自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

睇到隔離個post, 好似愈窮愈廢的父母,愈相信養兒可防老。 所以生得就生。

反而中產仲小心考慮。

tansyneko    發表於 18-6-8 13:13

伯爵府

淘心 發表於 18-6-7 15:38
睇到隔離個post, 好似愈窮愈廢的父母,愈相信養兒可防老。 所以生得就生。

反而中產仲小心考慮。

認同你所講,佢地生得就生,跟住政府津貼生活費。中產嘅反而會諗敎養問題。

男爵府

回覆樓主:

極極極極極憎 d 人生得就生!!!
我同C6都因為經濟/社會嘅原因延遲我哋生仔嘅計劃。當你買一層樓600萬,人工得嗰兩三萬,個政府又廢到不堪嘅時候,生佢出嚟會唔會有個好嘅環境比佢成長? 雖然有錢唔代表一切,但現實係冇錢乜到做唔到。
不幸嘅係家族有條廢柴 ,活喺20年前,人工得嗰$15000,老婆仲辭咗份工想個老公養。生完一個仲唔夠再生多個,又話要食有機食物又要organic 嘅衫,有百佳惠康唔去要去citysuper,仲luxury 到可以比個小朋友去浸BB spa。。 結果? 申請綜援un un 腳等政府養。。。
有時都唔知係自己蠢定咩?兩公婆做得咁辛苦搵到錢反而仲比冇錢嗰群人有顧慮。

公爵府

回覆樓主:

no

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

我由細到大,父母都話佢地對仔女養到讀完書就完責任,成日叫我地有錢就為自己打算,唔需要養,有心請佢地食飯就夠。
我對仔女一樣想法。

珍珠宮

反而中產仲小心考慮。
係呀, 特別唔想個女嫁, 愈照顧屋企多, 拍拖阻力愈大

侯爵府

反而中產仲小心考慮。

我自問我家唔算窮、我同老公亦絕唔廢,我同老公都好相信養兒防老咖喎,而且養兒防老唔單止是物質上,情感上都需要依賴年輕一代吧。年紀越大,我越強烈感受到家有孩子,人生才覺完滿那種幸福感。

jojohuen    發表於 18-6-8 11:52

禁止訪問

侯爵府

回覆樓主:

窮得只有仔

子爵府

回覆樓主:

因為舊思想嘅父母覺得生你,養咗你成十幾廿年養番佢好應份,除咗返工搭車食飯錢,全部都畀曬佢 ,佢唔會諗日後你大咗都有自己嘅生活, 我父母就係人版, 以前畀曬啲錢屋企,我媽話幫我儲起,日後畀返我咁當然到而家都冇畀番我一個人吞曬啦

禁止訪問

象牙宮

回覆樓主:

唔一定既,只不過係多數窮人想法!我都窮架,不過我唔會咁諗囉!老一輩就一定係,不過我奶奶無咁既想法,只係鍾意熱鬧,有人陪打麻雀 我港女阿媽,生我地2個,話咁就唔使返工喎

水晶宮

回覆樓主

冇能力,但又要生嘅人真係好自私

piklam1    發表於 18-6-8 10:06

水晶宮

Fion_Chan 發表於 18-6-7 20:45
我自問我家唔算窮、我同老公亦絕唔廢,我同老公都好相信養兒防老咖喎,而且養兒防老唔單止是物質上,情感 ...

而家講親養兒防老係錢銀上呀

你老時,你會叫你小朋友24小時on call服侍你?

如果唔會就唔叫養兒防老

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

反而中產仲小心考慮。

係佢地一宿情願啫!你估仔女有樣學樣唔會青出於藍咩?
放下自在

侯爵府

回覆樓主:

我媽有個friend, 佢同前夫離婚後,前夫已經57,仲上大陸娶個後生女,生3件,個男人夠60歲就攞綜援。
而家要前妻仔女幫補埋老豆一家。

mint2014    發表於 18-6-8 10:36

珍珠宮

回覆樓主

我覺得都係上一代既思想了
如果有留意開隔離年輕人成日上既x登
個個星期都有年輕人開post鬧自己父母養兒防老
社會風氣慢慢轉變中。。。。
潮流興慈父慈母

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

未必係信,可能係寄望吧!

水晶宮

DoReMi媽媽 發表於 18-6-7 21:21
未必係信,可能係寄望吧!

靠子女脱貧,尤其係生女

B6都仲有唔少父母係咁,小朋友亦由細被洗腦,搵男友/老公好睇《條件》...

伯爵府

回覆樓主:

養兒防老係非常自私既想法
如一心諗住仔女大左要反養既話
不如用來養自己睇下養唔養到過世
不過咁
仔女都有權拒絕養返佢地既

首頁
12345...10

尾頁

跳至