婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

Eason_mama 發表於 18-7-20 13:18
有小朋友,全職媽,所以依家日日都覺得心情低落,管教細路,仲要應付兩件極品,心力交瘁
...

既然冇屋冇樓,要同99住,點解仲要生小朋友?

別墅

做個靚太 發表於 18-7-20 22:51
其實唔止唔同住,小朋友都最好唔好太旨意6299湊!
一尼要靠人幫助,二尼縱壞晒老公~
...

從來唔幫手,個孫出到聲同佢講想食蘋果,佢都唔會俾,就話叫你媽0米俾,從來未試過特登買野D孫,如果佢個女話要食,佢就會成隻狗咁批皮切好俾佢

別墅

ml628 發表於 18-7-20 23:51
既然冇屋冇樓,要同99住,點解仲要生小朋友?

犯賤!

別墅

回覆樓主:

唔一齊住都好多麻煩架.
回想幾年前結婚時,真係完全唔知婆媳既麻煩同困擾,真係好天真爛漫咁鍾意,愛,之後期待結婚.但完來真係有麻煩架.
我既宗旨係,我父母咁錫我,我唔會比人恰到我.忍心我受苦既即係唔夠愛我,我會放生.幸好老公錫我睇清楚佢媽媽係咩人.

侯爵府

畀面勳章

Eason_mama 發表於 18-7-20 23:56
從來唔幫手,個孫出到聲同佢講想食蘋果,佢都唔會俾,就話叫你媽0米俾,從來未試過特登買野D孫,如果佢個 ...

咁又唔好話99"成隻狗咁",媽媽對自己仔女好係應份,養大左自己仔女責任己完成,孫就由返佢自己父母負責,其實6299咪提供左地方你地一家住,你都話一家冇本事搬開,咁佢地都叫對你地有恩掛。不要期望人地幫你湊埋小朋友又要特登買野比D孫,lee d期望會令自己唔開心,既然己成事實自己一家又要痴住,唯有調節下自己心態,一陣反面連住都冇得住,怨只有怨自己老公冇本事,怨條路係自己揀,如果想變就搵人湊小朋友自己做野,一家搬出去,咁咪有自由。否則,就忍下啦。

別墅

o_____o 發表於 18-7-21 07:36
咁又唔好話99"成隻狗咁",媽媽對自己仔女好係應份,養大左自己仔女責任己完成,孫就由返佢自己父母負責 ...

只限對個佢個女係咁,對個仔係另一回事,個女叫佢做野,係呼喝態度,佢聲都唔聲下,好可笑!從無指意佢湊,但個孫只要求食個蘋果啫,咁都托手踭,仲要次次都係咁,對細路仔仲要係自己個孫,洗唔洗咁?!我只係覺得佢乜親情,當我地一家外人咁款!講真,我同佢住,我做新抱要做嘅,自問做夠,問心無愧,老公有眼睇,所以一直企我果邊。佢D親戚都同我好f,反而D佢D親戚同佢無乜兩句,所以只要同佢相處過先知佢真係件極品。

侯爵府

畀面勳章

Eason_mama 發表於 18-7-21 08:28
只限對個佢個女係咁,對個仔係另一回事,個女叫佢做野,係呼喝態度,佢聲都唔聲下,好可笑!從無指意佢湊 ...

如果冇親情直頭唔比你一家係度住啦,坦白lee d人夾人緣,佢錫邊個多D冇得講,如果你老公真係企你果邊,就叫佢爭氣D搵錢搬出去,否則,你地一直都係受緊99恩惠,好多野就要忍。

珍珠宮

從來唔幫手,個孫出到聲同佢講想食蘋果,佢都唔會俾,就話叫你媽0米俾,從來未試過特登買野D孫,如果佢個 ...

