婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

有個大女,3歲未夠、自己又妥緊細嘅,有啲流啡,需要99協助下、出去買餸,湊下細女。之前都係分開住,自從過來住幫手後,發覺佢好多病態嘢!我知,佢平時自己屋企習慣了,但我真係超級難忍!話佢又怕佢嫐!

例如:停唔到。係屋企一起床,一定要不斷做嘢,做咩都好!兩個攤凍水嘅水樽啲水一定要滿嘅!你剛剛倒咗少少出黎飲,佢轉頭會即刻裝滿。 垃圾桶啲垃圾袋,佢得閒就係咁套上去,套到個垃圾桶可以裝垃圾空間好少!然後我係嗰啲好醒訓嘅人,有少少嘈、特別係持續性嘅我都覺得好煩、完全訓唔到、而每朝,佢每朝好早醒,我聽到佢出入關門聲,做嘢聲,我就會超級心煩! ,但又冇可能叫佢乜都唔做,或訓晏啲!唉⋯本身住村屋,周圍日頭都好靜、最多係雀聲!而且得我同女系屋企,我跟我女作息時間,我老公翻工都系早出晚歸。

唔係做嘢就不斷食嘢,成日話我擺到啲嘢過期,其實我係不斷得閒或者老公同我出街,我就買多少少係屋企,畢竟湊住個女出街,又住村屋唔係容易事,然後佢次次黎,係咁清我啲嘢!然後到佢唔得閒黎幫我買餸了,我連儲備都冇! 我嫐到震、我話總之你清咗我咩,麻煩你出街幫我買翻。佢先好少少!

佢自己食嘢就算,係咁塞我女食,我唔鍾意俾佢食咁多嘅嘢!例如:餅乾、荔枝。本身我女都熱底,食熱氣咗好明顯,夜晚訓覺唔好、大便難嗰啲!佢食熱氣嘢我都係限制住,份量好少、但佢就唔理我勸,話我女想食,就係咁俾!好討厭!真想鬧爆佢!

唉⋯相見易共住難!我明!!鬼叫自己身體唔爭氣咩?唯有繼續硬食!

大宅

咁你可以叫自己媽媽來幫手啊~睇唔過眼又要佢幫咁就沒辦法,搞自己就最好啦~

大宅

sytse 發表於 18-6-17 10:52
咁你可以叫自己媽媽來幫手啊~睇唔過眼又要佢幫咁就沒辦法,搞自己就最好啦~ ...

我媽要翻工,而且自己身體都唔好。得99最得閒。日日都行行企企!成日都叫我俾個女佢湊,我聽完就算!唔係逼住,真系唔會叫佢! 我都希望自己過咗3、4個月細B可以穩定落黎、唔需要咁辛苦!

子爵府

回覆樓主

叫自己阿媽黎服侍你囉

大宅

Natalie625 發表於 18-6-17 10:57
叫自己阿媽黎服侍你囉

我都想。我媽有長工翻,而且自己身體都唔係幾好,又住得遠。我99冇嘢做,實係叫佢了。我都係呻下,解決辦法就冇乜㗎啦

子爵府

Evacheng36 發表於 18-6-17 10:59
我都想。我媽有長工翻,而且自己身體都唔係幾好,又住得遠。我99冇嘢做,實係叫佢了。我都係呻下,解決辦 ...

我覺得你要感恩下佢肯幫你手

咁每個人生活習慣唔一樣,你奶奶又未算好差,咁都要俾人講,做奶奶真係好難難

大宅

回覆樓主

係掛!冇辦法之中嘅辦法!

但每個人都有自己觀點,立場掛!依家係唔係呻下,講下都唔可以!又唔係講你屋企人!講真,佢轉頭又會同佢姊妹呻我姐!完全唔同立場,家庭背景嘅人,講法唔同都好正常啊!
我係覺得做人都好難!咁係唔係所有嘢都唔好講! 我就唔信你所有嘢都包容到,唔出聲,唔呻窩!

