自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

每年有千幾個,每間u一年有百幾二百個,我都唔知有咁多。退學原因是甚麼呢?像fb 創辦人般創業?讀唔上?選錯科?

https://topick.hket.com/article/1975256/大學生退學7年增86- 港大重災

子爵府

回覆樓主:

現今父母咁重視學業,以入U為孩子其中一大目標,幾經辛苦拼搏完入到大學,以為可以“放手”,怎料入大學是大事,quit u也是大事,但偏偏子女怕同你講,怕“多年投資一朝喪,怕比你鬧,擔心被你反對,連拿出來商量的機會都不考慮...

達不到父母的期望會很沮喪
看見自己的“失敗”,覺得很沮喪
從人生高處跌到低谷的確難受
但請不要放棄自己,不要傷害別人....
因一日在世,一日仍有機會
沒有保證成功不成功,是需要勇氣向前行
人生從不是容易的,願你多年後回望無悔人生。

一時感觸,up完
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

蝦米豬 發表於 18-6-22 07:41
現今父母咁重視學業,以入U為孩子其中一大目標,幾經辛苦拼搏完入到大學,以為可以“放手”,怎料入大學是 ...

咁可能因為病,成績唔好,去外地讀書,移民而退學都唔奇

侯爵府

回覆樓主

入大學後,除了學業自由左,人際關係更復習,又要入會,又要拍拖。識人交友不慎,影響學業,要退學。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我朋友個女,考入醫科,讀了一年轉科(忘記是什麼科),一年後退埋學,同印度籍的男朋友流浪旅行~

做父母絶對係.....由天堂跌落地獄~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

good_pig 發表於 18-6-22 07:42
咁可能因為病,成績唔好,去外地讀書,移民而退學都唔奇

係囉!去外國都大把!

男爵府

大力大力 發表於 18-6-22 08:10
我朋友個女,考入醫科,讀了一年轉科(忘記是什麼科),一年後退埋學,同印度籍的男朋友流浪旅行~

做父母絶 ...

屋企一定好有錢, 如果個女無錢就唔會諗去旅行

男爵府

蝦米豬 發表於 18-6-22 07:40
每年有千幾個,每間u一年有百幾二百個,我都唔知有咁多。退學原因是甚麼呢?像fb 創辦人般創業?讀唔上?選 ...

我識有人因為yr 1時知道自己興趣不在此,試考另一大學另一科,結果收左,所以退學而入讀另一間。如果睇埋其他大學,不是正常時間收生的入讀人數,就可以知道真正放棄學位有多少人了。

子爵府

回覆樓主

我識人退學因為壓力大引致其他病,父母本來好谷佢讀書,但到子女病果刻先知道健康先係最寶貴。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

jihappyma 發表於 18-6-22 08:13
我識有人因為yr 1時知道自己興趣不在此,試考另一大學另一科,結果收左,所以退學而入讀另一間。如果睇埋 ...

我都識人係類似情況,marginal 入一科但數學要求高,第一年覺得唔掂、 追唔到,自己去考幼兒教育 dip/ high dip, 話可以再上 幼兒教育 degree。 讀完又話唔想上 degree 住,想做下野。 佢大個已經唔係家長可以左右了。

公爵府

做父母絶 ...

天呀! 接受唔到Lo ,唔返學都無理由溫個印度男人哪 ?

男爵府

做父母絶 ...

做父母真係唔知點講

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

蝦米豬 發表於 18-6-22 07:41
現今父母咁重視學業,以入U為孩子其中一大目標,幾經辛苦拼搏完入到大學,以為可以“放手”,怎料入大學是 ...

冇咁單純啦。昨晚先聽到一位家長同我講,先入香港既大學再轉出去讀外國大學易d

即系霸左其他想系本地上大學既學生既位,為左自己方便既利益

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mocha20150323 發表於 18-6-22 08:49
我識人退學因為壓力大引致其他病,父母本來好谷佢讀書,但到子女病果刻先知道健康先係最寶貴。
...

當年中同就係因為壓力, yr1已捱病, 仲走埋! 所以健康真係最重要!!
放下自在

珍珠宮

畀面勳章

leng1999 發表於 18-6-22 09:13
冇咁單純啦。昨晚先聽到一位家長同我講,先入香港既大學再轉出去讀外國大學易d

即系霸左其他 ...

原來如此

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

SandyWu 發表於 18-6-22 09:22
原來如此

系sad to say

珍珠宮

cattz288 發表於 18-6-22 09:18
當年中同就係因為壓力, yr1已捱病, 仲走埋! 所以健康真係最重要!!

如果現今家長識諗健康先最緊要就好啦⋯⋯可惜5係呢回事!

禁止訪問

大宅

開心吸收勳章

1) 成績唔好
2) 半工讀辛苦DROP左

侯爵府

做父母絶 ...

睇見都感受到父母跌得好痛

首頁
12345...6

尾頁

跳至