網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

想買皮膚科藥膏,商家話明不能直發香港,我要求送國內的集運倉,商家話集運倉都不能發,原因是他們每次發到所有集運倉都拒收。他們也沒辦法,商家已退款給我。

我國內沒有親戚朋友的,你們知道還有什麼方法可以買到呢?

複式洋房

myrubystar 發表於 18-5-26 12:15
想買皮膚科藥膏,商家話明不能直發香港,我要求送國內的集運倉,商家話集運倉都不能發,原因是他們每次發到 ...

國內倉什麼原因不收呢

水晶宮

想買皮膚科藥膏,商家話明不能直發香港,我要求送國內的集運倉,商家話集運倉都不能發,原因是他們每次發到 ...

叫佢唔好寫藥膏, 寫家居用品。。。

如果唔係壓縮氣體樽, 只係藥膏應該無問題

大宅

23father 發表於 18-5-26 12:26
國內倉什麼原因不收呢

我也有問什麼原因拒收,商家回覆:[对呀,就是不收,咱们也没办法]

我又問商家有沒有在運單寫上貨品內容?商家話[沒有]

我多年淘寶用集運都好順利,係第一次遇到呢個難題!?

大宅

tammy2008 發表於 18-5-26 12:35
叫佢唔好寫藥膏, 寫家居用品。。。

如果唔係壓縮氣體樽, 只係藥膏應該無問題

商家話什麼都無寫,貨品只是三小瓶10g的皮膚藥膏,不是壓縮的包裝

大宅

回覆樓主

Cap圖係我同商家的部分對話內容,白色底的是商家回應,黃色底是我的。

大宅

回覆樓主

最終無奈申請了退款

水晶宮

myrubystar 發表於 18-5-26 12:37
商家話什麼都無寫,貨品只是三小瓶10g的皮膚藥膏,不是壓縮的包裝

用官集呀?

大宅

回覆 myrubystar 的帖子

邊間集運甘巴閉.開佢名等 jm 運路行.
官集同順風上淘寳少用為妙,費事下下要自己執生
私集肯俾錢,芝娃娃成隻係甘運過黎
皮膚膏成盒24支買左幾年都無事,有貨到,同事唔够分!
尼D膏药淘返來3-4隻人仔,羅湖橋行過去支支都標都10隻人仔以上.
當我地係港豬!
識淘就好過D

大宅

tammy2008 發表於 18-5-26 13:07
用官集呀?

不是官方集運,是其他集運公司

公爵府

你用邊間集運 ??

我幫人買貓狗藥物會用東帆集運,福田自取~佢地址有 “東帆集運” 幾個字,我自己減左集運兩個字去,因為試過有賣家唔發集運倉,所以我淘寶個地址只有 “東帆” 冇 “集運” 兩個字~

大宅

sohato 發表於 18-5-26 13:08
回覆 myrubystar 的帖子

邊間集運甘巴閉.開佢名等 jm 運路行.

應該唔關集運公司事,因我連國內集運倉的地址都未給商家

商家一知道係集運倉,就話集運倉一定拒收喎

藥膏只係一般皮膚膏,醫濕疹的,我見呢間係旗艦店,又話草本配方,所以想試吓

我好多年無去羅湖了,只係想當年去按摩,應該十幾年前了,哈哈當然又唔想買街邊的,怕怕啊

大宅

MiuMiuLi 發表於 18-5-26 13:13
你用邊間集運 ??

我幫人買貓狗藥物會用東帆集運,福田自取~佢地址有 “東帆集運” 幾個字,我自己減左集 ...

其實我未俾地址個商家,只係商家一聽到集運就話集運倉拒收,因他們之前有經驗

我用開多寶網

我剛double checked 咗,多寶網都無註明自己的集運倉庫

不過呢單唔關多寶網事,因我落單時,首先係用香港地址,諗住快點收到,點知話唔送香港,我就問可否轉送國內地址,商家就即時問是否集運倉,就引來我上圖cap圖的對話,我還未俾國內地址呢

公爵府

myrubystar 發表於 18-5-26 13:27
其實我未俾地址個商家,只係商家一聽到集運就話集運倉拒收,因他們之前有經驗

我用開多寶網

除非改郵費果 D 野,買野唔洗賣家佢溝通,直接用集運地址拍單比錢~

水晶宮

myrubystar 發表於 18-5-26 13:27

我用開多寶網

哦, 佢可能以為係官集, 咪死口咬定集運唔收囉

一係轉店家, 一係同呢個賣家講, 地址係朋友屋企, 叫佢再發。。。

唔洗同佢哋解釋太多

大宅

MiuMiuLi 發表於 18-5-26 13:34
除非改郵費果 D 野,買野唔洗賣家佢溝通,直接用集運地址拍單比錢~

都可一試,唔問照拍

但而家商家可能還記得我,因今早先申請退款,係咪過幾日無聲無息咁拍會好啲呢

大宅

tammy2008 發表於 18-5-26 13:34
哦, 佢可能以為係官集, 咪死口咬定集運唔收囉

一係轉店家, 一係同呢個賣家講, 地址係朋友屋企, 叫佢 ...

我未用過官集,乜官集好麻煩㗎?

都係,唔同商家溝通咁多,我過兩日再拍,夾硬來,但唔知成唔成功

水晶宮

myrubystar 發表於 18-5-26 13:42
我未用過官集,乜官集好麻煩㗎?

都係,唔同商家溝通咁多,我過兩日再拍,夾硬來,但唔知成唔成功

官集超煩的。。。

無第二間店買咩?

唔洗等啦, 急用就旺旺佢, 話有朋友可以幫手寄。。。應該得架啦

大宅

tammy2008 發表於 18-5-26 13:45
官集超煩的。。。

無第二間店買咩?

因呢個商家的天貓旗艦店,銷量最高,每月過千,找第二間店同款,銷量得7個,好似信唔過,唔敢博。

好,一於過兩日再拍!都唔算係超急嘅,開頭諗住直送香港,快啲同唔使等,因我一用集運倉,就會停不到,日夜係咁淘,橫掂都係,實係買到5-6kg先收手,咁就到時又要等囉

公爵府

myrubystar 發表於 18-5-26 13:38
都可一試,唔問照拍

但而家商家可能還記得我,因今早先申請退款,係咪過幾日無聲無息咁拍會好啲呢

咪係~聽日照拍單比錢,佢真係咁鬼得閒又黎問你,就話係我間公司既國內地址~以前試過有賣家問,我都係咁答佢

首頁

尾頁

跳至