係咪轉做泵媽好d? 等大家都無咁辛苦。
求泵媽意見

別墅

ambermatt 發表於 18-5-26 10:16
Bb就快滿月,初生係醫院時係好肯啜,之後返到屋企陪月老公幫手之下,愈用愈多樽,搞到呀b呢幾日直頭唔肯埋 ...

不如唔好完全放棄埋身,就算用樽餵,都可以之前埋下身先,堅持一下,BB會變的,遲下可能會鍾意埋身多過用樽。埋身俾到佢安全感,BB大D會鍾意多D,同埋大大下會更加夠力啜啜。

男爵府

我個B一出世住咗10日院, 我日日都有醫院餵佢, 翻到屋企半夜都埋身, 但係因為我有三個小朋友, 真係無可能隋時隋時餵佢, 好多時要靠工人, 所以餵餵吓佢都唔多肯埋身, 有時甚至埋身完反而要補用樽餵人奶, 所以我响大概4-5個月既時月變咗全埋奶媽. 雖係做多咗嘢要洗奶樽奶泵(其實都係工人做....), 但我心理質素好咗,起埋阿女食得定時, 我可以有更多既PLANING俾大個2個小朋友.

我大個2個小朋友BB時係埋身餵多, 所以經驗話我知, 無話邊樣嘢絶對好, 最緊要適合自己既需要

大宅

goldenpineapple 發表於 18-5-28 04:55
不如唔好完全放棄埋身,就算用樽餵,都可以之前埋下身先,堅持一下,BB會變的,遲下可能會鍾意埋身多過用 ...

多謝意見,我而家都係佢啜到幾多就幾多,唔啜就奶樽

大宅

yungchai 發表於 18-5-28 10:49
我個B一出世住咗10日院, 我日日都有醫院餵佢, 翻到屋企半夜都埋身, 但係因為我有三個小朋友, 真係無可能隋 ...

有道理,我都係唔好搞到自己咁大壓力

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