跳至
[澳洲] 入藉問題

首頁

尾頁

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

請問我是永居,
是否要在澳洲住滿4年才可以申請入籍?

男爵府

mei524 發表於 18-6-24 22:00
請問我是永居,
是否要在澳洲住滿4年才可以申請入籍?

如果離境超過12個月,4年期限要重新計算,我有朋友就係離開澳洲超過一年,之前係PR,家陣想申請公民話要重新計4年。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

複式洋房

回覆樓主

請問係由㧗PR開始計四年,還是由入表申請開始計?

男爵府

silverbear 發表於 18-6-28 12:40

由登陸澳洲境果日開始計

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

別墅

silverbear 發表於 18-6-28 10:40

其實係VISA批左後4年內要住滿3年,即如果你visa批了即刻來澳洲,咁即係要住滿4年先可申請。但假設如果你係(PR)visa批左後3年後先過來,咁即係住滿3年便可。
但要留意留申請時要有個有效PR,如果過了期便要申請RRV,同埋要at lease有一年PR身份,同埋唔可以離境超過1年

別墅

回覆 mei524 的帖子

據我理解, 如果你的PR批時, 你已在aus境內, 那就按你PR批出日期計起. 如果你在aus境外, 那就由你入境那天計起..
其次, 4年內你要住滿3年, 假設你2018年1月1日入境, 咁你理論上2022年1月1日可以入紙申請, 但你頭三年, 即2018.1.1 至2020.12.31這三年內, 你唔以離開aus超過275日(假設一年365日). 最尾果年, 即2021.1.1 至2021.12.31, 你唔可以離開超過90日, 而且你這年要持有效的PR.

咁你就可以一到期, 2022.1.1立刻入紙申請citizen

男爵府

2018復活節勳章

HxH 發表於 18-6-28 15:21
其實係VISA批左後4年內要住滿3年,即如果你visa批了即刻來澳洲,咁即係要住滿4年先可申請。但假設如果你係 ...

上網話4年。點理解到3年?

https://www.homeaffairs.gov.au/trav/citi/pathways-processes/application-options/migrant-with-permanent-residence/eligibility

男爵府

Snow 發表於 18-6-29 22:00

https://www.homeaffairs.gov.au/trav/citi/pathways-processes/application-op ...

係頭三年唔可以離開,最後一年可以離境,但離境唔可以連續超過三個月,總共係四年,如果第四年離境的話,離境時間要扣除,四年係指住係澳洲境內四年。

別墅

Snow 發表於 18-6-29 20:00

https://www.homeaffairs.gov.au/trav/citi/pathways-processes/application-op ...

4年內唔可以出境多過一年,即住滿3年便ok.
另要留意留實際定居時間。
如過來land順便定居埋,咁即一定要住滿4年,因條件話過往4年。但如land後返香港,2年後先過來定居,咁住3年便ok,因所謂4年係由你land果日計起。

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

即4年内住滿3年便可以,
如果不入藉但4年内又住滿3年,
請問這樣是否永遠留有永居身份?

別墅

mei524 發表於 18-7-4 04:30
即4年内住滿3年便可以,
如果不入藉但4年内又住滿3年,
請問這樣是否永遠留有永居身份? ...

永居好似要續的。

首頁

尾頁

跳至