樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

我姨媽姨丈大約60至65歲,前幾年申請左公屋,但申請時房署職員有誤會以為佢用綠表買居屋!但佢買居屋是係自由市場!( 第一,二期居屋係計禁售期)!所以不用補地價,來來往往拒絕佢申請。差不多一年
最後再打電話再搞清楚,先俾佢申請。之後姨丈去咗樂富( 辦事處)交表及見個職員。姨丈想追番一年時間,因為是職員搞錯!但職員好似Hea兩句話姨丈都好快有2-3年,唔好搞咁多嘢!
但因為租金上升,佢哋已經等左四年!佢哋退咗休都好緊!(業主下年要加30 %租!)
有朋友既朋友喺房署做幫我打聽到,現在審批緊佢四個月前申請!
如果打返去房署同佢講返件事,可唔可以最快少少!同老人家想住返原區舊都冇所謂!有冇可能?

男爵府

vnana 發表於 18-6-23 01:43
我姨媽姨丈大約60至65歲,前幾年申請左公屋,但申請時房署職員有誤會以為佢用綠表買居屋!但佢買居屋是係自 ...

香港人個個申請公屋9成既都捱貴租,你急房署唔急,個個都要等5至8年,哩個年齡想快就用單人身份申請公屋,單人係按年齡分,但唔等都等左4年冇胃攪咁多野啦,又要臨老離婚,想快轉離島買居屋或者住離島應該已經到佢地號碼

侯爵府

vnana 發表於 18-6-23 01:43
我姨媽姨丈大約60至65歲,前幾年申請左公屋,但申請時房署職員有誤會以為佢用綠表買居屋!但佢買居屋是係自 ...

有朋友既朋友喺房署做、點解吾問下呢個朋友既朋友點做?有無証據証明房署職員出錯?有便試下寫信去申訴吧。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

公爵府

回覆樓主

我之前申請,房署睇漏左我夾左懷孕證明同惕左已懷孕滿16週,以為我收入超額,退回我申請,仲要寄失份表,我一直以為申請緊,白等七,八個月。我都有嘈,但最後都係要再交過表。無得date back

你親戚既case應該都唔得,同埋公屋無得揀區。

首頁

尾頁

跳至