想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我2017年12月寫左轉介信去瑪麗排公家症,本身排左2019年11月尾。
2018年5月佢打黎話可以提早我同老公個時間去今年9月,做左評估先,因為我29歲,老公31,佢話仲後生所以想評估左,睇下我地做IVF前有咩可以幫左我地先。

我爬左文,見有好多JM都有收到瑪麗打黎提早嘅電話,想睇下有無人同我類似case,想知道結果瑪麗係會提早做d乜。

我轉介信只有寫我由幾時開始不設防,至今仍未懷孕,無寫d咩報告結果。

其實個評估係咪都未係見醫生?只係見姑娘?

老公係仁安驗過2次精液,所有嘢都正常,唯獨型態唔理想。
第一次驗2%正常,之後食左3個月中藥,第二次再驗就3%。有好左少少,不過世衛標準係4%。

我驗過amh係正常,每年至少照一次超聲波,子宮卵巢正常,不過就從來無做過輸卵管檢查。
有無JM知瑪麗到時係咪會叫我照?之後試IUI先?
瑪麗有同我講如果評估完醫生話直接做IVF,就會照跟返2019年11月做,但有無JM知佢所講做IVF前幫左我先係會做d乜?

可分享下嗎?thx

大宅

nanababyhope 發表於 18-7-29 19:25
我2017年12月寫左轉介信去瑪麗排公家症,本身排左2019年11月尾。
2018年5月佢打黎話可以提早我同老公個時間 ...

我都係收到電話早咗四月見,本身排到2019 1月。等一次去只係兩公婆聽講座講解ivf流程。聽完就會行去s座五樓見醫生,講哂之前身體狀況,醫生就會話你知你哋係適合做乜療程。同一日會約埋下次覆診日期。所以都係見完醫生先知下一步做乜呀。

大宅

polkadotbb 發表於 18-7-29 21:01
我都係收到電話早咗四月見,本身排到2019 1月。等一次去只係兩公婆聽講座講解ivf流程。聽完就會行去s座五 ...

多謝回覆呀!!

佢叫我下午2點去,預留整個下午俾佢。

咁你第一次去完之後點呀?下一步佢叫你做d咩?

大宅

nanababyhope 發表於 18-7-29 21:53
多謝回覆呀!!

佢叫我下午2點去,預留整個下午俾佢。

係呀預半日,我都請咗半日假去架。

我高零多囊又試過宮外孕,一心諗住佢比我ivf...點知佢只係比我試食排卵藥。啱啱呢個cycle 先開始食。

你仲後生唔駛心急啦。

大宅

nanababyhope 發表於 18-7-29 19:25
2018年5月佢打黎話可以提早我同老公個時間 ...

你做過iui未?
如果未既話,你既情況可能會試iui先啩

大宅

polkadotbb 發表於 18-7-29 22:01

我高零多囊又試過宮外孕,一心諗住佢比我ivf...點知佢只係比我試食排 ...

你係咪都未做過iui?

大宅

sanyosanyo 發表於 18-7-29 22:35
你係咪都未做過iui?

我喺私家做咗一次iui但化學懷孕,跟住想做多次打針食藥啲蛋都無大所以休息咗兩個月而家再嚟。

jm點解咁問呀?你都係瑪麗公家食排卵藥?

大宅

polkadotbb 發表於 18-7-29 23:10
我喺私家做咗一次iui但化學懷孕,跟住想做多次打針食藥啲蛋都無大所以休息咗兩個月而家再嚟。

jm點解咁問 ...

我9月先第一次見瑪麗醫生,但上網見到好多時候未做過iui既先會安排試食藥/做iui先

你淨食排卵藥?定會安排試瑪麗iui?

大宅

polkadotbb 發表於 18-7-29 23:10

jm點解咁問 ...

你老公丁丁係咪ok?
所以先唔安排做ivf

大宅

sanyosanyo 發表於 18-7-29 23:17
你老公丁丁係咪ok?
所以先唔安排做ivf

我老公iui時丁丁得1%洗完3%...但瑪麗檢個result又有4%, 所以醫生話我只係排卵問題所以食排卵藥就得。咪見步行步囉

大宅

sanyosanyo 發表於 18-7-29 23:16
我9月先第一次見瑪麗醫生,但上網見到好多時候未做過iui既先會安排試食藥/做iui先

你淨食排卵藥?定會安 ...

