論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好想喊,條裙我好鍾意㗎!
已經有好多衫,叫佢唔使熨㗎喇!唔通以後全部自己衣服自己熨
或者只可以穿花園街$50 蚊件嗰d衫裙

我真係冇命喇! 佢一入屋熨衫,已經講 "熨裏面,要太熱"
结果係熨爛我條衭! 以為佢受咗教訓,今日又嚟過
自從熨'爛衭後,已經有好多靚衫叫佢唔使熨,點知又出事
佢好驚,喊晒! 我都好想喊呀!
你喊又如何?有後果嗎?係冇! 只係太太冇咗條靚裙,只係太太唔見錢

水晶宮

細姐姐 發表於 18-7-23 17:47
好想喊,條裙我好鍾意㗎!
已經有好多衫,叫佢唔使熨㗎喇!唔通以後全部自己衣服自己熨
或者只可以穿花園街$5 ...

點解好似胸口剪爛左咁既?
天空之城, 快樂之地

子爵府

PCCW2319 發表於 18-7-23 18:16
點解好似胸口剪爛左咁既?

條裙d 質料係唔縐㗎! 佢開到個熨斗好熱好熱咁 "辣" 落去,咪'辣"到溶晒囉!

水晶宮

細姐姐 發表於 18-7-23 18:21
條裙d 質料係唔縐㗎! 佢開到個熨斗好熱好熱咁 "辣" 落去,咪'辣"到溶晒囉!
...

有無其他方法補救到?

天空之城, 快樂之地

子爵府

PCCW2319 發表於 18-7-23 20:41
有無其他方法補救到?

冇得搞,報銷啦!

冇细路凑,冇老人,冇病人,冇貓狗要服待,唔使買餤煮飯。只係清潔,今個星期我亞sir 出咗差。做少好多嘢啦! 冲茶。切生菓都唔使,我又唔係屋企食。唔使洗碗一星期啦!佢剩係煮俾自己食。 咁都可以搞成咁! 我無言。好忟

今日我都已經忍住,冇晒厕纸唔出声,因為跟本無心装載,我出街,自己買咗返屋企。佢仲幫我成條收埋係厨房個柜。我已經錬住喉嚨話你每天清潔厕所,冇見太太房厕所柜入面冇晒厕纸嗎?(通常放7,8 卷stock),之後先識放幾卷去我厕所

真係要數佢有排數

最嬲係之前已熨燶咗條衭,咁係咪應該受到教瞓。學到嘢,唔會相同錯誤再發生啦!
總之,好忟呀!

wcpcelia    發表於 18-7-24 10:00

男爵府

2021勳章

回覆 細姐姐 的帖子

深表同情,我果個菲姐又係將我D衫褲燙到起哂鏡面,成日提住只燙𥚃面,都係唔記得,冇心裝載。而家我都索性叫佢唔使燙我D衫,有時仲要自己收衫,費時佢又唔記得又燙壞。我真是覺得好辛苦!
How are you?

公爵府

2021勳章

回覆樓主

我習慣攞衫比佢燙,我會講明邊件要點燙,我set好溫度才叫佢整,我唔攞比佢就唔好同我燙。佢地好鍾意較到好熱去燙,我以前果個姐姐燙溶左我件衫又唔出聲,照掛起,所以現在我一定講明點燙

子爵府

Littlebaby 發表於 18-7-23 23:43
回覆 細姐姐 的帖子

深表同情,我果個菲姐又係將我D衫褲燙到起哂鏡面,成日提住只燙𥚃面,都係唔記 ...

係呀!

有d 靚嘅衫,攞俾佢手洗,已經講這件$1000, 這件$500, 不要弄到漂白水,洗好不要熨

星期六,叫佢洗條裙,洗完唔好熨,我星期日起身,見佢用衣架掛住係熨衫房個門柄,我都即刻收返入房,我怕佢又話忘記唔使熨。走去幫我熨咗條裙,點知救返一件,另一件就出事!

真係好忟!

大宅

2021勳章

回覆 細姐姐 的帖子

唔系好明,屋企都無人要照顧,請個工人做咩,系我比一個月通知炒鬼左

男爵府

2021勳章

回覆 細姐姐 的帖子

真係十級忟!請個人幫唔到手,仲成日要就住就住,真係人都癲
How are you?

侯爵府

2021勳章

細姐姐 發表於 18-7-23 23:04
冇得搞,報銷啦!

冇细路凑,冇老人,冇病人,冇貓狗要服待,唔使買餤煮飯。只係清潔,今個星期我亞sir 出 ...

樓主屋企好好做,工人應該珍惜,唔明佢哋點諗

子爵府

wu5cat 發表於 18-7-24 10:01
回覆 細姐姐 的帖子

唔系好明,屋企都無人要照顧,請個工人做咩,系我比一個月通知炒鬼左 ...

我屋企地方比較多。三層獨立屋,有前後花園,有時要擒高擒低清潔,local part time d 師9 做唔掂

瑪瑙宮

牛年勳章 2021勳章 精叻鼠年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我D衫唔使工人熨, 耍熨我自己來。 鞋。
因以前死肥廢人, 熨衫熨成日, 熨佢條底褲, 重要部份非常仔细熨, 跟住熨我枕頭袋。 我收埋熨斗唔使佢熨。 幾好, 又做少D。

大宅

2021勳章

回覆樓主:

我會要佢賠,金額一或二百當然唔好太多,如果次次只係話,佢地唔會上心,要佢賠會肉尺下下次應該會小心d.

大宅

回覆樓主

我叫姐姐用直立式蒸汽燙斗,最多無甘直,起碼唔會燙壞。

大宅

水深火熱 發表於 18-7-24 20:39
我叫姐姐用直立式蒸汽燙斗,最多無甘直,起碼唔會燙壞。

我都係叫姐姐用直立式,點都唔會燙壞

大宅

用steamer.

禁止訪問

大宅

jenniferlam428 發表於 18-7-25 13:36
真係難過既一件事情,但可以咁樣唸,佢做錯野有喊,好過d 姐姐擺明車馬,有d 姐姐做錯野,仲可以笑住當無事 ...

但有d工人系吾糸都喊,一俾人話就喊,我懷疑糸米真心内疚

子爵府

tirisc 發表於 18-7-26 17:06
但有d工人系吾糸都喊,一俾人話就喊,我懷疑糸米真心内疚

真心喊又如何?

問題係冇改善,雲遊太空。已經是第三次了
第一次 : 熨到條衭起膠有一撻
第二次: 夾棉背心。熨到面布硬晒
第三次: 厲害了,熨到條裙穿窿

噚晚,我攞晒3 樣出嚟問佢。佢又講對不起。對不起

仲話要返印尼呀!

係咪我唔啱 ?迫人太甚?