自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

女最好朋友爸爸過身
我同佢媽咪雖然無乜私交,不過見面都會點頭傾2句
間唔中有互相咁帶d細路去下街
早幾日從女口中得知追思會日期
我唔知使唔使去,因為唔係佢媽咪通知,我唔知佢想唔想我去
如果去點同佢媽媽講?

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

可否clarify下追思會係教堂既西式定中式?同埋囡囡年紀係可否獨自安全來回?

如果西式神父講生前說話+女女歲數許可就一齊去 / 陪佢去
中式就可能真係送花圈 ,話自己屋企老人家迷信為由唔去 / 透過你小朋友送張心意卡寫鼓勵說話加帛金比返對方既小朋友話表示心意

大宅

同埋如果真係選心意卡,用詞要好小心,唔好寫"節哀"呢類用詞,難聽過講粗口.......
都係用返小朋友用語寫希望幫到你,支持你,功課上有難題可開口etc

男爵府

其實我唔知係西式定中式, 只知係殯儀館進行
女女太細唔可以一個人去

子爵府

回覆樓主:

你囡囡幾大?
從何得知追思會日期?

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

追思會係心意,出席已經係一種,無需長篇大論講話
既然係非敵人,當然可以去表達心意,問候一下已足夠

男爵府

森永牛乳 發表於 18-7-24 09:31
你囡囡幾大?
從何得知追思會日期?

女女12歲
係個位同學講返比女知

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

cindy203 發表於 18-7-24 09:19
同埋如果真係選心意卡,用詞要好小心,唔好寫"節哀"呢類用詞,難聽過講粗口.......
都係用返小朋友用語寫希望 ...

有幾難聽?有人會介意?
其實去唔去睇你自己,講真咁多人主人家邊得閒招呼你丫,你唸清楚想唔想小朋友出席呢d場合就真

子爵府

bbkkc 發表於 18-7-24 09:52
女女12歲
係個位同學講返比女知

你會同囡囡去追思會?

建議叫同學問下媽媽介唔介意先
唔介意先好去,喪家可能想低調
另外如介意帛金花圈都唔好做
頂多買張問候卡

保重比節哀好
不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

大宅

Charlotte_mom 發表於 18-7-24 10:10
有幾難聽?有人會介意?
其實去唔去睇你自己,講真咁多人主人家邊得閒招呼你丫,你唸清楚想唔想 ...

同意,係表達心意,所以交返比樓主自己決定,
不過分享個人切身感受就係叫人節哀順變係一句"較為離地"既說話,聽左反而會唔開心,雖然知道是一翻好意,會認為唔理解同HEA,所以我只係站係同理心去睇

公爵府

2023年兔年勳章

回覆 bbkkc 的帖子

追思會應該係西式吧。

唱下 彩虹下的約定,愛是不保留。其實都唔係咁沉重嘅場合,可以俾小朋友感受一下吧。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

cindy203 發表於 18-7-24 10:19
不過分享個人切身感受就係叫人節哀順變係一句"較為離地"既說話, ...

哦,原來係咁
我都有家人3月離世,都有人講節哀,感覺係hea(或老土),但點都係心意,未至於難聽過粗口囉
簡單一句take care就好
反而「有咩幫手出聲」我覺得更行

公爵府

畀面勳章

cindy203 發表於 18-7-24 10:19
不過分享個人切身感受就係叫人節哀順變係一句"較為離地"既說話, ...

咁“保重”?最近一次同一位長輩非親屬

大宅

kirstyau 發表於 18-7-25 10:50
咁“保重”?最近一次同一位長輩非親屬

言多必失,都係出席點頭,幫手摺下野........
佢真係撩你講野可能就講下對方生前同你開心既回憶同講下離世者好既地方, 沖淡下對方既負能量(當然前提係自然病死老死而非英年早逝的橫死),即係講下XXX生前好好人,好多好事,佢依家走左點都要黎表達下心意etc.

如果係唔熟既又自私地想,許下承諾但到人地想幫手自己又想縮既,即使係得閒飲茶既客套說話我都唔會多講

子爵府

bbkkc 發表於 18-7-24 08:47
女最好朋友爸爸過身
我同佢媽咪雖然無乜私交,不過見面都會點頭傾2句
間唔中有互相咁帶d細路去下街

去過幾次基督教的追思會,如果知道時間,地點,自已去就可以了,不用事先通知

王國長老

回覆樓主

追思會,家人會安排教會牧師到場主持儀式,有指定時間
如果唔太熟無兩句,在儀式開始前15分鐘至到,問候兩句,參加埋追思儀式(有小冊子跟住讀跟住唱就得),臨走再簡單問候就得了

公爵府

畀面勳章

cindy203 發表於 18-7-25 10:58
言多必失,都係出席點頭,幫手摺下野........
佢真係撩你講野可能就講下對方生前同你開心既回憶同講下離世者 ...

不過都過左了,因長輩本身有病,怕佢太傷心,所以想同佢講保重身體,不過最後只握過手講聲“保重”

首頁

尾頁

跳至