婆媳關係

跳至

首頁
12345...13

尾頁

複式洋房

話說 我結婚時 呢個女人 真係夠哂賤!本來講好左 結婚當日 捐褲浪 係我老公捐 我唔洗捐
本身大家一早講好左!點知到我big day 果日 入男家門嘅時候 佢就係都話要我捐
好! 我心諗 我big day 我忍你! 但點解我入左門後 仲要我針茶俾呢條8婆?
佢未過門 點解要我針俾佢?
佢就係喺我結婚前成日幫我6299洗腦
搞到果日咩都聽哂佢支笛
我其實早期已經知佢呢個人要面要威
已經由得佢
但佢連我big day 都唔放過我!
咁可惡嘅人
大家有無建議
要點面對佢?
雖然時至今日 6299 已經知呢個女人惡毒 心地唔好 亦唔尊重人
但6299 根本已經控制唔到佢 因為唔想個大仔難做
就成日叫我忍吓
咁黑心嘅人 要我點忍?
而家輪到佢地結婚 佢想我地再針俾佢!
痴線架
大家有何高見?
唉!

大宅

回覆樓主:

佢地結婚點解要斟茶俾佢?應該唔使斟架喎,做咩要聽晒佢話…

複式洋房

回覆 rilakkuma8899 的帖子

佢話係佢媽意思 佢媽鄉下果邊嘅習俗 係代表住祝福我心諗 你講哂啦
最嬲嘅係 仲要我入佢地女家門針
佢真係痴左!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Mavisever 發表於 18-6-23 17:39

佢話係佢媽意思 佢媽鄉下果邊嘅習俗 係代表住祝福我心諗 你講哂啦

問佢有冇金器比你?
同佢講你鄉下興飲茶果位要打返對龍鳳厄比針茶果個,否則唔洗針,唔洗再比面佢。

複式洋房

回覆 我愛Corina 的帖子

其實當6299 一聽到佢地果邊咁講 已經reject jor 佢 叫我咁樣過佢女家門 針茶俾佢
佢擺到明都唔將6299 放在眼內啦
因為我係代表住佢地男家嘅人
佢咁都講得出 即係要男家人入佢女家門 要擺款
真係好過份!
6299 仲叫我包容佢 忍佢
點忍呀?

公爵府

Mavisever 發表於 18-6-24 01:39

告訴她,我地鄉下規矩是你要結婚前七天送一萬蚊大利是俾所有的細佬妹及弟婦,及妹夫。如果她不跟我的習俗,我也絕不跟她習俗。(尊重是互相的)

複式洋房

美之選468 發表於 18-6-24 02:04

告訴她,我地鄉下規矩是你要結婚前七天送一萬蚊大利是俾 ...

我根本無得明串佢
因為6299 成日叫我當俾面佢地 忍吓佢
就叫我表面唔好同佢搞到咁薑
佢就成日背地裡 做咁多陰濕野
呢啲野 我本身都唔知架
係6299 私底下話我知

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Mavisever 發表於 18-6-23 17:46
回覆 我愛Corina 的帖子

其實當6299 一聽到佢地果邊咁講 已經reject jor 佢 叫我咁樣過佢女家門 針茶俾佢

唔忍,叫佢比對金厄你先針,再追埋上次針果對,no money no talking...

公爵府

Mavisever 發表於 18-6-24 02:07
我根本無得明串佢
因為6299 成日叫我當俾面佢地 忍吓佢
就叫我表面唔好同佢搞到咁薑

無人叫你明串佢呀?只是叫你告訴她你娘家的習俗Je,(收到錢才做事)

複式洋房

我愛Corina 發表於 18-6-24 02:07
唔忍,叫佢比對金厄你先針,再追埋上次針果對,no money no talking...

唉!呢個女人好厲害 我都唔知 到佢結婚果日 會玩啲咩花款
我6299 係啲幾單純嘅人 根本唔夠呢個8婆玩
所以莫講話叫6299 保護我....
我到而家日日都擔心住佢嘅big day ! 唔知佢會唔會搵啲姊妹線我....
我big day 果日 棒茶杯 本身安排左我伴娘做 點知佢就點左啲姊妹入去廚房洗野 佢就成個大妗姐咁企喺度 棒茶杯
而家我收到big day d 相 張張都有佢呀!大家教吓我點key走佢個衰樣
謝謝(emoji)

複式洋房

美之選468 發表於 18-6-24 02:09
無人叫你明串佢呀?只是叫你告訴她你娘家的習俗Je,(收到錢才做事)

如果我真係咁講 就擺明同佢開火
6299 就覺得我無俾面佢地
因為佢地成日叫我忍吓
知佢小家
唉!好苦惱
我真係憎佢憎到 想佢地結完就離

瑪瑙宮

Mavisever 發表於 18-6-23 18:13
唉!呢個女人好厲害 我都唔知 到佢結婚果日 會玩啲咩花款
我6299 係啲幾單純嘅人 根本唔夠呢個8婆玩
所以 ...

