在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

我係呢間公司都做左3年幾,不嬲人緣都幾好。之前辭職左幾個月,後來又返返黎做。因為我係全公司最後生既一個,但係我已經結左婚。我老公屋企自己有一d家族生意,所以經濟環境都妥賴過得去。

公司d八卦同事就真係幾經典,同事A見到我換左新電話,就話:嘩!真係有錢啊!又換電話!
其實佢自己都早我一日換新電話!而我換電話個原因係舊電話已經用左兩年上星期比我跌爛。最搞笑就係,之後傳出去我換電話,4個人黎睇我個電話同埋發表"有錢人偉論"

lunch叫外賣,因為我有時突然間好想食炒野(可能係大肚婆的權利同任性),炒麵炒飯都要30幾左右,外賣到就會同reception講幾多錢,一聽到34,36,又嘩!30幾蚊,唉!人地有錢,唔只在啦!一大堆呢d,但其實佢自己的外賣都30,32架!

我用黎用去都係果個Lx手袋,d八卦人又大驚小怪!話咩用Lx,公司大把人用啦!

我結婚時去東x堂買左幾盒西餅請同事食,有個八公又話:嘩!正啊!真係豪啊,太有錢!

我真係好唔明點解食件普通西餅都可以扯上關係。又成日話做咩有少奶奶唔做,又出黎做野,咩嫁入豪門。真係好難頂!

有兩個同我環境差唔多的同事就話,佢地憎人富貴厭人窮,而且甘多老姑婆,你甘細個就嫁得出緊係妒忌你。

今日,我本來好想食delifrance,最後我都係叫大排擋豬扒公仔面,17蚊。
幸福女子一生通常一句話可以說完:
二十餘歲結婚相敬如賓生一子一女白頭到老。

禁止訪問

男爵府

唔好理d八婆,自己仲意食咩就食咩,d人永遠都係口水多多,我如果自己帶lunch,d同事就話出去食啦,剩咁多d作咩,但有時叫外賣,d人就會話今日好富有喔!關佢地x事!正一群八婆!

別墅

有次,同事結婚,大家一齊去飲,佢地叫我一齊坐的士走,都幾遠下。大概一個人夾60蚊啦,甘我落車先,我無散紙就比100蚊啦,點知提都無提找錢!!
之後我問另外個一齊搭車同我好friend的同事,原來話呢個八卦男(係男人!)話我大把錢比多d100,所以其他人夾小d
有病架!貪心都死!李超人夠大把錢啦,唔去叫佢比d你洗下養埋你!

禁止訪問

大宅

算啦...我都有呢d憎人富貴厭人貧既好同事
她們只許洲官放火 不準伯性點燈
歡迎參觀我的個人網頁

男爵府

樓主d同事真係奇怪, $30+蚊食個lunch 就e 哎鬼叫. 可能地區唔同, 雖然我呢度唔係中環, 不果我地呢度外賣飯盒好一般都要$35-40(包飲品). 我都係帶飯, 如果出街食, set lunch一般平均要$70. 飲茶一定個$100@. 粉麵連野飲都要$35.

結婚食cake / 散水餅, 我d同事係買cova / teresa. 東海堂妳d同事已經當係豪野.

妳d同事真係小見多怪, 未見過大蛇痾尿(sorry, 粗皮左d). 樓主, 唔使理佢地啦
原帖由 摩登家嫂 於 09-4-1 13:22 發表
我係呢間公司都做左3年幾,不嬲人緣都幾好。之前辭職左幾個月,後來又返返黎做。因為我係全公司最後生既一個,但係我已經結左婚。我老公屋企自己有一d家族生意,所以經濟環境都妥賴過得去。

公司d八卦同事就真係幾經典,同事A ...

別墅

總之就係癲!
我結婚果時果排有另外兩個人結婚,
其中一個就係呢個八卦公,係都要問我結婚後住邊(因為同佢同區),我初時唔肯講都係耍走佢,佢就要日日問!

因為佢覺得自己比首期買到樓結婚好巴閉好勁!佢以為我層樓一定會貴過我,想要face,佢從來唔知我當時的男朋友(現在的老公)係做乜,住邊。後來我講住邊(別墅獨立屋),佢即刻講風涼話......仲成日提,我真係把幾火,有一次同我好friend果同事就半串半講笑甘:係咯,佢住果到夠你買20層樓。

佢又係都要問我結婚d野(男人老狗八到死),因為佢又覺得自己可以去到酒店擺酒好巴閉,又問我去邊到擺酒。(我結婚&我老公背景一直好低調得幾個人知。)後來我係特登要激返佢,我話我去Grxxd Hyxxt,佢又話:嘩!太有錢!

