0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家bb 16日,每次食奶都會先埋身餵大約半個鐘,跟著補奶粉70-80ml. 試過泵奶出黎兩邊加埋就大概30ml, 唔夠阿b一餐呢。請問點做到全人奶?

子爵府

lling_lling 發表於 18-6-30 00:24
而家bb 16日,每次食奶都會先埋身餵大約半個鐘,跟著補奶粉70-80ml. 試過泵奶出黎兩邊加埋就大概30ml, 唔夠 ...

最簡單keep住埋身就得,bb啜得多先會刺激乳汁分泌

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

埋身可以奶量多D,平時飲多D湯。

珍珠宮

回覆樓主

keep住埋身,同補充多D湯水

大宅

GCHK 發表於 18-7-1 21:33
keep住埋身,同補充多D湯水

我已經每次都有埋身,不過阿b埋完身都唔夠食,所以先補奶粉,請問可以點做呢?

大宅

回覆樓主

同你一樣...day20 泵出黎先得30ml....點先可以多啲奶?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

有條件既,真係建議你埋身,埋身上奶會比較快

伯爵府

而家bb 16日,每次食奶都會先埋身餵大約半個鐘,跟著補奶粉70-80ml. 試過泵奶出黎兩邊加埋就大概30ml, 唔夠 ...

多埋身,飲多d湯水都有作用的

複式洋房

回覆樓主

全埋身,少食多餐,唔好補咁多奶粉

別墅

露屁屁小新 發表於 18-7-3 01:38
全埋身,少食多餐,唔好補咁多奶粉

同意 起初為退黃只好埋身後補樽 但發現唔系辦法 因搞到好似埋身好多餘 最後我等退黃後改日頭全埋身 入夜餵樽 終於發現有奶多 仲可做冰奶
所以你都要多埋身

但我都有問題 因阿b日頭全埋身 所以我成日都餵奶 密到可以一個小時一次 我都好煩惱

珍珠宮

lling_lling 發表於 18-7-2 13:54
我已經每次都有埋身,不過阿b埋完身都唔夠食,所以先補奶粉,請問可以點做呢?
...

咁暫時補充奶粉先囉,不過埋身同湯水都有助增加奶量,慢慢來

大宅

gamtrulia 發表於 18-7-3 09:19
同意 起初為退黃只好埋身後補樽 但發現唔系辦法 因搞到好似埋身好多餘 最後我等退黃後改日頭全埋身 入夜餵 ...

一個鐘一次你同阿b點休息?

別墅

lling_lling 發表於 18-7-3 17:47
一個鐘一次你同阿b點休息?

所以先令我好困擾 質疑自己系咪無奶 但母乳姑娘又話吖b系有機會痴身多過想食
所以要俾d時間大家磨合

為左令自己有得休息 我選擇入夜餵人奶樽 休息下

複式洋房

飯+湯+水

水晶宮

埋身,埋身,埋身,好好利用產後頭4-6星期調奶期增加奶量,過後冇艇搭。無需要就唔好補粉。你越補得多即係BB少啜咗,亦即話畀身體聽唔使咁多奶。亦要明白泵奶一定唔夠BB啜得多(假設BB嘴型姿勢啱),只睇泵到幾多並無意思。我第一胎補過幾次奶粉,以為BB夜晚會好瞓啲,後來發覺無謂同浪費時間,第二胎出院後無補過。

別墅

回覆 lling_lling 的帖子

有經驗嘅媽媽都會建議少補奶粉、只要濕片夠就唔使擔心佢唔飽、頭一個月真係密密食、唔使懷疑自由冇奶、密密埋身就會發現奶量不斷上升、如果係咁補粉,反而影響奶量、初生B係食得非常密同埋不斷食、只要過左頭一個月就會好好多、加油!我兩個B都係全人奶大、細B依家3個月大!

大宅

watermelonmama 發表於 18-7-5 09:27

有經驗嘅媽媽都會建議少補奶粉、只要濕片夠就唔使擔心佢唔飽、頭一個月真係密密 ...

請問埋身餵係應該每次餵一邊定係兩邊都餵晒?因為聽母乳姑娘講每次餵一邊,下一餐就餵另一邊,唔知未滿月係咪都係一樣?

別墅

其實開段我會一邊餵15-20分如果阿B未夠就餵埋另一邊、刺激多d奶量都會多d,個幾月大奶量已穩定時每次食一邊就夠。

水晶宮

lling_lling 發表於 18-7-5 10:32
請問埋身餵係應該每次餵一邊定係兩邊都餵晒?因為聽母乳姑娘講每次餵一邊,下一餐就餵另一邊,唔知未滿月 ...
好似樓上咁講,最好餵完一邊再畀另一邊,等兩邊都有刺激,今次左右,下次右左咁餵,有助增奶。

洋房

全人奶加儲到冰奶媽
我生完出院第一個星期,已經tune bb大約2小時到3小時食一餐
每次都要餵哂2邊胸,餵完一邊阿b瞓瞓地就掃風
掃完風如果阿B未有飲醉嘅樣就餵埋另一邊。
通常食完另一邊胸阿B就飽~ (我囡係大食b)
每日陪月都會煲一大煲湯,2壺代茶,2盅燉湯。我另外仲會飲大量清水防止啲尿過黃。
按摩胸部,餵前熱敷個胸大約3-5分鐘(唔好敷乳暈乳頭)。按摩胸部好重要,如果按到有粒粒或硬塊即係有塞奶。有塞嘅情況下奶係唔會多架。除咗按胸,腋下都要按,背脊都有通乳穴位。(呢個要上網自己check下,我都係陪月幫我按)
足夠休息好重要。
如果夠時間,又未到鐘食奶,每日6-8pm同12-3am呢兩節時間都可以泵下奶,泵唔出泵都空泵半個鐘(力度因人而異),咁樣可以幫到增加奶量。
同埋個真空接奶器好幫到手,餵一邊,接另一邊。
唔會因為接咗阿B就無奶食,因為一開始啜嘅係前乳,比較稀,無咁飽肚。

首頁

尾頁

跳至