子爵府

回覆樓主:

取暖搵朋友呻是常識吧

呢度大把Jm慘過你..
冇人唔會呻,其實上得網,預左有人唔同意見

子爵府

回覆樓主:

老人家咁辛苦過嚟幫你手,仲想點呀?

請工人都一樣會受氣,仲要比錢添。

大宅

Natalie625 發表於 18-6-17 11:17
取暖搵朋友呻是常識吧

呢度大把Jm慘過你..

搵朋友,好多都未結婚,未有家庭,好難身同感受! 就算我嗰時,未結婚,睇到啲婆媳關係都冇乜感覺咁解。

大宅

sinohk33 發表於 18-6-17 11:26
老人家咁辛苦過嚟幫你手,仲想點呀?

請工人都一樣會受氣,仲要比錢添。

係掛!佢辛苦,我又辛苦!老人家,唔點得,唔話得!工人,就最起碼點得、要求點做點做都可以。但冇計啦!請姐姐,老人家極力反對!自己又唔想長期有外人係度!都係嗰句,希望可以自己快啲穩定,自己搞得掂!唔需要麻煩佢老人家!

子爵府

Evacheng36 發表於 18-6-17 10:56
我媽要翻工,而且自己身體都唔好。得99最得閒。日日都行行企企!成日都叫我俾個女佢湊,我聽完就算!唔係 ...
後生既身體唔好,老人家身體好好,要反轉服待個後生,老人家行行企企(?)係欠我左你既,人地付出勞力幫你重要比你唔多謝人仲要怪責人,你咁自我中心不如而家自己做番曬啦!

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

回覆樓主:

有求於99.....算啦? 無得要求。忍一時風平浪靜

象牙宮

Evacheng36 發表於 18-6-17 10:38
有個大女,3歲未夠、自己又妥緊細嘅,有啲流啡,需要99協助下、出去買餸,湊下細女。之前都係分開住,自從 ...

佢要中意執野, 做家務也是好。

你可以叫她去購物。 口氣好听些。
食物就由佢食。 免增加沖突。至少自己安心D。

請家助/ part time 都要200蚊以上。
还要督導

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

breadcheung 發表於 18-6-17 11:57
後生既身體唔好,老人家身體好好,要反轉服待個後生,老人家行行企企(?)係欠我左你既,人地付出勞力幫你 ...

大宅

美之選468 發表於 18-6-17 12:32
有求於99.....算啦? 無得要求。忍一時風平浪靜

係啊!我米淨係上黎呻下咯!我冇爆佢!同老公講,佢唔會理解,同朋友呻,好多都未結婚,結咗婚嘅又冇同奶奶住,特別唯有小朋友;好多野都未有太多接觸位,唔會明。

大宅

333s 發表於 18-6-17 13:10
佢要中意執野, 做家務也是好。

你可以叫她去購物。 口氣好听些。

係,所以我都明白。咪只係自己呻咯,唔係呻佢鍾意做野,係有唔習慣嘅地方!本身佢自己瘋狂食嘢,我就唔理嘅,但佢影響到我,我先會出聲。

我唸住請家助㗎,淨係買餸煮飯、其他嘢其實我都可以,但佢覺得自己得閒,浪費錢、要佢過黎做,就註定係度住,日對夜對!! 所以算了,呻完,覺得自己鏗咗錢,都好嘅!

大宅

XYN 發表於 18-6-17 12:09
咁點解一定要做成互相呻既局面?請陪月咪得LoL

我覺得無論點樣,婆媳都有各種問題,都一定會唔滿意對方,而「呻」!係,無可否認,有啲奶奶同新抱可以情同姊妹,應該少之又少了喔! 我身邊都冇! 我未生,依家初期妥緊細B,有流啡,需要休息多啲,所以要99幫手。請鐘點/姐姐都有唸過,我99超大反應,佢話佢得閒,浪費錢!咁我覺得關係未至於去到完全唔理會佢嘅,所以咪請佢黎咯!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至