自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

遠展(035)旗下大圍劏房新盤珀玥今日開售112伙,雖然單位呎價高達2萬元,但今日開售仍然吸引大批買家到場,更有一眾慈父慈母到場幫仔女搵盤上車。其中居住大圍區的陳生,是次斥資530萬元購入一個珀玥中層單位,直言係為了兩名正就讀小學的子女籌謀,其中一個更只有8歲,他打算先用作收租投資,之後留予小朋友自住。雖然到小朋友成家立室可能係二、三十年後的事,但他認為香港未來樓市只會更加高、更加癲,只會愈來愈難上車,有能力就先買樓上車。

另外陳生估計,大圍站上蓋項目即將推出,預期該盤推出時呎價可達2.8萬元,故與珀玥比較下,該盤呎價約2萬元較為理想。至於新房策推出,他認為政策幫到首置人士但幫唔到中產,因為居屋有入息限制,中產人士一樣難置業。

至於珀玥全盤單位只有約200方呎,未必夠一家四口住,他表示是次目標清晰,打算購入二人單位,故該盤面積符合預算。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有父蔭
不要從別人的嘴裡去認識我

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

回覆樓主

勵害

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

唔好意思, 令我諗起最近個單, 兩子賣樓, 父斥無義 新聞, 其實做人不如坦白 d, 話自己用仔女人頭再買樓收租, 唔好慈父慈母上身,。相信8Y 小朋友,。買個玩具比佢,。開心過買層樓比佢

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主

正有父蔭

樓永遠有買貴冇買錯

子爵府

回覆樓主

到個仔大個出身已經變舊樓

子爵府

回覆樓主

用個好聽D嘅理由答記者啫根本買多層樓投資先係真

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

晒氣,用埋仔做籍口,投資至真。
「所謂幸褔,不是沒有苦惱,而是置身痛苦漩渦中,抱持樂觀而堅定的信念,不畏懼,也不嘆氣,勇敢迎擊迎面而來的洶湧波濤,浪愈大,愈是咬緊牙關向前衝,跌倒了再站起來,從摸索與挫折中學習與鍛鍊,磨練出膽識與智慧,無論橫流逆境多麼艱難,希望與確信依舊,直至獲得最後的勝利。」

男爵府

小肥兔 發表於 18-7-15 11:07
唔好意思, 令我諗起最近個單, 兩子賣樓, 父斥無義 新聞, 其實做人不如坦白 d, 話自己用仔女人頭再買樓 ...

8歲小朋友依家鐘意樓多過玩具

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

koala904 發表於 18-7-15 10:27
遠展(035)旗下大圍劏房新盤珀玥今日開售112伙,雖然單位呎價高達2萬元,但今日開售仍然吸引大批買家到場 ...

贏在受精時

翡翠宮

回覆樓主:

睇標題我以為買家係一個8歲細路

水晶宮

回覆樓主

投資咪投資囉
講埋d無人信無咩謂

翡翠宮

畀面勳章

唔好意思, 令我諗起最近個單, 兩子賣樓, 父斥無義 新聞, 其實做人不如坦白 d, 話自己用仔女人頭再買樓 ...
同意。個仔得八歲,分分鐘幾年後樓價再升已經賣出套現,父母自己投資就坦白些少,無謂拎仔女過橋。
日日是好日

侯爵府

好似唔夠十八用唔到小朋友嘅名

男爵府

艾菲BB 發表於 18-7-15 11:16
用個好聽D嘅理由答記者啫根本買多層樓投資先係真

同意。
個仔要用得上,都十幾二十年後,即係出租比人先。

琥珀宮

koala904 發表於 18-7-15 10:27
遠展(035)旗下大圍劏房新盤珀玥今日開售112伙,雖然單位呎價高達2萬元,但今日開售仍然吸引大批買家到場 ...

標題誤導譁眾取寵,父母「話」為個仔買樓姐,咁就話買家係小朋友八歲。

呢d事日日發生,根本無報導價值

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

回覆樓主:

標題誤導'8歲買家',比錢系阿爸,簽文件系阿爸,二、三十年真系會比先算個仔先算。8歲未成年簽法律文件系冇效,咪吹。

子爵府

回覆樓主

哩段新聞令我想起當年我媽在我細佬還是高中生的時候為他買了層樓話將來比佢結婚用,點知後來遇上97亞洲金融風暴,又經歷03沙士期,樓價跌了一大截,最終到我細佬結婚時都無搬入去住。

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

投資咪投資,講埋咁多藉口
請勿打招呼~

首頁

尾頁

跳至