夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

Del

珍珠宮

咁不如吾好註冊結婚仲好啦!咁驚,不如個女人自己供尾數好過

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

kunn 發表於 18-7-31 18:03
終於決定聯名買樓,但首期約6成由女家全付,尾數夫妻供,請教下有冇簽約前寫份聲明首期由女家出咁樣做?有 ...

可以只落你個名,如果過唔到壓力測試先搵c6 做擔保人

翡翠宮

回覆樓主:

咁寫你一個名你自己供哂咪得囉

不過將來離婚,佢都係有得分。咁驚吾好買。

男爵府

終於決定聯名買樓,但首期約6成由女家全付,尾數夫妻供,請教下有冇簽約前寫份聲明首期由女家出咁樣做?有 ...

你自己可以單名買,叫女家keep起俾錢你嘅記錄.

但其實男女家各俾一半首期會好D

如果首次置業不如出小D首期,問銀行借多D,之後再一齊供,大家心理會平衡D

雖然話兩夫妻唔好計太多,但依家離婚率太高,女人保護自己多D好合理

男爵府

減齡達人勳章

女家比6成,咁另外4成呢?男家比?

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主

女家出6成首期,點解要聯名,你租出去都夠供

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

將來嘅野真係冇人預計到,如果日後有人出軌,真係反轉豬肚就係屎,以前我有個同事,佢媽咪出左一半首期,餘下部份就係佢同佢男朋友供,我記得業權係可以分比例,不過你最好問吓D律師先去買。

另即使業權得你一個名,將來如果男方出軌而你地又有子女,而子女撫養權歸你,佢要分呢層樓係有難度,佢打官司個官都未必會判佢有得分㗎,小朋友一直喺果度住,一切以小朋友嘅利益為大前提。(呢個係我律師同我講,我前夫出軌要離婚,物業得我一個名,呢層樓係我地兩個當年借政府$買,前夫想分呢層樓,我律師叫我唔洗驚,佢要爭要拎出好多理據出黎,而且個官係唔會咁判佢有得分,因為我同個仔都要住)

男爵府

回覆樓主:

尾數4成,兩夫妻一齊供即女方出8成,男方出2成,如果真係要聯名,唔做長命契,照比例合股,女8成男2成

大宅

回覆樓主

我再補充多少少

因為層樓大家有份供尾數,吾寫先生名又講吾過去,我都打算一齊聯名先叫夫妻,都吾理比例係點,男家冇出錢。因為屋企有前科,為層樓搞到決裂,加上錢係屋企人血汗錢,我會更審慎, 屋企人都建議寫聲明,保障返自己的部分同小朋友未來

但而家搞到老公好hard feeling, 佢吾想簽而且心入面都有諗法,都吾知點收科,我原意係想資產上寫清楚d有個保障,而家搞到好似我錯曬咁

大宅

montana 發表於 18-8-1 00:23
將來嘅野真係冇人預計到,如果日後有人出軌,真係反轉豬肚就係屎,以前我有個同事,佢媽咪出左一半首期, ...

咁層樓仍算兩人共有 但吾準賣?

翡翠宮

回覆樓主:

呢單野熟口熟面
好心你吾好買
搞到一鑊C咁兩個人買完樓身心內外都臭哂
人性盡顯,因住成為分手導火線

子爵府

BK Milk勳章

kunn 發表於 18-8-1 02:02
我再補充多少少

因為層樓大家有份供尾數,吾寫先生名又講吾過去,我都打算一齊聯名先叫夫妻,都吾理比例係 ...

假如咁煩,不如只落女方名吧。
你再向老公收番少少“租”,得唔得?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kunn 發表於 18-8-1 02:04
咁層樓仍算兩人共有 但吾準賣?

我地當年以家庭組別借房協自置,但上會時只我一人擁有業權,律師話不須理房協果份借款協議,最終物業業權只我一人。

男爵府

kunn 發表於 18-8-1 02:02
我再補充多少少

因為層樓大家有份供尾數,吾寫先生名又講吾過去,我都打算一齊聯名先叫夫妻,都吾理比例係 ...

吾寫先生名又唔會講吾過去,事實上你老公無拎過錢出嚟,全部都係你父母俾錢,你直接講係父母肯俾錢嘅條件就可以。
如果你先生反對或者有想法,係佢更有問題,豬肚屎都露咗一半出嚟,唔買可能係好事

wcpcelia    發表於 18-8-10 15:46

瑪瑙宮

佢冇出首期又有名重想点?

大宅

我又唔覺妳錯,妳父母想保障自己女兒亦無錯,始終樓價6成,錢碼唔細,我朋友當年問女家借錢買樓,佢父母都揾佢哥黎加名,還清先除名,現問題係你地事前無講清楚,臨簽先講你老公咪个心唔舒服囉,妳試吓解釋返比佢知妳父母既擔憂,妳父母已經好好,肯攞禁大筆錢幫你地,已經減輕咗好多利息支出,立聲明都係比佢地安心又無損失,希望妳老公諒解

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我提議只寫女方名很合理~錢銀的野念長遠點好~

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢HARD FEELING? 咁事實又真係得2成喎!!! 心態上唔貪嘅, 咪當令長老一個安心囉!!! 人地老人家真係出咗6成, 掉番轉個角色, 問佢擔唔擔心?

其實個男嘅有乜諗法, 佢想點?

首頁

尾頁

跳至