自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018復活節勳章

我係家中孻女,覺得父母鍚我多d,我發現其他親戚都係咁,明明兩個仔都已經成年,但細仔睇醫生一定會跟埋去,大仔就由佢自己去,其實父母係咪都會鍚孻仔或者孻女多d
另外果個感覺到係咪會唔開心
可能因為係阿妹,慶幸我阿哥又冇咩野,仲好似阿爸阿媽咁鍚埋一份

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主

我係屋企最大
冇覺得父母偏心孻仔
反而我兄弟姊妹中,中間既妹妹特別會嗲人
所以由細到大父母都特別關注妹妹
我自己向來都唔想父母擔心太多
冇咩特別事都唔會講出來,所以比較上嚟佢地的確少啲關注我
不過我地每個有起事上嚟佢地都會好緊張

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

catgirl0927 發表於 18-6-19 11:56
我係家中孻女,覺得父母鍚我多d,我發現其他親戚都係咁,明明兩個仔都已經成年,但細仔睇醫生一定會跟埋去 ...
唔會................但是都係一隻

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主

我係孻女,同啊哥、家姐年紀又差得遠,細時個個都鍚到燶。

男爵府

回覆樓主

我覺得係!

因為我係細女,男友係細仔,兩邊父母都係錫我哋多啲!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

都唔一定的

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

No wor~
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我錫接返來湊果啲多啲
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

不是

伯爵府

回覆樓主

我屋企係,3個都係女,錫我個細細妹多d

珍珠宮

回覆樓主:

我係孻女,不過唔係最得寵嗰個,連我D家姐都感覺到我細個時我媽唔多理我,大個之後好少少啦。

男爵府

回覆樓主

以前覺得父母錫細佬多D,我成日同佢哋嘈,頂嘴。而家我自己做咗三個小朋友嘅媽媽,佢哋亦升呢,可能因為咁大家角色都唔同咗,思想都有轉變,我亦唔再覺得佢哋偏心

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

生得一、兩個,個個都咁鍚。 講真的。

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

唔一定,我喺屋企排第2,爸媽最錫係我,可能細個最聽教聽話,媽咪叫去邊都陪,小學成日陪媽咪去飲早茶買餸

屋企好公平,有家務有野食齊齊分,冇得推冇得爭,不過呀哥話屋企係重女輕男

寶石宮

2023年兔年勳章

catgirl0927 發表於 18-6-19 11:56
我係家中孻女,覺得父母鍚我多d,我發現其他親戚都係咁,明明兩個仔都已經成年,但細仔睇醫生一定會跟埋去 ...

依家不一定 通常一兩個小朋友

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我亞媽係

我62錫俾最多$佢洗嗰個

象牙宮

回覆樓主:

無喎,我得個阿哥!老公一家4口,奶奶都無偏心

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我兩公婆都係孻仔,孻女,但4大都好平均,冇偏心

大宅

2018復活節勳章

IHateSummer 發表於 18-6-19 12:45
我係屋企最大
冇覺得父母偏心孻仔
反而我兄弟姊妹中,中間既妹妹特別會嗲人
記得有研究話中間既最易被比略,大既確實令父母覺得你要照顧細佬妹

大宅

2018復活節勳章

20150618bb 發表於 18-6-19 12:46
唔會................但是都係一隻
係咪有原因所以偏心?特別乖?

首頁

尾頁

跳至