義工

自由講場 今日: 7633|主題: 987704

跳至
大家覺得呢單係咪騙案?  

男爵府

國民生產總值:5863

我之前成日睇新聞見到事主比人呃好多錢,心諗,點會有人咁蠢架,見到唔對路應該識閃啦,今次輪到我遇到呀,分享比大家知,等唔好有人中招。
話說我上網識左個外國男人,其實都係好普通chat下,點知佢就猛話掛住你呀,好想飛黎見你呀等等呢啲說話,其實我都無動於中,因為外國人一向都將呢啲說話當食生菜,我唔會當係真。最近佢話寄個包裹比我,話佢自己親手寫左封信,加整左啲小禮物比我,佢比埋courier airway bill比我,好似做戲做到十足十咁,佢最離譜係話包裹入面放左啲錢,當少少心意同埋日後佢飛黎香港時既少少生活費。聽到呢到我已經覺得有問題啦,好地地點會寄錢比我?

大宅

國民生產總值:3171

回覆樓主

之後就話比人扣關,要比錢。
條qiu好舊

wcpcelia    發表於 18-7-16 13:19

複式洋房

國民生產總值:278

回覆樓主:

一定係。宜家咩年代呀,仲寄錢?梗係買點數卡啦。

伯爵府

國民生產總值:16256

回覆樓主:

你先同佢講, 如果海關扣就由得它,你唔好諗住我要花錢去搞掂它,無就由得它。 睇下佢點答?

wcpcelia    發表於 18-7-16 13:21
333s    發表於 18-7-15 09:17

男爵府

回覆樓主:

由於字數所限 所以再開新page, 講到包裹入面有錢我已經覺得有唔妥 你寄小禮物,情信,我都覺得正常,點可能放錢。昨日,佢同我講佢出trip點知吸見左銀包,哼!我心諗你仲唔係露出馬腳,又話連credit card都無埋,向銀行申請返要14日。重頭戲黎啦,佢叫我收到佢包裹之後匯返2000蚊比佢。哈,佢真係當我白痴?定當我發男人寒?佢講到自己成日出trip,點會岩岩係呢個時間唔見銀包?出開trip既人自然會好醒目,唔會咁易唔見銀包。

就算真係唔見,都一定有哂一套後備方法,點會要等14日咁耐。所以我覺得呢單野根本就係騙案,大家覺得呢?

水晶宮

國民生產總值:64476

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

又係舊橋,扣關叫你比錢

男爵府

bestgood 發表於 18-7-15 00:16
之後就話比人扣關,要比錢。
條qiu好舊

係,我即時諗到一人句:騙徒手法層出不窮

男爵府

fevercat 發表於 18-7-15 00:17
一定係。宜家咩年代呀,仲寄錢?梗係買點數卡啦。

咪係 不過外國人有無點數卡呢樣野?

伯爵府

國民生產總值:19390

畀面勳章

回覆樓主

通常呢d都放長線釣大魚,今次心急左d喎,咁快就有錢銀瓜葛

男爵府

mln 發表於 18-7-15 00:19
你先同佢講, 如果海關扣就由得它,你唔好諗住我要花錢去搞掂它,無就由得它。 睇下佢點答?
...

我都覺得係,可能一陣佢就心會同我講 份禮物寄唔到黎呀,扣住左。如果一般人,可能為左想收到份禮物,應該會自行比錢解決,但佢搵錯對象呀,我好孤寒架,唔會比錢解決

esmehouse    發表於 18-7-16 10:28
funfun759    發表於 18-7-15 16:42
loklok148    發表於 18-7-15 11:45
333s    發表於 18-7-15 09:17

男爵府

muicc 發表於 18-7-15 00:22
通常呢d都放長線釣大魚,今次心急左d喎,咁快就有錢銀瓜葛

咪係囉,正常都呃呃氹下個女事主,等個女事主深深咁愛上佢,到時叫佢比幾多錢,女事主就會雙手奉上。可能呢個騙徒仲係新手啦,佢第一次呃人就失敗而回,真可憐

loklok148    發表於 18-7-15 11:46

水晶宮

國民生產總值:55809

2018復活節勳章 2018勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

寄野比你都要有你地址先得架?
你比咗佢?
唔係點解佢會寄到比你?

仲有就係呢 d 隨便 add 做朋友 chat ,
我一定唔會加佢或者同佢傾囉

男爵府

國民生產總值:5676

回覆樓主

但係點解你都覺得有問題,你仲俾地址佢寄嘢俾你?條友仔搵上門點算?你有冇俾過相佢見過?小心呀!

翡翠宮

國民生產總值:76536

好媽媽勳章 醒目開學勳章

wewanwan 發表於 18-7-15 00:13
我之前成日睇新聞見到事主比人呃好多錢,心諗,點會有人咁蠢架,見到唔對路應該識閃啦,今次輪到我遇到呀, ...

仲要問?你未落搭就未係騙案,你落搭就直情係一個騙案,仲要係已經舊到唔舊嘅手法。

水晶宮

2018復活節勳章 2018勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

要呃我,
可能揾個女人黎都仲呃到我,
無啦啦有個男人加我又話鍾意我的話,
我一定唔會 so 佢

男爵府

洛婷 發表於 18-7-15 00:29
寄野比你都要有你地址先得架?
你比咗佢?
唔係點解佢會寄到比你?

係呀,呢點蠢左,因為佢初初話寄明信片比我 因為我有儲開,所以都諗住地址,唔係銀行戶口,應該問題不大掛。

因為我係諗住條友在外國,只要我唔牽涉自己銀行戶口既野,應該呃唔到我錢掛

男爵府

詠豬媽 發表於 18-7-15 00:30
但係點解你都覺得有問題,你仲俾地址佢寄嘢俾你?條友仔搵上門點算?你有冇俾過相佢見過?小心呀 ...

係比左地址,之後佢先同我講放左錢入去 。隔幾日就話唔見左銀行,真係有無咁橋囉

水晶宮

wewanwan 發表於 18-7-15 00:32
係呀,呢點蠢左,因為佢初初話寄明信片比我 因為我有儲開,所以都諗住地址,唔係銀行戶口,應該問題不大掛 ...

咁下次真係要小心 d

翡翠宮

國民生產總值:76536

好媽媽勳章 醒目開學勳章

wewanwan 發表於 18-7-15 00:24
我都覺得係,可能一陣佢就心會同我講 份禮物寄唔到黎呀,扣住左。如果一般人,可能為左想收到份禮物,應該 ...

但你為咗咩比地址人地,見過佢架喇? 你真係小心啲呀下次

男爵府

kc_01k 發表於 18-7-15 00:30
仲要問?你未落搭就未係騙案,你落搭就直情係一個騙案,仲要係已經舊到唔舊嘅手法。
...

係,真係橋唔怕舊

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.