我同事就話,佢地唔低得你,所以話你出位。我話:頂,好似係佢地咩都打破沙盤問到督,問完又妒忌!我係"巴閉"啊!慘得過我"巴閉"得起咩?!

我以前一直唔講,就係怕d人甘,又怕大家將注意力放係我到而忽略另外兩位同事結婚,但係!最後又係呢d人要我講!真係好癲!

男爵府

我有個同事仲cheap,平時扮晒有錢,我拿d普通的袋就話我買好d啦,買d名牌啦,又話我咩都唔帶,連鑽石都冇隻,話依家好多女仔都會有..

但係我結婚果時,佢帶埋佢男朋來,都係做HKD500人情,仲同人講話果個人男朋友唔係老公,唔需要做HKD1000, HKD500都夠啦,神精!我出帖都只係請你一個,又冇請你男朋友,又冇開口叫你帶埋個男朋友. 仲要咁多野講,唔係話介意你做几多人情,但係你帶埋帶, 做几多埋做几多,你又何必去同人講,等D同事仲以為我同佢有過節!

別墅

我呢個八公同事,佢結婚我無去飲做500。我結婚,因為當時我已經離職,所以都快事請返甘多同事,但係我派餅卡(都好大份下)有派比佢,佢唔封返利是比我都算(我都無打算要),連多謝都無聲!!

成日話我"唔只在",早知送比保良局d小朋友食

原帖由 iampaulineko 於 09-4-1 17:38 發表
我有個同事仲cheap,平時扮晒有錢,我拿d普通的袋就話我買好d啦,買d名牌啦,又話我咩都唔帶,連鑽石都冇隻,話依家好多女仔都會有..

但係我結婚果時,佢帶埋佢男朋來,都係做HKD500人情,仲同人講話果個人男朋友唔係老公,唔需要做HKD1 ...

禁止訪問

洋房

hi..其實都唔需要太在意他們說咩呀..
因為最重要都係自己家人..對嗎..
有時太在意會好唔開心的..
其實最緊要是自己開心..知嗎..
其實我都有唔開心的..
因為我都好等錢用呀..因為我老公唔固定收入..
現在靠我的收入來衛持家庭..負擔都幾重呀..
所以好想搵多份兼職來做呀..

bb

別墅

所以真係家家有本難念的經。
我奶奶成日都話:一頭家有無錢剩夠唔都夠洗,就睇個女人點當家。
所以,或者你依係辛苦,但一定挨得過去。

原帖由 bear_bearkwok 於 09-4-2 12:05 發表
hi..其實都唔需要太在意他們說咩呀..
因為最重要都係自己家人..對嗎..
有時太在意會好唔開心的..
其實最緊要是自己開心..知嗎..
其實我都有唔開心的..
因為我都好等錢用呀..因為我老公唔固定收入..
現在靠我的收入來 ...

大宅

我公司都有呢D嫁唔出的"中女",憎人富貴厭人貧,又小氣又計較。

所以有時都會係佢面前哂下幸福等佢牙癢癢

別墅

我公司有d已嫁中女,妒忌到發癲!
話自己結婚公一份婆一份/挨麵包 就真愛,話咩"唔係好多人唔知為咩結婚,唔明白結婚的意義"

低能。經濟好小小犯法咩!

原帖由 jessiewang 於 09-4-3 00:51 發表
我公司都有呢D嫁唔出的"中女",憎人富貴厭人貧,又小氣又計較。

所以有時都會係佢面前哂下幸福等佢牙癢癢

大宅

原帖由 摩登家嫂 於 09-4-3 14:23 發表
我公司有d已嫁中女,妒忌到發癲!
話自己結婚公一份婆一份/挨麵包 就真愛,話咩"唔係好多人唔知為咩結婚,唔明白結婚的意義"

低能。經濟好小小犯法咩!

...

算啦,佢地已經自己同自己洗左腦,總之一齊捱就叫真愛,一有錢少少就話你因為錢先同人結婚。 真係SHOT上腦

首頁

尾頁

跳至