自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

如題

珍珠宮

kakamom1 發表於 18-5-26 20:44
如題

亞大用AL入左八大,亞细努力gcse中,budget是重要問題,留學—定有得有失,得昰亞细肯努力,失…

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

brother4 發表於 18-5-26 20:53
亞大用AL入左八大,亞细努力gcse中,budget是重要問題,留學—定有得有失,得昰亞细肯努力,失… :wahah ...

失是?

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

冇,點解要後悔?

象牙宮

做決定前, 有長遠的計劃, 深思熟稔。
不會帶有后梅的。
急急做決定, 最易出错。

我沒有送孩子去國外讀書的。 仔做 exchange 在英國一年。
8間大學, 怎么都該入掛?

假如不上大學, 就找另出路。上大學, 並非能保證, 有好前途的。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆樓主

眼見有D出咗去仍然不長進,甚或習染一些游手好閒性格,又見有D覺得父母點都會支持佢,再玩多幾年都無所謂

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kakamom1 發表於 18-5-26 22:23
眼見有D出咗去仍然不長進,甚或習染一些游手好閒性格,又見有D覺得父母點都會支持佢,再玩多幾年都無所謂
...

我識人應該有,讀左幾年,返黎做嘢,佢阿媽話估唔到佢咁低人工

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有冇人後悔?我諗實有嘅! 凡事都唔會百分百

子爵府

DoReMi媽媽 發表於 18-5-26 23:48

agree....

如果反正讀完都低人工....我選擇早d外國。
起碼吾洗甘多默書考試

伯爵府

DoReMi媽媽 發表於 18-5-26 23:48

後悔送得太遲 !

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

db7mu23 發表於 18-5-26 23:53
後悔送得太遲 !

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

有,仲要本身係香港之前係乖乖仔,
之後去到美國又食煙又食大麻,
仲整到成個藝術家咁又留長髮,
我諗佢亞媽諗都冇諗過個仔會變到咁,

另一個就直情係個亞爸夾返嚟唔比再去,
個亞爸話後悔到死,
返嚟香港後冇野撈,

兩個家庭屋企都係有錢既,
唔做都唔洗休

珍珠宮

後悔送得太遲 !

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

luppy 發表於 18-5-26 23:51
agree....

如果反正讀完都低人工....我選擇早d外國。
老實,我就冇後悔,仲覺得送佢哋去讀高中做得好正確。

wcpcelia    發表於 18-5-27 09:40
芝麻街    發表於 18-5-27 00:08

象牙宮

後悔送得太遲 !
X2

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

我公司的秘書都係外國畢業的,但我有時會覺得,如果用咁多錢和心血安排仔女去外國讀書/移民,但回流只係做份admin的工作,好像有點可惜。不過我唔知道她們之前在香港讀書時成績是多少。

我另外有個朋友在英國讀大學,後來嫁咗一個印度人。開頭佢父母唔太接受到,不過佢地有共同宗教信仰,所以佢父母慢慢都接受到,而佢地個孫仔仲好可愛添。

子爵府

回覆樓主:

我媽朋友個獨生仔英國讀中學,之後法國讀大學,畢業後仲帶多個男朋友返嚟,伯友後悔到C。

男爵府

DoReMi媽媽 發表於 18-5-27 00:05
老實,我就冇後悔,仲覺得送佢哋去讀高中做得好正確。

我都係今年送咗個囡去外地讀高中,佢話開心好多

象牙宮

gugulimy 發表於 18-5-27 00:26
我都係今年送咗個囡去外地讀高中,佢話開心好多

翡翠宮

yame 發表於 18-5-27 00:11
我公司的秘書都係外國畢業的,但我有時會覺得,如果用咁多錢和心血安排仔女去外國讀書/移民,但回流只係做 ...

去外國讀書並唔係單純係搵份好工啦,
識既人,學獨立,開眼界,人際關係等等.......其實比份人工更重要

其實而家科技咁發達,搭飛機超平常,愈來愈多人係跨領域工作,眼要放遠D,唔好剩係睇HK咁細一個地方。

首頁
12345...11

尾頁

跳至