親子旅遊

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

七月一日至九日,九天名古屋親子遊,坐 hk express, 住名古屋東橫 inn 南站(五百幾蚊一晚,住十晚送一晚)。酒店有 shuttle 往來名古屋站,自己行約十五分鐘!
七月一日,因日本空管,delay兩個半鐘,好夜才到酒店。在機場幫阿囝買左張 manaca, 方便D,不用下下買車飛。因為成九點了,只能在酒店附近草草吃個消夜。
酒店可洗衫及乾衣!所以可以帶少D衫。另外,酒店有簡單早餐吃,不用四處找早餐!東橫的房唔大,但張床唔細,兩張床合埋訓兩大一小極好訓!

Cheuk2012    發表於 18-7-11 23:06

大宅

回覆樓主:

七月二日,去 LegoLand, 之前在縱橫遊,買左兩大一小的飛!早上坐青波線去 LegoLand, 好方便。入到園才知七月在園內加左個水上樂園仔,但沒帶泳衣,所以冇玩!其他野都不太多人,唯一排耐D是個鳥賊沖浪!日本與馬來西亞 legoland都差不多,但對六歲囝囝來說已好好玩,好足夠!玩到五點完場,滿足了!

Cheuk2012    發表於 18-7-11 23:06

大宅

回覆樓主:

七月三日去大高綠地,坐名鐵本線到左京山站就到,公園好大,有船仔坐,有大型滑梯,有個交通公園可以比大人同小朋友一齊玩小型高卡車,好平好好玩,囝囝玩左好多次,最特別是有個恐龍探險(入埸費:大人800¥,小朋友600¥,2歲以下免費),由公園近左京山站玩到近JR南大高站那邊,都玩到二三點,行去南大高站旁的 aeon mall, 食埋 shopping 埋,又一天了!

Cheuk2012    發表於 18-7-11 23:07

大宅

回覆樓主:

七月四日去長島水上樂園,但天氣開始差,大風有雨,由名古屋站坐巴士直達長島,來回飛成二千円。因為該日長島樂園休園及有些天雨,有D設備冇開,但亦因為冇乜人,完全不用排隊,加上有大型室內池,阿囝也不會太凍。另外,水上樂園內也有溫泉,凍就落去浸下。玩成四點收園就到媽媽時間,去隔離的三井 outlet, 記住帶 Asia miles 卡可以儲分。而 outlet實在太大,行到七點幾,食埋野坐八點車走,返到酒店成九點幾!

Cheuk2012    發表於 18-7-11 23:07

大宅

回覆樓主:

七月五日,大雨,要行雨天行程,去豐田紀念館(大人五百円,中學生三百円,小學生二百円,逢星一休館),館內也有野俾囝囝玩(在科技樂園,近出口位置),可以駕車,可以玩風櫃,仲有大量有關豐田紡織及汽車的互相展覽,好大好多野,玩到成二點,在附近小店吃個五百円定食,再去免費的電力博物館玩,玩到五點,仍下雨!
囝囝玩完,就到阿媽行名古屋站的千里馬藥房,出奇地冇乜人!

Cheuk2012    發表於 18-7-11 23:08

大宅

回覆樓主:

七月六日仍下大雨,仍是雨天行程,科學館。一早入到去就拿極寒實驗室的飛,去玩-30度體驗!玩完極寒就去玩放電,睇幾十萬度的放電,好嘈好似在你頭上閃電!玩完電又睇龍捲風,之後再睇科學劇場,再去睇天象館睇七夕的電象,全日文,唔知講乜,所以唔建議買天象儀入場卷!睇玩成兩點,去科氣館樓下的 cafe食午餐,之後再每層地玩,地方大過香港科學館,又係玩到五點收館!
之後行去榮的松板屋十樓的蓬萊軒吃名古屋名物,鰻魚定食,一客三千六円,三人吃兩客!五點半去到,不用排隊。雖然貴,物有所值!食完六點幾,再去榮行街,行到八點人家收鋪才回酒店!!!

