自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

以前成日比阿媽洗腦話一定要大學畢業,唔係就掃街、做收銀
我覺得唔一定啫,大把人讀書唔成都賺好多錢
尋日經理同我講好想升一個同事
我舉腳贊成,佢態度同能力都好
最後老闆反對,因為佢無大學畢業
無職升,人工加極都有限,戥佢唔抵

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

blinkgogo 發表於 18-6-7 07:53
尋日 ...

你老闆 膚淺

珍珠宮

回覆樓主:

大公司有套制度要跟
無大學好難上位
如果小企
老細太無聊

大宅

尋日 ...

我親身經歷都係咁。

禁止訪問

回覆樓主:

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主

但現在的社會好多工作都要求大學畢業。有點都好過冇掛
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

男爵府

回覆樓主

我舊公司(中型企業):冇學位一定冇得升,even只係一個Officer。
依家公司(上市公司):啱啱sales升左個AM只係中學畢業,英文電腦唔識,但N年經驗跑到數。

睇公司文化。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

宜家學位貶值, 大學畢業,同以前中七畢業差不多。 低學歷唔等於無工作能力,伹可能去到某個 career ladder 會行人止步。 大公司有大公司規矩。

你同事做得野,叫佢襯後生讀返個 degree,就算日後轉工,bargaining power都大d。

珊瑚宮

畀面勳章

72leelily 發表於 18-6-7 08:10
大公司有套制度要跟
無大學好難上位
如果小企

大公司無一兩個 degree 傍身真係好難升。
如果上管理層 MBA 就更必需,先幾年仲興 EMBA.

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主

我舊公司都係,升黎升去都係有大學學歷先升跟住資深、資歷既走哂

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

而家咁多大學,週街都大學生。冇辦法 ,有啲職位以前中學畢業就可以,而家入職已經要大學生
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

d

男爵府

minimami 發表於 18-6-7 10:12
學位都量化寬鬆啦。最初得兩大,後來三大,跟住八大,依家非八大都可以開學位課程。明乎其實一街都大學生。 ...

我識個有錢女人,叫我介紹女仔比佢仔識
其中一個條件係大學畢業,嫁左唔洗佢做野,因為要教小朋友喎

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

以前冇大學畢業既人大把!而家係最低要求,跟本就唔同晒!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

尋日 ...
而家對於無學位,真係好大考驗

子爵府

MommyPanel勳章

ChloeMa 發表於 18-6-7 08:49
宜家學位貶值, 大學畢業,同以前中七畢業差不多。 低學歷唔等於無工作能力,伹可能去到某個 career ladder ...

係,有心升上去點都要去讀返個degree

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

alicialee1210 發表於 18-6-7 08:20
但現在的社會好多工作都要求大學畢業。有點都好過冇掛

同意大學學位喺最低消費,冇嘅要進修,自我増值

琥珀宮

尋日 ...

佢唔想升人就唔想升啦,費時加人工姐,多餘

公爵府

2024年龍年勳章