懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

懷孕到20週4了,今日如常起床準備返工,起身之後已經覺得腰痛,返咗工3個鐘就頂唔順,突然痛到企唔穩,標冷汗,嚇到即刻打比老公,再打比經理講要早走睇醫生,醫生話可能個肚越來越大,所以腰痛,開咗止痛藥同藥膏比我,其實我份工要長時間企,因為今日呢件事,老公要求我認真考慮一下辭職,大家有冇類似經驗分享一下

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

要長時間企而且你又咁痛,工作可唔可以調動小小?如果你經濟允許既話,我建議你都係辭職喇

大宅

回覆樓主

我份工唔洗企,但平時外出企得耐隻腳板都會痛,條腰都會有D壓力。你可以叫E生開定假紙俾你抖吓先,睇吓情況是否有所改善。

別墅

Connie_cat 發表於 18-7-12 20:19
懷孕到20週4了,今日如常起床準備返工,起身之後已經覺得腰痛,返咗工3個鐘就頂唔順,突然痛到企唔穩,標冷 ...

返sales成日要行行企企,企到攰先坐一坐,早幾日都坐骨神經痛,痛到行都有困難,腰都彎唔到,唔知係咪bb壓住左坐骨神經,我拎左假,呢幾日我一直訓床,好返好多,避免企同行咁多

珍珠宮

回覆樓主

要長期企真係辛苦架,而且個肚仲會越來越大,到後期個人更加容易攰。不妨考慮下辭工。

大宅

Connie_cat 發表於 18-7-12 04:19
懷孕到20週4了,今日如常起床準備返工,起身之後已經覺得腰痛,返咗工3個鐘就頂唔順,突然痛到企唔穩,標冷 ...

我陀2胎都有坐骨神經痛,少咗企同行路少咗就好番好多,雖然你嘅情況未必一樣,但係而家至20週,小心啲好。

別墅

回覆樓主

我做文職都腰痛,工作要企既媽媽一係更辛苦了.
我覺得用腰封有幫助,浸浴放鬆肌肉都有效,yoga 拉筋同放鬆,最後先到孕婦按摩(因為最花錢,有效時間又同浸浴差唔多)...

別墅

我要做媽媽 發表於 18-7-12 20:31
要長時間企而且你又咁痛,工作可唔可以調動小小?如果你經濟允許既話,我建議你都係辭職喇 ...

同經理講咗可以坐,如果情況冇改善先辭職吧~

別墅

BabyCiu 發表於 18-7-12 22:00
我份工唔洗企,但平時外出企得耐隻腳板都會痛,條腰都會有D壓力。你可以叫E生開定假紙俾你抖吓先,睇吓情況 ...

其實都唔知腰痛係咩真正原因,有可能呢兩日工作上比較勞累,同公司講咗可以比我坐,睇下情況有冇改善啦~

別墅

Chingyeeyeee 發表於 18-7-12 22:45
我返sales成日要行行企企,企到攰先坐一坐,早幾日都坐骨神經痛,痛到行都有困難,腰都彎唔到,唔知 ...

你而家懷孕幾週?咁有冇考慮辭職呀?

別墅

RubyYu07 發表於 18-7-12 23:04
要長期企真係辛苦架,而且個肚仲會越來越大,到後期個人更加容易攰。不妨考慮下辭工。
...

我最初諗住後期會辛苦啲先考慮辭職,冇諗過中踏入中期就開始辛苦~

別墅

agneau 發表於 18-7-12 23:48
我陀2胎都有坐骨神經痛,少咗企同行路少咗就好番好多,雖然你嘅情況未必一樣,但係而家至20週,小心啲好。 ...

我睇完醫生返屋企就好好休息,情況好好多,唔會突然痛到企唔到,我會好小心,因為都驚自己同bb有咩事

別墅

soha2018 發表於 18-7-13 00:30
我做文職都腰痛,工作要企既媽媽一係更辛苦了.
我覺得用腰封有幫助,浸浴放鬆肌肉都有效,yoga 拉筋同放鬆 ...

多謝你嘅建議呀~我都好佩服啲媽咪陀住嗰b返工返到生呀

別墅

Connie_cat 發表於 18-7-13 00:58
你而家懷孕幾週?咁有冇考慮辭職呀?

我依家25w4d,唔會辭職啊,覺得好蝕啊,唔挨都挨到依家9月都放產假了,我一有唔舒服就請假,唔理咁多,最緊要自己身體同bb,因為我b出世我都諗住唔做了

伯爵府

我要做媽媽 發表於 18-7-12 20:31
要長時間企而且你又咁痛,工作可唔可以調動小小?如果你經濟允許既話,我建議你都係辭職喇 ...

個肚越黎越大,長時間企,條腰就越辛苦

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

長時間企系頂唔住,可否轉職位,如果轉唔到,就唯有辭職。

大宅

Chingyeeyeee 發表於 18-7-13 09:07
我依家25w4d,唔會辭職啊,覺得好蝕啊,唔挨都挨到依家9月都放產假了,我一有唔舒服就請假,唔理咁 ...

係我都吾亂職,拎埋產假先,話曬員工福利!間吾中請下假比自己休息下啦

別墅

回覆樓主

痛咗幾日,有時痛醒,又唔敢食止痛藥,尋晚又睇急症,留院睇骨科,我諗冇咩用,都係開止痛藥,尋晚都係乖乖食止痛藥,好怕要食到生呀~

複式洋房

我而家22週每逢坐多過2個鐘就會坐骨神經好痛,系痛到再坐吾到要起身行下先會好d!希望生完會好返d啦

複式洋房

Connie_cat 發表於 18-7-12 20:19

你試下揾腰封帶下睇下會唔會好d

首頁

尾頁

跳至