婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

未婚前,總幻想會有個幸福家庭,當結婚後,種種問題就出來了!真心覺得搵得唔多唔緊要,但點都要有間屋,公屋乜屋都好,真係唔好同6299住埋一間屋!
一齊住,你就會犧牲咗同老公嘅感情、你嘅健康、你嘅情緒、你嘅自由等等...
一齊住,6299黑人憎嘅行為會令你非常抑鬱燥底,無論你同幾多個人呻,甚至搵社工傾,都係無用,個心都係平伏唔到,個人好成日持續低落,乜事都令你提唔起精神,現實生活就係折磨人。
一間屋,對香港人來講,真係好難求,如果真係無,我覺得唔好結婚,如要結婚就唔好生小朋友,費事大家一齊辛苦。
以上純呻。

男爵府

回覆樓主

大宅

章魚妹妹 發表於 18-7-20 09:59

冇錯舉腳贊成!

男爵府

Eason_mama 發表於 18-7-20 08:51
未婚前,總幻想會有個幸福家庭,當結婚後,種種問題就出來了!真心覺得搵得唔多唔緊要,但點都要有間屋,公 ...

不能再認同,衰過做女就唔好嫁

大宅

我都好認同,一開始諗住同男家人可以和洽相處, 處處忍讓, 點知對方可以生勾白造, 每次老公同佢地嘈架都要話係我教唆既...好無奈.... 不過容忍有個限度, 而家搬左出黎,同男家人反左臉, 我心態舒服好多

子爵府

回覆樓主:

係㗎!住係好重要,一間屋係一個家,好難同其他人一齊住。
唯有當間屋係宿舍,出多啲街啦!
你有無小朋友?

別墅

anyuser18 發表於 18-7-20 12:36
係㗎!住係好重要,一間屋係一個家,好難同其他人一齊住。
唯有當間屋係宿舍,出多啲街啦!
你有無小朋友? ...

有小朋友,全職媽,所以依家日日都覺得心情低落,管教細路,仲要應付兩件極品,心力交瘁

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

其實係架,梗係一家一主好,同住你唔開心時6299又唔開心,你覺得自己忍佢時其實人地又忍緊你,生活習慣唔同大家也辛苦,所以都係有本事先好成家立室,以免生活衰過未嫁前,冇選擇永遠係最慘。

別墅

o_____o 發表於 18-7-20 13:32
其實係架,梗係一家一主好,同住你唔開心時6299又唔開心,你覺得自己忍佢時其實人地又忍緊你,生活習慣唔同 ...

所以依家咪欲哭無淚

侯爵府

畀面勳章

Eason_mama 發表於 18-7-20 13:35
所以依家咪欲哭無淚

真係冇辦法搬嗎?有冇排公屋呀

男爵府

未婚前,總幻想會有個幸福家庭,當結婚後,種種問題就出來了!真心覺得搵得唔多唔緊要,但點都要有間屋,公 ...

如果你係一個好有主意既人。
咁同62 99一齊住會好痛苦。佢地會管你既衣, 食, 住, 行。你轉個身都會 feel到有對眼望住你一切既行為。舉手投足都會比人comment。其實係好大壓力。
無B尤自可, 有B煩死你, 因為兩代湊b方式有無盡沖突。
女人就係咁, 愛情大過天, 當時隻眼會盲左。睇唔到事實既全部。當 settle 左落黎, 愛情慢慢被消磨, 先發覺自已接受唔到咁既生活。但生左仔/女都會唔捨得離開, 搞到自已變左囚徒一樣...

公爵府

不嬲都係咁講嘅啦,無屋就唔好結婚!婆媳永遠係死結,佢乞你憎,你何嘗唔係乞人哋憎吖,e家你入侵人哋家庭呀,你想佢哋點先。你又要做ftm, 又憎見到佢,你叫佢點去避你先,你應該係有咗先結婚啦,既然係咁,揾份工做啦(唔好又係D要睇bb成長,老公唔比呢d藉口啦),想改變命運,就返工,搬出去租地方住,揾阿媽幫你湊,如果做唔到,就唔好怨6299啦。我知我講乜,你哋一定唔敢聽,但呢d係現實,只係你哋肯唔肯接受。

男爵府

Miulo 發表於 18-7-20 14:51
不嬲都係咁講嘅啦,無屋就唔好結婚!婆媳永遠係死結,佢乞你憎,你何嘗唔係乞人哋憎吖,e家你入侵人哋家庭 ...

嘩,你真係好厲害呀,最叻豬係你呀!

男爵府

唔洗理d個腦同patpat調轉生既人講既野,有咩上嚟呻下啦,日子係難捱,但係唔代表嚟緊無好日子過,呢度好多過來人明白,到小朋友大少少就睇下點安排出嚟返工,搵返自己既生活,到時會好好多!

水晶宮

Eason_mama 發表於 18-7-20 13:18
有小朋友,全職媽,所以依家日日都覺得心情低落,管教細路,仲要應付兩件極品,心力交瘁
...

咁都生二個

大宅

o_____o 發表於 18-7-20 13:32
其實係架,梗係一家一主好,同住你唔開心時6299又唔開心,你覺得自己忍佢時其實人地又忍緊你,生活習慣唔同 ...

你講得好岩,非常同意,你覺得忍緊人,人地又覺得自己忍緊,雙方都有唔開心,何必呢~

別墅

Miulo 發表於 18-7-20 14:51
不嬲都係咁講嘅啦,無屋就唔好結婚!婆媳永遠係死結,佢乞你憎,你何嘗唔係乞人哋憎吖,e家你入侵人哋家庭 ...

你講得啱.現實!

大宅

你咖建議,我非常認同。
我亦曾經歷,真系生不如死。
而家自己一家一戶,雖不算得富足,不過自己無人管,有返尊嚴,已知足。

翡翠宮

回覆樓主:

所有野都係free will 都係選擇

珍珠宮

回覆樓主:

其實唔止唔同住,小朋友都最好唔好太旨意6299湊!
一尼要靠人幫助,二尼縱壞晒老公~

首頁

尾頁

跳至