懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

琴日產檢,BB 33週4日,醫生話現在5磅。唔知點解醫生講到個BB好大隻咁,話我好長胎,預計會重過我大仔。我大仔出世7磅12安士,重過我大仔都好大隻喎!我之後上網serch,發現33週幾個胎5磅其實好適中,唔算大隻B,唔知點解醫生會咁講?你哋BB 33週幾日大概幾重呢?

複式洋房

aidan08 發表於 18-7-20 14:57
琴日產檢,BB 33週4日,醫生話現在5磅。唔知點解醫生講到個BB好大隻咁,話我好長胎,預計會重過我大仔。我 ...

我今胎34w1就5.1磅,私家醫生話係中碼偏細,政府就話偏大,其實睇醫生自己準則,有啲覺得出世7磅以上叫中碼b,有啲就覺得7磅以上已經係大碼,不過你呢胎應該都係重過大仔

大宅

畀面勳章

琴日產檢,BB 33週4日,醫生話現在5磅。唔知點解醫生講到個BB好大隻咁,話我好長胎,預計會重過我大仔。我 ...

我仔32週時4.5磅
40週出世時已經係8磅2

大宅

我34w都係4磅10安士

大宅

我之前同你差不多週數是5磅多。現在36週多已接近7磅多。其實體重係用三個部份來預測計算:頭頂峯、腹圍、股骨長。我醫生話我B頭頂峯及腹圍在生長表上頂唒頂。所以不是大隻,應該是骨重!所以好depends on 你B的以上體形定是脂肪

伯爵府

SusanTam 發表於 18-7-20 19:36
我之前同你差不多週數是5磅多。現在36週多已接近7磅多。其實體重係用三個部份來預測計算:頭頂峯、腹圍、 ...
我BB頭大,比週數大咗差不多三週,腹圍同股骨就剛好係週數適中長度。醫生都有話過佢骨好似幾粗,佢話男仔通常骨重D。

伯爵府

GiselleMami 發表於 18-7-20 15:56
我今胎34w1就5.1磅,私家醫生話係中碼偏細,政府就話偏大,其實睇醫生自己準則,有啲覺得出世7磅以上叫中 ...

係喎!你都講得啱,所謂大、中、細碼可能個個醫生嘅準則都唔同。我覺得接近8磅已經好重,但可能有D醫生會覺得呢D叫中碼偏大。

我朋友剛剛生咗,佢34週時BB 5.7磅,但38週出世時只係6磅幾,佢同我同一個醫生,所以先奇怪點解醫生會覺得我呢胎會重過我大仔........

我同我朋友一樣,會38周開刀呀。

伯爵府

GiselleMami 發表於 18-7-20 15:56
我今胎34w1就5.1磅,私家醫生話係中碼偏細,政府就話偏大,其實睇醫生自己準則,有啲覺得出世7磅以上叫中 ...

我女嗰陣唔夠重,要睇營養師

複式洋房

aidan08 發表於 18-7-20 21:40
係喎!你都講得啱,所謂大、中、細碼可能個個醫生嘅準則都唔同。我覺得接近8磅已經好重,但可能有D醫生會 ...

我大女出世7.9磅私家話係中碼嗰下我都O左,我都覺得接近8磅已經好重。

我自己今胎37週2嗰陣就6.7磅,醫生估出世應該8磅。其實都要睇返平時bb一個月重幾多,我今胎後期BB平均一個月重1.5至2磅。

複式洋房

1981229 發表於 18-7-20 18:49
我仔32週時4.5磅
40週出世時已經係8磅2

你順產定開刀?

大宅

畀面勳章

dolphinpenny 發表於 18-7-21 12:46
你順產定開刀?

順產

複式洋房

1981229 發表於 18-7-21 12:57
順產

你生得辛苦嗎?你BB個頭仔size有冇話偏大?

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得磅數適中,可能醫生講得誇張小小,下次產檢再睇下。

珍珠宮

回覆樓主

咁醫生有無點建議你調整飲食?5磅幾好似重左少少,我bb出世時6磅幾

大宅

畀面勳章

dolphinpenny 發表於 18-7-21 15:29
你生得辛苦嗎?你BB個頭仔size有冇話偏大?

當時催生,人手穿水個半鍾生左,好快

伯爵府

RubyYu07 發表於 18-7-21 15:37
咁醫生有無點建議你調整飲食?5磅幾好似重左少少,我bb出世時6磅幾

無喎!醫生無話我重得多喎,係話BB算大,話我長胎咋!

我成個孕期重咗13磅,上三個星期重咗兩磅,醫生仲話幾好添。

我基本上唔太食到嘢,成日頂住,口味又變晒,食咩都唔係好好味,所以食嘢少過未有BB前呀。

仲有,我唔係順產,38週會開刀,我諗所以就算BB大件醫生都唔太擔心啩?

大宅

ok ar

珍珠宮

aidan08 發表於 18-7-21 22:13
無喎!醫生無話我重得多喎,係話BB算大,話我長胎咋!

我成個孕期重咗13磅,上三個星期重咗兩磅,醫生仲 ...

如果開刀都唔需要咁擔心,我就因為要順產,所以唔想個bb太大。

大宅

回覆樓主

我bb 32w4 過左6磅 好驚佢太大會早產

伯爵府

kevama 發表於 18-7-24 08:47
我bb 32w4 過左6磅 好驚佢太大會早產

嘩!好大隻喎!32周已過6磅?真係分分鐘9磅10磅!

首頁

尾頁

跳至