我未見瑪麗之前已食過六次clomid排卵藥又打過排卵針。瑪麗醫生話私家想賺錢一定係會咁做喎。可能佢又見我中過宮外孕所以覺得我唔需要iui/ivf啦。

我見佢一次過開咗三個cycle 嘅排卵藥比我,我估一般都要每個方法試三次佢先會比你去下一步。即係排卵藥三次唔得就iui, iui三次唔得先比你ivf

大宅

polkadotbb 發表於 18-7-29 23:24

我未見瑪麗之前已食過六次clomid排卵藥又打過排卵針。瑪 ...

咪要等好耐先可以做到ivf?
你已經食左6次排卵藥
仲要試

你今年幾歲?禁樣好浪費你時間

大宅

sanyosanyo 發表於 18-7-29 23:27

咪要等好耐先可以做到ivf?
你已經食左6次排卵藥

嗰六次排卵藥我係喺私家食架!都未成功懷孕

係架時間不等人,我嚟緊36喇。希望轉咗排卵藥會中啦

男爵府

polkadotbb 發表於 18-7-29 21:01
我都係收到電話早咗四月見,本身排到2019 1月。等一次去只係兩公婆聽講座講解ivf流程。聽完就會行去s座五 ...

而家又轉咗玩法? 最近見好多JM都提早見,差唔多排1年左右就已經有得見

我係年頭聽講座,當時係排咗2年,聽完講座見醫生係即時book到開針個期

你哋就仲要再覆診 咁幾耐之後再覆診呀?

大宅

super_cat 發表於 18-7-30 08:21
而家又轉咗玩法? 最近見好多JM都提早見,差唔多排1年左右就已經有得見

我係年頭聽講座,當 ...

有得早見果啲我估係比較複雜。我四完聽講座,下次覆診係八月

你排咗兩年見完醫生就可以開針都好好呀。

男爵府

polkadotbb 發表於 18-7-30 08:43
有得早見果啲我估係比較複雜。我四完聽講座,下次覆診係八月

你排咗兩年見完醫生就可以開針都好好呀。

我最初俾個期係要等3年半架,最後提早到2年就可以聽講座同約期開針

所以提早就唔多唔少一定有得提早,但而家我見啲人普遍話最先俾個期係等2年,之後提早到等1年多就可以聽講座,諗緊條隊好似突然快咗咁多

不過聽你講,似乎聽完講座見完醫生又唔係即刻可以約開針,可能個流程又轉咗啦

大宅

super_cat 發表於 18-7-30 08:58
我最初俾個期係要等3年半架,最後提早到2年就可以聽講座同約期開針

所以提早就唔多唔少一定有得提早,但 ...

我估條龍快咗可能係好多人都係排隊其間已經自己有咗。

咁你放咗胎未呀?

男爵府

polkadotbb 發表於 18-7-30 10:21
我估條龍快咗可能係好多人都係排隊其間已經自己有咗。

咁你放咗胎未呀?

未呀,因為我開針前照到宮腔有肌瘤,要割咗先可以放胎呀,而家已經割咗,等下個週期或再休息吓先放

希望狀態好啲一次成功

大宅

super_cat 發表於 18-7-30 10:24
未呀,因為我開針前照到宮腔有肌瘤,要割咗先可以放胎呀,而家已經割咗,等下個週期或再休息吓先放

希望 ...

預祝你順順利利,一擊即中

大宅

polkadotbb 發表於 18-7-29 22:01

我高零多囊又試過宮外孕,一心諗住佢比我ivf...點知佢只係比我試食排 ...

你有無照過輸卵管呀?佢有無叫你照?
佢淨係俾排卵藥你?有無叫你返去監察卵泡?
你本身經期準唔準架?我見好多人都話食左排卵藥整亂佢地嘅經期。
我都擔心會,因為我本身好準。
其實排卵藥有乜用?

首頁

尾頁

跳至