意見反饋
義工

自由講場 今日: 3677|主題: 1000164

跳至
集思廣益!陌生人摸bb面珠/手仔/腳仔你地會點做  

複式洋房

國民生產總值:328

我成日同bb出街,係食開嘅餐廳/等緊過馬路/去街市/係商場行行企企,不時都會有人撩bb傾計/笑/玩,呢啲善意舉動我都好歡迎嘅,一黎代表bb都算得人鍾意啦,二黎bb可以有機會同多啲人互動都好嘅,但有時啲人會好肉緊咁摸佢面呀手呀大髀,到底應該點招架好呢?

另外分享今日又係揹住bb時有個核突中佬好似見到貨架啲貨咁邊話「嘩好得意呀」路過就伸手摸我bb塊面,我都唔肯定佢有無掂到,但都一路退後一路喂喂喂喂叫停佢,佢一路嗌「放心喎又無掂到佢」就fade out 咗,事後我有啲後悔自己無[email protected]&$(佢,因為佢真係好無禮貌

大宅

國民生產總值:1991

lulalulahey 發表於 18-7-15 21:50
我成日同bb出街,係食開嘅餐廳/等緊過馬路/去街市/係商場行行企企,不時都會有人撩bb傾計/笑/玩,呢啲善意 ...

我仔細時又係,唯有見到啲熱情人有行動時點頭一笑就彈開,彈到就彈 到2歲左右就會好啲

大宅

國民生產總值:3010

回覆樓主:

有啲人係甘衰,手多多攪 BB. 我囡出世我先奪取佢嘅初吻,因為有啲親戚一定黎攪攪震,真係俾我估中,黎探 BB 時錫我個囡個嘴。

子爵府

國民生產總值:11516

2018勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

我個仔係主動摸人嗰個我都好頭痛!好彩好多人唔介意!

wcpcelia    發表於 18-7-16 12:26
newcook    發表於 18-7-16 10:06

大宅

國民生產總值:4177

回覆樓主:

好討厭,從來都應該眼看手勿動,有次去嗰間水晶舖買嘢。。。。個sales見到我個b,當時8個月,狂話得意可愛,跟手一嘢摸我b塊面,第一下我避唔切,摸完一次我退後,跟住仲想嚟。。。。。我火都嚟埋,39唔識7。。 。。bb咁細個,點知你隻手有冇菌架,我當晚勁想send mail去佢公司投訴佢,真係好嬲。。。最終都冇咁做,費事斷人衣食,到而家我b4歲了,諗返轉頭得啖笑,當時係新手媽媽太緊張了,不過我仍然覺得,禮貌地摸下腳仔就好,唔應該錫bb或摸bb塊面。。。

大宅

港式奶茶 發表於 18-7-15 22:55
我個仔係主動摸人嗰個我都好頭痛!好彩好多人唔介意!

小朋友摸小朋友,我覺得ok喎,我只認為大人最好唔好摸人地個b。。。。(emoji)

水晶宮

國民生產總值:52474

HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

kkwing~ 發表於 18-7-15 23:06
小朋友摸小朋友,我覺得ok喎,我只認為大人最好唔好摸人地個b。。。。(emoji)
...

係,基本禮貌可惜好多人都唔識

大宅

國民生產總值:4842

2018勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

kkwing~ 發表於 18-7-15 23:06
...

乜5係小朋友先多菌咩?特別返學既重勁。

你冇聽過手足口咩?多數喺邊度爆發?

大宅

國民生產總值:1251

回覆樓主

消毒無就濕紙巾擦,再無就返屋企洗手洗臉
我未做媽媽時都無話特登摸人地小朋友.當時無意識細菌影響bb 咁大
做人媽媽後,一定吾會摸陌生bb

大宅

是的 發表於 18-7-15 23:10
乜5係小朋友先多菌咩?特別返學既重勁。

你冇聽過手足口咩?多數喺邊度爆發?

我唔會隔斷我小朋友同其他小朋友嘅互動,除非一睇就知對方病緊。

水晶宮

國民生產總值:66618

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

三唔識七, 直接話佢唔使畀面喎

我覺得你得意, 又可唔可以摸下你呀
總有離別的時候

水晶宮

國民生產總值:52474

HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Chowying 發表於 18-7-15 23:17
三唔識七, 直接話佢唔使畀面喎

我覺得你得意, 又可唔可以摸下你呀

就算親戚朋友都係咁話,無啦啦唔好錫我個b

子爵府

國民生產總值:12063

回覆樓主:

仲有啲人見到光頭仔唔識会去摸

大宅

國民生產總值:2313

lulalulahey 發表於 18-7-15 21:50
我成日同bb出街,係食開嘅餐廳/等緊過馬路/去街市/係商場行行企企,不時都會有人撩bb傾計/笑/玩,呢啲善意 ...

三唔識七,我會直接同佢講”唔好掂bb,唔好意思”,對答時常發生起酒樓d侍應同街市

男爵府

國民生產總值:8912

kkwing~ 發表於 18-7-15 23:05
好討厭,從來都應該眼看手勿動,有次去嗰間水晶舖買嘢。。。。個sales見到我個b,當時8個月,狂話得意可愛 ...

其實 我係睇左bk之後 先知道原來摸人個b係大罪

申利:唔會亂摸人個b 除非好熟或近親。

Miulo    發表於 18-7-16 04:37

別墅

國民生產總值:719

我帶個仔出街, bb 都會經常俾三唔識七嘅人摸😫,就算係商場搭lift, 都要摸下bb, 我知人地都係見佢得意想同佢玩, 但係我真係零認識嗰d人,又唔知佢地對手之前接觸過咩,我個心真係好介意。 但佢地都係善意同bb玩, 如果渴停佢地又好似太過mean

男爵府

國民生產總值:6550

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我係緊張型媽媽
見到有人俾我女吸引到我會望到實一實
當佢隻手有行動我會出聲叫停
有試過扮聽唔到,我快速出手隔開
當時會有小小尷尬架,不過我保護個女為先唔理咁多
可惜老公果邊家人先係永遠唔洗手就摸我女,由頭摸到落腳果隻

伯爵府

國民生產總值:18748

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

如果係女性,
不論呀婆呀嬸師奶小姐或小妹妹,
喺正常情況下我都唔太介意俾佢地掂下bb,
最多之後抹返
但如果係陌生男人就咩年紀都眼看手勿動!

侯爵府

國民生產總值:22842

2018勳章

VioletCC 發表於 18-7-16 04:05
我係緊張型媽媽
見到有人俾我女吸引到我會望到實一實
當佢隻手有行動我會出聲叫停
你又真係好誇張喎,連男家親人都唔比點(應該係你憎男家就真),其實你咁樣,不如唔好帶個女出街會比較好,又或者包密晒先出街,架bb車裝防彈外罩,再插滿箭頭係外面,防外人埋身,咁你就唔使格開人咁辛苦啦。

侯爵府

國民生產總值:22842

2018勳章

我建議你哋咁緊張嘅媽咪,真係唔好帶小孩出街,咁先可以避免比人掂到小孩,而且街外空氣咁差,好易吸入污煙脹氣,最好留在家中,再唔係就bb車加埋防彈外殼,寫住生人勿近會好D!

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.