咁又點呢?尼個係99嘅選擇~
仔女要食乜,咪爸爸媽媽準備囉!好合理~
得罪講句,你個女要食橙,你批皮切好俾佢,會唔會形容自己成隻狗咁?
當然,99同個孫嘅關係就會比較疏離~以後個孫唔親佢,佢無得怨~你老公要照顧個女,好忙,佢嘅親子關係一樣有影響,佢都無得怨!
而且唔係壞事,我先唔想我99咁關心我個女,一間 又話有感情,乜都要插手管,煩死!佢有佢生活,唔好搞我~

子爵府

公平D講,孫係你哋生,責任在你哋。

個女係6299生,佢應該照顧。

如果樓主認為祖父母應該錫孫,然則你父母又如何晚?有冇過考慮過搬返外家呀。

你想想間屋一家四口,變成一家七口,其餘三個會否樂意。

複式洋房

MommyPanel勳章

Eason_mama 發表於 18-7-20 08:51
未婚前,總幻想會有個幸福家庭,當結婚後,種種問題就出來了!真心覺得搵得唔多唔緊要,但點都要有間屋,公 ...

原全明白 同面對緊(emoji)

別墅

o_____o 發表於 18-7-21 08:36
如果冇親情直頭唔比你一家係度住啦,坦白lee d人夾人緣,佢錫邊個多D冇得講,如果你老公真係企你果邊,就 ...

受佢恩惠,食x啦!係我62錫個仔先捱到家下,係到係我62慨恩

別墅

做個靚太 發表於 18-7-21 09:14
咁又點呢?尼個係99嘅選擇~
仔女要食乜,咪爸爸媽媽準備囉!好合理~
得罪講句,你個女要食橙,你批皮切好 ...

係正常,但唔洗對小朋友咁咯.我D仔女唔會呼喝我咯

珍珠宮

有時唔一定係新抱想搬入去住。係99要一齊住。唔一齊就一路講,煩到個仔都覺得唔一齊住等於有老婆,拋棄呀媽咁。但當氹掂咗個仔搬返同呀媽住,個呀媽就好唔鐘意個新抱,無論個新抱幾照顧周到,家務做足,99話著緊既衫熱,又仆去幫99買啲舒服啲既衫。但永遠食飯,啲餸就唔留俾新抱,乜都話新抱唔食啦!人地有話唔食咩?個仔做乜都係新抱衰。呢個係活生生既例子。雖然唔係我。所以,如果有能力,而唔係99迫你一齊住既話,你就搬啦!一向相見好,同住難。唔係個個新抱都會服侍99,亦都唔係個個99都咁開明,明白事理。盞嘈交。

侯爵府

畀面勳章

Eason_mama 發表於 18-7-21 13:21
受佢恩惠,食x啦!係我62錫個仔先捱到家下,係到係我62慨恩

如果真係咁憎個女主人,咁不如你地一家搬走囉,唔洗受氣,一陣抑鬱症仲得不嘗失。

子爵府

Eason_mama 發表於 18-7-21 13:22
係正常,但唔洗對小朋友咁咯.我D仔女唔會呼喝我咯

樓主,我建議你去睇下醫生。

我睇過你的舊帖,你6299有帶你小朋友出街,係你唔滿意,你的態度係會影響大家之間的感情。

大宅

stella^^ 發表於 18-7-20 11:08
冇錯舉腳贊成!

我舉雙腳贊成!

大宅

回覆樓主

其實最簡單,放工想大字型攤起張sofa度又吾得,起身烏口烏面又吾想出房見到人虛偽講早晨,連去個夜尿都要戴返個bra

呢d根本吾係屋企,宿舍都不如

伯爵府

Eason_mama 發表於 18-7-20 08:51
未婚前,總幻想會有個幸福家庭,當結婚後,種種問題就出來了!真心覺得搵得唔多唔緊要,但點都要有間屋,公 ...

無錯,自己依家日日都低落咁過

男爵府

我同老公拍拖第二年開始同居,一路堅持係出面租屋住,住左3年劏房,3年私樓,跟住,結婚,買樓,生b,一路都堅持二人世界,同老公屋企人一個禮拜見一次,都算相處得幾好⋯
生活可以将就,生活也可以讲究⋯⋯

男爵府

兔兔小馬甲 發表於 18-7-22 23:54
我同老公拍拖第二年開始同居,一路堅持係出面租屋住,住左3年劏房,3年私樓,跟住,結婚,買樓,生b,一路 ...

兩公婆有共同目標真係好。
如果只有老婆想搬出去, 而個老公只想痴住父母安穩渡日。最慘果個就會係個老婆。

首頁

尾頁

跳至