母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

請問 泵人奶 可唔可以直接吱落人奶袋?

我諗住買電泵,但想生左,睇下上奶情況先買,但朋友送左幾盒人奶袋比我, 咁我打算埋身餵,但聽講多得滯要泵出黎,咁如果未買到泵,可否就咁吱落袋度?

唔該哂大家,唔好怪我第一胎乜都唔識

水晶宮

kmbb519 發表於 18-7-19 14:42
請問 泵人奶 可唔可以直接吱落人奶袋?

我諗住買電泵,但想生左,睇下上奶情況先買,但朋友送左幾盒人奶袋 ...

首先搞清楚,你係打算一路只埋身,定還是產假後要返工儲奶?兩者做法唔同的。前者的話,並無需要「太多奶要泵出嚟」,因為咁樣只會令你供過於求,並非理想做法。如果你BB餐與餐之間你乳房太漲,當然可以適度以手擠奶舒緩,全埋身的話擠到舒緩咗就停手,會比用泵好。

至於直接擠奶落奶袋是否可行,我覺得技術上會有困難,用闊口容器/闊口奶樽會比較容易。因為出奶口未必喺正乳頭中間或集中一點,容器口太細或好似膠袋咁唔硬身,好易擠到周圍都係。如有需要,你可先用已消毒闊口儲奶樽/儲奶杯集奶,再倒落奶袋後入雪櫃儲存。

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

EstrellaDamm 發表於 18-7-19 16:13
首先搞清楚,你係打算一路只埋身,定還是產假後要返工儲奶?兩者做法唔同的。前者的話,並無需要「太多奶 ...

我係打算一路只埋身, 唔係返工要儲奶, 因為我見人話如果太多要泵出黎, 如果唔係會谷得好痛 / 塞奶, 咁我明啦, 即係如果餐與餐之間乳房漲左, 只需要用手吱到佢唔漲..... 咁我係咪唔駛買電泵? 因為我將會係 ftm...

好多謝你回覆我呀
大事化小, 小事化毛.........

大宅

kmbb519 發表於 18-7-19 21:26
我係打算一路只埋身, 唔係返工要儲奶, 因為我見人話如果太多要泵出黎, 如果唔係會谷得好痛 / 塞奶, 咁我明 ...

我係緊張媽媽,我要安全感,我會儲定一堆冰奶留返需要時用。

譬如唔舒服食左藥時, 就會比bb 飲冰奶。

水晶宮

kmbb519 發表於 18-7-19 21:26
我係打算一路只埋身, 唔係返工要儲奶, 因為我見人話如果太多要泵出黎, 如果唔係會谷得好痛 / 塞奶, 咁我明 ...

有啲人會選擇買定電泵以備不時之需。我只問咗朋友借,買新配件,不過第二胎生咗已經大半年,我一次都未泵過,配件原封不動。

其實如果全埋身餵得好,依BB需要餵,其實比較少會谷到好痛或塞。如太漲的話用手擠走啲,塞的話最好解決辦法係搵BB用唔同姿勢啜密啲,令到啲奶出返順。

有啲媽媽話就要儲奶以防自己病食藥餵唔到,其實病咗仍然可以食藥,只要同醫生講明餵母乳就得,不過要留意有啲醫生支持母乳,有啲就差啲。我餵咁耐,間唔中小病,都有睇中西醫食藥,並無問題,一樣照埋身餵人奶唔需要停。咁當然咁嘅情況媽媽要注意自己衛生,勤洗手戴口罩啦。我自己就冇儲奶習慣,除非係要出街唔帶BB要預備一餐半餐嗰隻。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

EstrellaDamm 發表於 18-7-19 16:13
首先搞清楚,你係打算一路只埋身,定還是產假後要返工儲奶?兩者做法唔同的。前者的話,並無需要「太多奶 ...

想請問如果只係會係產假時餵人奶,產假後應該會轉返全奶粉,咁只係大慨兩個月時間的話係咪都需要買電泵?因為見有人話初初有奶而bb未肯埋身食的話谷住塞住會痛

水晶宮

JD930 發表於 18-7-20 02:33
想請問如果只係會係產假時餵人奶,產假後應該會轉返全奶粉,咁只係大慨兩個月時間的話係咪都需要買電泵? ...

我係你就未必會買,不過我只係base on我自己兩胎全埋身經驗咁講,其他人可能有唔同經驗/想法。BB唔肯埋身有好多原因同可能,大部分都可以解決到。如果真係塞而BB唔肯啜,其實用手擠會比較有效而冇咁易整傷(不過一定要先學習正確手擠姿勢)。初頭奶未係好通,其實唔太適合用電泵,當然你話有啲媽媽唔好彩要同BB分開嗰啲就無辦法。

但係,又倒返轉諗,有泵喺度,會唔會有大啲機會令你大少少機會產假後返工都泵,令BB享受到更多母乳嘅好處呢?或者你可以試試好似我咁睇睇有冇朋友可以借到電泵畀你,你自己去買返配件同樽。又或者你如果真係想自己買泵,據我知都有平平地嘅taobao選擇,有啲人會配過大品牌配件就安心用。

珊瑚宮

EstrellaDamm 發表於 18-7-20 09:49
我係你就未必會買,不過我只係base on我自己兩胎全埋身經驗咁講,其他人可能有唔同經驗/想法。BB唔肯埋身 ...

唔該妳,咁我再問問醫生同陪月意見先

貼身嘅嘢唔會借或者用優合嚕...

水晶宮

JD930 發表於 18-7-20 15:05
唔該妳,咁我再問問醫生同陪月意見先

貼身嘅嘢唔會借或者用優合嚕...

陪月好鍾意係唔係都叫媽媽泵。。。有啲陪月嘅母乳知識未必好正確,要小心留意。

珊瑚宮

EstrellaDamm 發表於 18-7-20 17:22
陪月好鍾意係唔係都叫媽媽泵。。。有啲陪月嘅母乳知識未必好正確,要小心留意。
...

大宅

JD930 發表於 18-7-20 02:33
想請問如果只係會係產假時餵人奶,產假後應該會轉返全奶粉,咁只係大慨兩個月時間的話係咪都需要買電泵? ...

如果你轉奶粉,即係要收奶,如果用電泵泵清,因住愈泵愈多。不如復工後用手吱/手泵,吱到舒服就停手,慢慢去收奶。

珊瑚宮

ambermatt 發表於 18-7-20 21:31
如果你轉奶粉,即係要收奶,如果用電泵泵清,因住愈泵愈多。不如復工後用手吱/手泵,吱到舒服就停手,慢慢 ...

多謝提議

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