懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我有一個愛靚如命既妹妹, 剛懷孕滿3個月.佢見到肚上啲妊娠紋開始出現, 就好吾開心, 心情差哂

試過佢同我講起有妊娠紋變醜呢啲話題,佢對眼就開始紅,眼返淚光
再係比佢亂諗野,我真係怕佢會搞到有產前抑鬱

我自己都有幫佢留意下,搵下有咩可以幫到佢,
有個朋友就推薦隻叫 Kneipp Bio Oil既產品比我妹用,
話對妊娠紋消除好有效...
但我就吾清楚呢個產品岩吾岩佢用, 有冇人用過呢個Bio Oil?
始終懷孕中既女士用咩護膚產品都要留意產品成分,要小心謹慎選擇先得!!!

複式洋房

gracechan00 發表於 18-7-18 14:07
我有一個愛靚如命既妹妹, 剛懷孕滿3個月.佢見到肚上啲妊娠紋開始出現, 就好吾開心, 心情差哂

試過佢同我講 ...

3個月禁快有紋?係咪講緊肚中間條啡啡地既線?
其實紋呢啲真係無得避 啲產品有啲人係work有啲媽媽用就唔work
可以做既真係每日一得閒就搽bio oil
而且啲紋唔只喺肚 我大脾同patpat都都爆哂紅筋咁

別墅

試過佢同我講 ...

我自己知有左都有 keep住塗bio oil呀
不過patpat位都係會爆左d 紋
雖然係唔靚架喇
但都安慰下自己係bb 送俾自己既禮物
最緊要佢健康成長就夠喇

大宅

回覆樓主:

三個月剛剛先見肚就爆又真係早左d,但紋要爆就點都會爆,有d人唔搽都無爆,有d人搽好多都爆。

我自己就搽椰子油加cream,一知有左就開始搽,早晚一次,唔r痕,touch wood而家都未有紋

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實有D人會生就係會生,我覺得你需要教佢點樣調整心態

珍珠宮

回覆樓主

三個月就有紋喇?keep搽嘢囉

珍珠宮

回覆樓主

我用過Bio Oil,幾好吖。不過妊娠紋係好睇個人,有些人搽左都會有。唔緊要啦,為左bb,犧牲少少

大宅

回覆樓主

3個月咁快爆?咁要一日用兩次bio oil/椰子油

上胎由3個月開始用椰子油用到生,表面完全無問題。今胎由10wks開始用bio oil,日日用宜家9個月都無爆紋

大宅

回覆樓主:

我覺得紋真係唔到我地控制。朋友說好大機會遺傳,我見我媽肚皮滑滑,我無揸任何野,真係一尐紋都無。

不過,懷孕其實都預咗有機會有紋/疤(開刀),調整心態緊要尐,對身體既變化樂觀尐正面尐,bb都開心尐,這不是更重要嗎

大宅

試過佢同我講 ...

沖涼後茶橄欖油按摩下之後先抺乾 然後再茶椰子油

複式洋房

回覆樓主:

我由13wk開始每日查1次bio oil, so far 33wk都無爆,覺得唔錯。但個個人唔同,如查左無敏感都可以查,好過唔查掛。

伯爵府

我好相信奷娠紋係無得攪,同遺傳和本身體質有關。如果無嗰D媽媽,基本上係唔搽都唔會出。有嗰D媽媽,搽幾多嘢都係有,可能係淡D定深D嘅分別而已。

我媽生三胎一條紋都無,個肚皮又白又滑,佢咩都無搽過。我幸運地遺傳咗佢呢樣嘢。上胎生完一條紋都無,而我個肚係勁大。今胎現在8個幾月,都無爆紋,個肚又係誇張地大。不過我就有每日沖完涼搽for strech mark嘅cream。

你細妹如果三個月已經爆,咁佢好大機會個肚會花晒。其實唯有接受,勤D搽嘢我估只係幫到D紋淡少少。

伯爵府

試過佢同我講 ...

我點搽嘢都係爆

子爵府

回覆樓主:

我就冇紋,係個肚鬆咗,呢樣仲難搞啦

複式洋房

回覆樓主

我媽同我婆婆嗰個年代乜都無得搽都係一條紋都無(ps.我婆婆生左6個)我覺得呢D可能同遺傳有關,到我而家6個月都有keep住晚晚hea搽bio oil, touch wood 都未爆...
但我聽D朋友講就算爆左都唔緊要,之後會慢慢變淡,有D會自己消失的,唔駛太擔心。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

見肚都唔會即刻爆紋,唔洗太緊張,平時抹多D cream.

大宅

回覆樓主

我日日搽油+cream都爆紋.......不過我差不多32wk左右先爆...無辦法,我都好沮喪,唯有再keep住搽,生完睇下點

複式洋房

回覆樓主

應該關遺傳事。我媽咪生三個無搽都無紋。我上胎又係咩都無搽都無事。今胎有friend送同隔左9年所以有搽。老公幫我早晚全身搽,腰同patpat都有搽

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

試過佢同我講 ...

我就3個月後開始用bio oil
用到現在32w慶幸未有紋當然都唔希望爆
我就早晚搽頭個10幾20w都會偷懶只搽夜晚
依家唔敢偷懶
早晚搽同埋會搽肚 胸 大脾內側 大脾外側
我都算係貪靚媽媽
期待吖B來臨

首頁

尾頁

跳至