AA2003    發表於 19-6-1 13:21
Cheuk2012    發表於 18-7-11 23:08

大宅

回覆樓主:

七月七日天氣好D,早上冇雨,就去東山動植物園,園很大,包羅萬有,行一圈動物園,玩下園內的天鵝船仔,食下野,俾囝囝玩下羊仔及倉鼠後,就二三點,又開始落雨,冇得玩園內的機動遊戲!更冇行植物園!
玩完又去食,今次食另一名物矢場味噌豬扒!

Cheuk2012    發表於 18-7-11 23:09

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆 chowtin 的帖子

多謝分享!!可參考你行程。唔洗諗

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

Thanks ar

大宅

回覆樓主:

七月八日終於放晴,可以去我地這次旅程的重點,鈴鹿賽車場!去鈴鹿要坐近鐵三十一個站,我們用多八百円買特急,只須三個站就到,之後再坐的士去。
鈴鹿是男仔樂園大量車玩,我們立即去玩新 game (duel GP) 及訂 circuit challenge 用一千五円可以在真正賽車埸上玩(進行四項測試!之後就再玩各項駕車遊戲,因為是星期日,可以玩到六点半!玩埋有睇埋 gift shop都成七點,冇巴士,坐的士返白子站,七點可幾,有班普通車回名古屋,否則要等到七點八才有急行車,我們就買D野上普通車上慢慢食!但最後發現這是個錯誤選擇,七點四上車,差不多成九點才回到名古屋,坐左成三十一個站,好耐!

rainypen    發表於 18-7-13 16:03
Cheuk2012    發表於 18-7-11 23:10

大宅

chowtin 發表於 18-7-10 12:27
七月一日至九日,九天名古屋親子遊,坐 hk express, 住名古屋東橫 inn 南站。
七月一日,因日本空管,delay ...

謝謝分享,請問Legoland的水上樂園,係咪一定要著泳衣?大人可陪同落水嗎?需要用水泡嗎?

大宅

hkhy2218 發表於 18-7-10 16:24
謝謝分享,請問Legoland的水上樂園,係咪一定要著泳衣?大人可陪同落水嗎?需要用水泡嗎?
...

基本上不算水上樂園,只係 legoland 內一個大遊戲,類似海洋公園夏日巡禮!應該要泳衣,大人同小朋友一齊玩!

大宅

回覆樓主:

七月九日,晴,回港日,check out 後去常滑臨空港的 aeon mall. 媽媽再 shopping, 爸爸同囝去 aeon mall旁的地方玩繩網及遊樂場!之後坐 free shuttle去機埸,完美結束!

Cheuk2012    發表於 18-7-11 23:10

子爵府

回覆樓主:

最後1日4點機,係咪應該去咗機場寄行李後,先去常滑玩呢?謝謝
一個舊會員新嘅秘密身份, 哈哈!

大宅

哈利媽 發表於 18-7-10 21:44
最後1日4點機,係咪應該去咗機場寄行李後,先去常滑玩呢?謝謝

建議你直接去臨空常滑玩完及 shopping 完才去機場,商場有免費 locker, 但大 locker則要三百円。注意商場有免費車,但時間要睇清楚,至於鐵路平均一個鐘兩班!

AA2003    發表於 19-6-1 13:33

伯爵府

回覆樓主:

多謝樓主分享,又多個參考

別墅

多謝分享,我12號出發,很有用

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

thanks

大宅

謝謝分享! 我也是12號出發,請問7月分 名古屋 D 百貨公司有減價嗎?

子爵府

chowtin 發表於 18-7-10 22:25
建議你直接去臨空常滑玩完及 shopping 完才去機場,商場有免費 locker, 但大 locker則要三百円。注意商場 ...

謝謝
一個舊會員新嘅秘密身份, 哈哈!

首頁
12345...11

尾頁

跳至