論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

請問係咪只要提供食物俾工人(我地嘅飯餸佢先夾起),工人可以主動揀改為要food allowance嗎? 係咪由僱主決定?

星期日佢放假呢?

水晶宮

Obe2009 發表於 18-7-26 21:24
請問係咪只要提供食物俾工人(我地嘅飯餸佢先夾起),工人可以主動揀改為要food allowance嗎? 係咪由僱主決 ...

唔係外傭揀。 只要僱主提供食物比外傭就唔需要比 food allowance。

星期日放假應該唔需要比。 不過如果佢早返屋企, 而你地唔係家, 可以叫佢煮麵食。
天空之城, 快樂之地

侯爵府

PCCW2319 發表於 18-7-27 07:16
唔係外傭揀。 只要僱主提供食物比外傭就唔需要比 food allowance。

星期日放假應該唔需要比。 不過如果 ...

唔該晒,我一向都係咁理解,工人皇帝昨晚突然話想改要food allowance……我咁多年都只係提供食物,重係佢先留起自己果份再開飯俾我哋嘅。

侯爵府

PCCW2319 發表於 18-7-27 07:16

星期日放假應該唔需要比。 不過如果 ...

工人皇帝做左廿幾年,愈來愈懶,但有感情,唉!

wcpcelia    發表於 18-7-28 17:06

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Obe2009 發表於 18-7-27 09:01

做咗咁耐, 應該好掂。 而家至來玩野?

侯爵府

lily-of-valley 發表於 18-7-27 09:29
做咗咁耐, 應該好掂。 而家至來玩野?

佢愈來愈唔接受到批評……一星期两次煮完飯唔記得熄火,我叫佢小心同專心D,講講吓就黎料。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Obe2009 發表於 18-7-27 09:58
佢愈來愈唔接受到批評……一星期两次煮完飯唔記得熄火,我叫佢小心同專心D,講講吓就黎料。
...

你媽或99請落架? 係咪蝦你?

子爵府

lily-of-valley 發表於 18-7-27 10:37
你媽或99請落架? 係咪蝦你?

個工人可能已經覺得自己係樓主亞媽或99, 容不下一句comment or reminder

樓主對佢有感情。唔等於工人都係咁諗

二十幾年,無la la 要food allowance?

象牙宮

細姐姐 發表於 18-7-27 11:47
個工人可能已經覺得自己係樓主亞媽或99, 容不下一句comment or reminder

樓主對佢有感情。唔等於工人都 ...

係lor, 無端端廿幾年, 而家至來問? D老bun係陳衰寸, 唔止當自己家婆, 直頭當自己西太后。

水晶宮

Obe2009 發表於 18-7-27 09:01

係咪想係炒, 拎長期服務金返鄉下退休???

搵藉口, 又玩野, 迫你呀?
天空之城, 快樂之地

禁止訪問

象牙宮

jenniferlam428 發表於 18-7-27 17:57
回覆 lily-of-valley 的帖子

年紀大左,會有心態上既轉變架, 不是太過份,都算喇,我唸佢都好快退休喇, ...

應該想你炒佢, 筆退休金好正

首頁

尾頁

跳至