我唔識key 相,但我只知人善被人欺。
你唔洗你老爺奶奶保護你,你要識保護自己,必要時保護埋老爺奶奶。

我以前好善良,但發現d人蝦得就蝦,而家我會出聲反駁,反而大家相處好左。

複式洋房

我愛Corina 發表於 18-6-24 02:17
我唔識key 相,但我只知人善被人欺。
你唔洗你老爺奶奶保護你,你要識保護自己,必要時保護埋老爺奶奶。

即係我可以當面話佢?
但好難wor
因為佢所有小動作都係背地裡做
(即係無當住我面講,淨係私底下同6299講)
咁我好難 面對面直斥佢
:-(

瑪瑙宮

Mavisever 發表於 18-6-23 18:19
即係我可以當面話佢?
但好難wor
因為佢所有小動作都係背地裡做

你奶奶如果再叫你去針茶比佢,你就話有咩叫佢親自同你講。
當佢親自同你講時,你咪答佢你鄉下要收金先針茶,上次佢唔係你大嫂飲左杯茶又無金收已經好唔老黎,叫佢方便的話就補返啦!

如果佢唔親自搵你,你扮唔知,晚宴時先出席。

公爵府

Mavisever 發表於 18-6-24 02:15
如果我真係咁講 就擺明同佢開火
6299 就覺得我無俾面佢地
因為佢地成日叫我忍吓

叫你講自己娘家的習俗je ? 你己經驚到咁 ? 你認真無用。以後俾佢玩的曰子係後面,...不明白你怕什麼?她有牙?怕她唔出糧俾你?怕她唔幫你養老送終?未來的日子你將有求於她? 你又怕6299什麼 ? 6299有很多身家未開頭 ?你怕無身家分?

複式洋房

我愛Corina 發表於 18-6-24 02:23
你奶奶如果再叫你去針茶比佢,你就話有咩叫佢親自同你講。
當佢親自同你講時,你咪答佢你鄉下要收金先針茶 ...

6299 想我全日陪住佢地
因為我big day 時 條8婆都全日陪住99
佢仲扮細心扮到 連99換裙 佢都一直企廁所出面等99 又時不時問佢搞唔搞得掂呀?洗唔洗幫手呀?
懶熱心咁
所以到佢big day 我唔可能夜晚先出席 唉

複式洋房

美之選468 發表於 18-6-24 02:26
叫你講自己娘家的習俗je ? 你己經驚到咁 ? 你認真無用。以後俾佢玩的曰子係後面,...不明白你怕什麼?她有 ...

其實我唔係怕,係因為6299 唔想睇到咁嘅局面
如果我同佢開火 驚6299 會中風 會暈低

瑪瑙宮

Mavisever 發表於 18-6-23 18:28
...

唔洗開火,笑住咁講,表明你唔會聽佢點,佢再要點你,你都唔好應佢。

複式洋房

我愛Corina 發表於 18-6-24 02:36
唔洗開火,笑住咁講,表明你唔會聽佢點,佢再要點你,你都唔好應佢。

咁當然 如果佢夠吉士 對住我 面對面點我
咁我當然唔會同佢客氣
但問題係 佢成日做咁多小動作 都喺背地裡做
我可以點呢?

公爵府

Mavisever 發表於 18-6-24 02:28
...

你為什麼老是替別人想 ? 你6299不想看到這樣局面,難道6299很想看到你俾人蝦你?叫你俾面6299繼續俾人玩?咁好易Je....叫6299替果隻野俾餞你Lo?總之這是你娘家習俗,無得傾! 上面的姐妹講的也很好,你可以要求她送金俾你(6299替她送金俾你也可以,你收不到金/錢就針茶會令新娘子發生意外因此不吉利)

首頁
12345...13

尾頁

跳至