醫護健康

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我屋企幫婆婆請左個印傭,經忠c僱傭公司,初初已要求工人要識講中文(照顧長者應該是最基本要求),識照顧老人家,但呢間忠x僱傭公司竟然搵左個完全唔識中文,都唔識英文(只少我地想同佢溝通都溝通唔到),完全唔識照顧老人家嘅印傭俾我地!
佢照顧左我婆婆一段時間,實在係溝通唔到,所以理所當然我地搵返呢間公司理論,無可能連中文都唔識!!但佢地竟然只係話我地婆婆同個工人嘅問題,唔關佢地事,佢地唔會負責!
一間僱傭公司,最緊要誠信,我諗呢間忠x僱傭公司連呢一點都做唔到!所以我想勸下各位,以後諗都唔好經呢間公司請工人姐姐!我想上佢網頁投訴,但搵極都搵唔到意見書一欄,只好借呢度留下言,話俾更多人知呢間黑店!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

請之前冇見過面或者視像通話過??
識講中文其實已經係好基本嘅要求。咁都做唔到又真係好過份
不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

回覆樓主

有視象通話過架!
咩都話識咁...但原來係呢間僱傭公司教佢咁答!!真係超過分!希望多d人知,唔好再幫襯呢間黑店(emoji)

水晶宮

RaeYeung02003 發表於 18-6-27 13:57
有視象通話過架!
咩都話識咁...但原來係呢間僱傭公司教佢咁答!!真係超過分!希望多d人知,唔好再幫襯呢 ...

係, 請外傭照顧老人家一定要識廣東話。如果唔係唔單止幫唔到老人家, 仲搞到老人家仲辛苦過無人幫, 仲勞氣傷身。

天空之城, 快樂之地

水晶宮

RaeYeung02003 發表於 18-6-27 13:57
有視象通話過架!
咩都話識咁...但原來係呢間僱傭公司教佢咁答!!真係超過分!希望多d人知,唔好再幫襯呢 ...

視頻面談, 係你問問題定只係agent問外傭答?
天空之城, 快樂之地

複式洋房

PCCW2319 發表於 18-6-27 14:16
視頻面談, 係你問問題定只係agent問外傭答?

係個agent問問題,有send返俾我地,見佢答得都算幾好,點知嚟到就完全唔識同婆婆溝通...

複式洋房

PCCW2319 發表於 18-6-27 14:15
係, 請外傭照顧老人家一定要識廣東話。如果唔係唔單止幫唔到老人家, 仲搞到老人家仲辛苦過無人幫, 仲勞氣 ...

係啊,真係辛苦過無人幫!
依家係俾錢買難收...
間僱傭公司一d責任都唔負!!

水晶宮

RaeYeung02003 發表於 18-6-27 14:52
係個agent問問題,有send返俾我地,見佢答得都算幾好,點知嚟到就完全唔識同婆婆溝通...
...

我唔信agent問問題(即係錄影)。我要自己問問題。

不過我最終係香港搵左個識廣東話有照顧老人家經驗既斷約印傭。
天空之城, 快樂之地

複式洋房

PCCW2319 發表於 18-6-27 14:59
我唔信agent問問題(即係錄影)。我要自己問問題。

不過我最終係香港搵左個識廣東話有照顧老人家經驗既斷約 ...

俾人呃完清楚啦,只係希望更多人知道呢間黑店!唔好幫襯啊!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

RaeYeung02003 發表於 18-6-27 14:52
...

咁可能agent預先教佢,佢當背對白。
呢間僱傭中心好無良

複式洋房

crystal媽咪 發表於 18-6-27 22:25
咁可能agent預先教佢,佢當背對白。
呢間僱傭中心好無良

應該係啦...
依家無人照顧到我婆婆,搞到我婆婆要住住老人院先,再搵過新工人姐姐都要2個月(emoji)

寶石宮

RaeYeung02003 發表於 18-6-27 22:46
應該係啦...
依家無人照顧到我婆婆,搞到我婆婆要住住老人院先,再搵過新工人姐姐都要2個月(emoji)
...

而家求過於供, 可能訓練唔切 。
多啲去老人院探婆婆, 可以嘅話帶佢出去飲茶☺

珍珠宮

有視象通話過架!

複式洋房

crystal媽咪 發表於 18-6-27 22:48
而家求過於供, 可能訓練唔切 。
多啲去老人院探婆婆, 可以嘅話 ...

有時間都會探佢,但一個有仔女有孫嘅老人家,一諗到要住老人院,已經好唔開心...我地都唔知點安慰佢好

寶石宮

RaeYeung02003 發表於 18-6-29 09:37
有時間都會探佢,但一個有仔女有孫嘅老人家,一諗到要住老人院,已經好唔開心...我地都唔知點安慰佢 ...

解釋畀佢聽,因為大家都要返工。
而家工人未嚟到,到之後有人可以長時間照顧佢,就會接佢返去

我哋送家人去老人院嘅時候都有同佢講清楚,同埋畀佢知道唔係送咗去老人院就冇理。仍然都好多人關心佢

我哋當時有教佢用電話,每日都會傾下計。一星期都會探幾次。 老人院又會安排宗教探訪同畀錢參加入面搞嘅活動,所以就好快適應

水晶宮

crystal媽咪 發表於 18-6-29 11:07
解釋畀佢聽,因為大家都要返工。
而家工人未嚟到,到之後有人可以長時間照顧佢,就會接佢返去

係呀!我爸之前被醫院迫出院, 外傭又未到, 住暫住老人院。 決定要暫住老人院之前, 要解釋比佢知, 講比佢知要住既大約時間比佢知, 等佢心中有數。

我地每日都好似佢住醫院時咁, 每日都去探佢, 比安全感佢。老人家自己住老人院好無安全感, 好怕被遺棄咁。所以要比多d耐性安撫老人家。
天空之城, 快樂之地

複式洋房

RaeYeung02003 發表於 18-6-27 12:10
我屋企幫婆婆請左個印傭,經忠誠僱傭公司,初初已要求工人要識講中文(照顧長者應該是最基本要求),識照顧 ...

以前已經有post提醒,google下 忠誠 黑店,就知咩事啦,呢間野好多前科,唔明點解仲有人中招,個老闆根本就當呃客是正確手法,仲覺得自己好有良心,佢當有件野交比你已經是良心公司。

複式洋房

bbjusforfun 發表於 18-8-23 15:09
以前已經有post提醒,google下 忠誠 黑店,就知咩事啦,呢間野好多前科,唔明點解仲有人中招
...

係我親戚搵嘅,可能佢又無咩做過research,點知咁黑仔中招

珊瑚宮

請工人。一定見真人。约滿断约都吾拘

海外見吾到真人。到了HK係乜货式你都要梗
玩具萬歲!

複式洋房

fitfish 發表於 18-8-23 21:06
請工人。一定見真人。约滿断约都吾拘

海外見吾到真人。到了HK係乜货式你都要梗 ...

其實我親戚話個工人喺video都識講中文,又講識照顧老人家,但嚟到我婆屋企先知咩都唔識...就連最基本同我婆都溝通唔到同agent講又話唔關佢地事,真係好無奈

首頁

尾頁

跳至